Site icon Raportul de gardă

#ESCCongress2023. Semaglutida ameliorează simptomatologia la pacienţii obezi cu insuficiență cardiacă cu fracţie de ejecţie păstrată

Semaglutida ameliorează simptomele de insuficienţă cardiacă, îmbunătăţeşte capacitatea fizică şi determină scăderea semnificativă în greutate la pacienţii cu insuficienţă cardiacă cu fracţie de ejecţie păstrată şi obezitate, conform unui studiu prezentat în cadrul ESC Congress 2023. Aceste rezultate reprezintă cele mai mari beneficii asociate administrării unui agent terapeutic pentru pacienţii obezi cu insuficienţă cardiacă cu fracţie de ejecţie păstrată.

Principalele concluzii, după 52 de săptămâni de terapie:

Sursa foto: Unsplash

Dintre persoanele cu insuficienţă cardiacă, aproximativ jumătate au fracţia de ejecţie conservată. Majoritatea acestor pacienţi sunt supraponderali sau obezi, ţesutul adipos excesiv putând să prezinte roluri în dezvoltarea şi progresia insuficienţei cardiace cu fracţie de ejecţie păstrată.

Prezenţa obezităţii asociază simptome de insuficienţă cardiacă mai pronunţate, precum dispneea, intoleranţa la efort, edemele, ceea ce scade calitatea vieţii acestor pacienţii. Opţiunile terapeutice sunt limitate, fără a exista medicamente aprobate care ţintesc în mod specific fenotipul de insuficienţă cardiacă cu fracţie de ejecţie păstrată însoţită de obezitate.

Semaglutida este un agonist al receptorului GLP-1 (glucagon-like-peptide-1) care determină pierderea în greutate semnificativă la persoanele supraponderale sau obeze. Studiul STEP-HFpEF, care evaluează efectele semaglutidei la persoanele cu obezitate şi insuficienţă cardiacă cu fracţie de ejecţie păstrată, este un studiu clinic randomizat desfăşurat în 96 de centre din 13 ţări din Asia, Europa, America de Nord şi America de Sud.

Au fost incluşi aproape 530 de pacienţi cu insuficienţă cardiacă cu fracţie de ejecţie păstrată (peste 45%), cu BMI (body mass index) de minim 30, simptome de insuficienţă cardiacă, limitare funcţională şi toleranţă redusă la efort. Jumătate dintre pacienţi au primit săptămânal terapie cu semaglutidă timp de 52 de săptămâni, iar cealaltă jumătate a primit placebo. Reacţii adverse severe au fost raportate la peste 13% dintre persoanele care au primit semaglutidă şi la aproape 30% dintre persoanele care au primit placebo.

Citeşte şi:

 

Exit mobile version