#ESCCongress. Atorvastatina asociată tratamentului antihipertensiv scade mortalitatea de cauză cardiovasculară
Terapiile antihipertensive și hipocolesterolemiante cresc în continuare rata de supraviețuire, chiar și după 10 ani de tratament, conform noilor date centralizate de studiul ASCOT. Riscul de mortalitate de cauză cardiovasculară este cu 15% mai mic pentru pacienții care au primit tratament combinat antihipertensiv și atorvastatină, comparativ cu subgrupul aflat doar sub terapie antihipertensivă.
ASCOT Legacy este o continuare a studiului inițial randomizat, dublu-orb ASCOT (Anglo-Scandinavian Cardiac Outcomes Trial) și a fost efectuat pe 8.580 de pacienți hipertensivi, cu 3 sau mai mulți factori de risc cardiovacular asociați. Obiectivele studiului inițial cuprind evaluarea comparativă a următoarelor strategii de terapie:
- amlodipină și perindopril vs atenolol și bendroflumetiazidă.
- adiția la tratamentul antihipertensiv de atorvastatină vs placebo la pacienții cu valori ale colesterolului total mai mici de 6.5 mmol/L.
Perioada de urmărire a fost în medie de 16 ani, însă schemele de tratament au fost aplicate pe intervale diferite: în medie 5,5 ani pentru tratamentul antihipertensiv și respectiv 3,3 ani pentru cel hipocolesterolemiant.

Rezultatele surprind următoarele concluzii:
- Amlodipina scade riscul de deces prin accident vascular cerebral(AVC) cu 29%.

- Atorvastatina administrată pe o perioadă medie de 3,3 – 5,5 ani reduce mortalitatea de cauză cardiovasculară cu 15% la pacienții cu nivel mediu de colesterol de 6.5 mmol/l care au primit tratament antihipertensiv (indiferent de schema aleasă).

- Atorvastatina asociată schemei antihipertensive bazată pe amilodipină a înregistrat o rată de deces de cauză cardiovasculară cu 21% mai mică față de asocierea acesteia cu atenolol.
Coordonatorul ASCOT Legacy, Dr. Ajay K. Gupta din cadrul William Harvey Research Institute, Queen Mary University Londra, afirmă despre rezultatele studiului:
“Rezultatele noastre reprezintă o incurajare pentru consolidarea unei strategii eficiente care să vizeze tratamentul dislipidemiei pentru pacienții hipertensivi.”
Mai multe detalii despre studiul ASCOT puteți accesa aici.
Citește și:
- #ESCCongress. Un nou ghid de tratament pentru hipertensiunea arterială. La ce valori se începe tratamentul, care este noua terapie de primă linie și care este noua țintă terapeutică?
- #ESCCongress. Nivelul ridicat de HDL sau colesterolul „bun” crește riscul de infarct miocardic la pacienții cardiovasculari
- Factorii de risc cardiovascular