#ERSCongress. Un algoritm de inteligență artificială interpretează teste de funcționalitate pulmonară cu acuratețe maximă

  • Medicina digitalăUn nou software de inteligență artificială este capabil să interpreteze teste de funcționalitate pulmonară și să ajute la diagnosticarea afecțiunilor respiratorii cu o precizie maximă, de 100%. Algoritmul dezvoltat în Belgia poate deveni un ajutor remarcabil pentru medicii pneumologi de pretutindeni, atât în ceea ce privește identificarea tiparelor pentru diverse boli, cât și în emiterea unui diagnostic.

Rezultatele inteligenței artificiale au fost comparate cu standardul de aur, ghiduri provenite de la European Respiratory Society și American Thoracic Society. Interpretările testelor de funcționalitate pulmonară (spirometria, pletismografia, determinarea capacității de difuzie) au atins o performanță uimitoare, iar din punct de vedere al diagnosticării unei afecțiuni primare, algoritmul s-a descurcat în proporție de 82%.

abonare

„Testele pentru funcția pulmonară asigură o serie de rezultate extensive, însă tiparele pot fi greu de identificat și recunoscut de către ochiul uman. Cu toate acestea, este ușor pentru un computer să lucreze cu o cantitate mare de date precum acestea, motiv pentru care considerăm că AI poate fi foarte folositoare pentru medicii pneumologi” – Dr Marko Topalovic (PhD), om de știință în cadrul Laboratory for Respiratory Diseases, Catholic University of Leuven, Belgia

Software-ul de inteligență artificială a fost „antrenat” utilizând date de calitate superioară, provenite de la 1430 de pacienți, din 33 de spitale belgiene. Cea mai mare provocare întâmpinată în crearea IA-ului a constat în programarea acestuia astfel încât să poată recunoaște nouă afecțiuni pulmonare diferite.

În momentul în care a fost pregătit pentru testare, oamenii de știință au ales la întâmplare 50 de pacienți pentru a le putea fi analizat istoricul medical.

Pentru testarea algoritmului au participat 120 de pneumologi care au analizat aceeași cantitate de date precum IA-ul – realizând 6000 de interpretări. Grupul de experți a analizat istoricul medical al fiecărui pacient, rezultatele provenite de la PFT și alte teste adiționale, înainte de a se decide asupra unei interpretări corecte și diagnosticării fiecărui pacient.

„Am descoperit că interpretările PFT-urilor și diagnosticul afecțiunii respiratorii generat de către pneumologi nu a fost un task ușor. Este nevoie de mai multe informații și de teste suplimentare pentru a putea atinge un nivel satisfăcător de precizie. Pe de altă parte, software-ul AI a generat performanțe superioare, în acest fel putând să reprezinte un instrument puternic de decizie, pentru îmbunătățirea practicii medicale curente” – Dr Marko Topalovic

Rezultatele au fost surprinzătoare în ceea ce privește interpretarea testelor de funcționalitate a plămânilor:

  • Interpretările pneumologilor au coincis în proporție de 74% cu ghidurile standard
  • Interpretările IA-ului au coincis în proporție de 100% cu ghidurile standard

Din punct de vedere al diagnosticării corecte a afecțiunii primare a unui pacient, pneumologii s-au descurcat într-un procentaj de 45%, pe când algoritmul a obținut un scor de 82%.

Următorul pas în dezvoltarea IA este acela de a face cât mai multe spitale să folosească această tehnologie. Mai mult decât atât, oamenii de știință urmăresc și posibilul transfer al IA-ului către ajutorul primar, unde datele și informațiile pe care software-ul le va genera vor fi primite direct de medicii generaliști pentru a-i putea ajuta să pună un diagnostic corect.

„Această muncă arată posibilitățile extraordinare pe care le propune inteligența artificială doctorilor, ajutându-i să ofere servicii mai bune și mai rapide pacienților. Cred că va fi neprețuită în augmentarea experienței doctorilor și a pacienților și va fi un ajutor important în luarea deciziilor” – concluzionează Profesor Mina Gaga, Președinte al European Respiratory Society și Director Medical în cadrul Respiratory Department of Athens Chest Hospital, Greece

Citește și: