#ESC2024. Alirocumab reduce semnificativ progresia plăcilor de aterom în boala coronariană. Care sunt categoriile de pacienți care au cele mai mari beneficii?

  • Cardiologie



La Congresul Societății Europene de Cardiologie (ESC Congress) 2024 au fost prezentate două subanalize ale studiului PACMAN-AMI, care au investigat eficacitatea alirocumab (Praluent) în tratarea bolii coronariene.

Boala coronariană este principala cauză de mortalitate în lumea industrializată, iar hipercolesterolemia este un factor de risc major. Deși statinele sunt terapia standard, acestea nu sunt întotdeauna suficient de eficiente.

abonare

Studiul PACMAN-AMI (NCT03067844), un studiu de fază III, a investigat eficacitatea alirocumab, un inhibitor PCSK9, în reducerea colesterolului LDL și îmbunătățirea sănătății vasculare la pacienții cu infarct miocardic acut (IMA) care primeau deja terapie cu statine, pe parcursul a 52 de săptămâni.

O subanaliză realizată la Spitalul Shinshu din Japonia a evaluat eficacitatea alirocumab pe baza numărului de factori de risc pentru boala coronariană cronică. Pacienții au fost împărțiți în trei grupuri: fără factor de risc major, cu un factor de risc major și cu doi sau mai mulți factori de risc major. Rezultatele au arătat că alirocumab a dus la o regresie semnificativă a volumului plăcii coronariene doar pentru pacienții cu unul sau niciun factor de risc major, fără diferențe semnificative pentru cei cu doi sau mai mulți factori de risc major. Aceste constatări sugerează că alirocumab este mai eficient în reducerea volumului plăcii de la nivelul arterelor la pacienții cu un profil de risc mai scăzut, indicând că aceștia ar putea avea mai multe beneficii dacă ar urma tratamentul.

Subanaliza realizată la Spitalul Universitar din Berna, Elveția, s-a concentrat pe leziunile vasculare specifice, adică zonele cu acumulări mari de placă. Utilizând date imagistice de la 245 de pacienți, Biccirè și echipa sa au observat că reducerea volumului plăcii ateromatoase la nivelul leziunilor a fost de -4,9 cu alirocumab, comparativ cu -2,1 pentru placebo. Această reducere semnificativă a încărcăturii ateromatoase la nivelul leziunilor subliniază impactul considerabil al alirocumab asupra zonelor critice de acumulare a plăcii, evidențiind eficiența sa în prevenirea progresiei bolii coronariene.

European Society of Cardiology
Sursa foto: Unsplash

Rezultatele subanalizelor arată că alirocumab este mai eficient în reducerea plăcii coronariene la pacienții cu mai puțini factori de risc aterotrombotici. În plus, scăderea colesterolului LDL are un impact major asupra reducerii plăcii în zonele critice ale vaselor, arătând astfel importanța tratamentului în îmbunătățirea sănătății vasculare.

În cadrul Congresului ESC 2024 au fost prezentate date despre terapii inovatoare dedicate controlului colesterolului prin țintirea PCSK9, precum: utilizarea de anticorpi monoclonali, terapii bazate de ARNi (ARN de interferență), editarea genetică. 

Citește și: