#ESC24. Noul ghid pentru fibrilaţie atrială: îngrijirea integrată a pacientului și controlul comorbidităților au importanță majoră
Noua versiune a ghidului european privind fibrilația atrială (FA), prezentată în cadrul congresului Societăţii Europene de Cardiologie (ESC) de anul acesta, îşi propune abordarea holistică a pacientului, printr-o cale, numită AF-CARE, care simplifică managementul FA. Deoarece studiul STEER-AF a concluzionat că indicaţiile din ghidurile ESC pentru FA au fost puţin adoptate în îngrijirea pacienţilor, recomandările anterioare privind fibrilaţia atrială au fost reduse și restructurate în vederea unei implementări mai ușoare. Principalele noutăţi:
- nu este recomandată utilizarea anticoagulantelor orale directe în doze reduse
- procedura de închidere a apendicelui atrial stâng este indicată doar la persoanele cu contraindicaţie absolută pentru anticoagulare
- evaluarea riscului este recomandată printr-o nouă abordare
- vocea pacientului şi îngrijirea sa integrată se află în centrul recomandărilor
Evaluarea riscului la pacienţii cu fibrilaţie atrială nu mai este centrată în prezent pe scorul CHA2DS2-VASc. Acesta a fost modificat pentru a îndepărta diferenţele legate de calcularea riscului la bărbaţi şi femei, astfel încât ambele sexe să beneficieze de administrarea anticoagulantelor, atunci când prezintă risc tromboembolic.
Noile recomandări ESC accentuează importanţa managementului FA împreună cu celelalte afecţiuni pe care le are un pacient, deoarece acestea influenţează evoluţia, recurenţa tulburării de ritm şi riscurile asociate. AF-CARE include elemente cheie pentru îngrijirea pacienţilor cu FA:
- C: managementul comorbidității și factorilor de risc
- A: evitarea accidentului vascular cerebral și a tromboembolismului
- R: reducerea simptomelor prin controlul ratei și ritmului
- E: evaluare și reevaluare dinamică

Anticoagulantele orale directe (DOACs), conform ghidului ESC din 2024, nu ar trebui administrate în doze reduse. Accentul terapiei cu DOACs trebuie să fie pe reducerea riscului de accident vascular cerebral şi nu pe minimizarea riscului de hemoragii. Dozele scăzute de anticoagulante orale sunt recomandate doar la pacienţii care îndeplinesc o serie de criterii.
În ceea ce priveşte procedura LAAO (left atrial appendage occlusion), o alternativă pentru anticoagularea cronică, din cauza lipsei de dovezi ştiinţifice legate de siguranţă şi eficacitate, este recomandată doar persoanelor cu FA şi contraindicaţie absolută pentru anticoagulare.
Citeşte şi:
- #ESC24. Endometrioza crește cu 20% riscul de infarct miocardic şi accident vascular cerebral
- #ESC24. Renunțarea la fumat înjumătățește riscul de infarct miocardic la persoanele cu boală coronariană. Reducerea consumului are efecte minime
- #ESC24. Recuperarea deficitului de somn în weekend scade riscul de boli cardiovasculare