Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii. ECDC consideră că riscul de răspândire a noilor variante SARS-CoV-2 este înalt

  • Esențial COVID-19



Accesează Esențial Covid-19

Esential Covid-19: cele mai importante informații
Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Știrile săptămânii 28 dec. 2020 – 03 ian. 2021:

Noile variante ale SARS-CoV-2: care este riscul de răspândire a acestora? Ce recomandă ECDC?

Pe 14 decembrie, autoritățile din Marea Britanie au raportat către OMS identificarea unei noi variante SARS-CoV-2 (VUI 202012/01, cluster filogenetic B.1.1.7). Însă VUI202012/01 nu este singura variantă genetică SARS-CoV-2 identificată în ultimele luni. O diversificare a SARS-CoV-2 a fost observată la nivel global, fiind determinată de procesele de evoluție și adaptare. În Arabia Saudită a fost secvențiată o altă tulpină virală (501.V2) care are în comun cu B.1.1.7 o serie de mutații. Toate detaliile, aici.

501.V2 a apărut în Africa de Sud în timpul verii. Varianta este distinctă de cea care circulă în Marea Britanie și se asociază cu o încărcătură virală mai înaltă și o răspândire mai rapidă, fără a determina o severitate mai ridicată a bolii sau o mortalitate mai crescută față de celelalte tulpini circulante.

abonare

La fel ca și în cazul Marii Britanii, numărul de genomuri SARS-CoV-2 secvențiate în Arabia Saudită este superior altor țări, ceea ce a favorizat identificarea noilor variante virale. Deși noua variantă SARS-CoV-2 a fost identificată recent, informațiile obținute până în prezent despre această tulpină de coronavirus sunt numeroase, raportat la perioada scurtă în care s-a desfășurat studierea sa. Aceste realizări sunt rezultatele unui sistem de supraveghere genomică foarte bine pus la punct în Marea Britanie.

Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC) evaluează probabilitatea ca VUI202012/01 și 501.V2 să se răspândească în continuare ca fiind ridicată. Deși infecțiile produse de aceste variante virale nu par a determina o severitate crescută a bolii COVID-19, din cauza asocierii cu o rată de transmitere ridicată, ar putea avea un impact major asupra spitalizărilor și deceselor, mai ales în rândul pacienților vârstnici sau a celor cu comorbidități. ECDC recomandă ca autoritățile din domeniul sănătății publice și laboratoarele să accelereze analiza și secvențierea probelor izolate de la pacienți COVID-19. Este important să fie transmis populației să mențină strict aderența la măsurile non-farmacologice și să evite călătoriile și activitățile sociale.

Exemplul Marii Britanii în utilizarea genomicii pentru decizii de sănătate publică (public health genomics) și menținerea sub control a pandemiei este unul către care toate statele UE ar trebui să aspire. Însă rolul cetățenilor este de asemenea crucial în motivarea efortului instituțional: un grup de peste 2.000 de persoane care au pierdut pe cineva drag din cauza COVID-19 au lansat un apel către autorități și solicită o audiere publică pentru a dezbate și împărtăși poveștile particulare, cu scopul de a preveni alte tragedii. Aceștia solicită ca lecțiile să fie asimilate rapid, din mers, iar deciziile de sănătate publică să se bazeze pe dovezi: „Orice guvern, în special în timpul unei crize de sănătate publică fără precedent, ar trebui să fie ghidat de dovezi și nu am avut niciodată mai multă nevoie de recomandări politice rapide bazate pe dovezi. Deși nu ne revine determinarea rezultatului unei astfel de audieri publice, există anumite domenii care credem că ar trebui abordate cu prioritate”.

Rezultatele finale ale studiului de fază III confirmă eficacitatea și siguranța vaccinului Moderna împotriva COVID-19

Pe 19 decembrie 2020, vaccinul contra COVID-19 realizat de compania Moderna era aprobat pentru utilizare de urgență în SUA. În Europa, Comitetul pentru Produse Medicale de Uz Uman din cadrul Agenției Europene a Medicamentului se va întâlni pe 6 ianuarie 2021 pentru a discuta acordarea autorizației condiționate de punere pe piață în UE, iar dacă nu se va ajunge la un numitor comun, din nou pe 12 ianuarie. Ambele agenții de reglementare au evaluat rezultatele studiului de fază III cu vaccinul mRNA-1273 SARS-CoV-2. Mai multe detalii, aici.

Aceste rezultate au fost publicate pe 30 decembrie în New England Journal of Medicine, o prestigioasă revistă medicală. Studiul randomizat, dublu-orb, controlat placebo a evaluat eficacitatea, siguranța și imunogenitatea vaccinului ARNm-1273, administrat în 2 doze la distanță de 28 de zile, la adulții cu vârsta de 18 ani și peste. Cei 30.420 de participanți au fost împărțiți în două grupuri pentru a primi injecții intramusculare cu vaccin contra COVID-19 sau cu placebo.

Vaccinul ARNm-1273 a demonstrat o eficacitate de 94,1% în prevenirea bolii Covid-19 simptomatice, inclusiv a formelor severe. Toți cei 30 de participanți care au dezvoltat forme severe de COVID-19 au fost în grupul placebo. Rezultatele privind eficacitatea au fost, de asemenea, consistente în diferite subgrupuri, inclusiv minoritățile rasiale și etnice, și persoanele cu risc de formă severă de COVID-19 din cauza comorbidităților. În afară de reacțiile locale și sistemice tranzitorii, nu au fost identificate probleme de siguranță.

Vaccinul NVX-CoV2373 realizat de compania Novavax începe studiile de fază III în Statele Unite

Studiul de fază III al unui alt vaccin contra COVID-19 a început să înscrie voluntari adulți în SUA. La fel ca și vaccinurile Pfizer și Moderna, studiul randomizat, controlat placebo, va înrola aproximativ 30.000 de persoane (minim), din aproximativ 115 locații din Statele Unite și Mexic. Acesta va evalua siguranța și eficacitatea NVX-CoV2373, un vaccin dezvoltat de Novavax (companie din Gaithersburg, Maryland).

Vaccinul Novavax contra COVID-19 este un vaccin subunitar pe bază de proteine, acesta conține o formă stabilizată a proteinei spike a coronavirusului. Antigenele proteice purificate din vaccin nu se pot reproduce și nu pot provoca COVID-19. Vaccinul conține, de asemenea, un adjuvant patentat, MatrixM™ – un aditiv care îmbunătățește răspunsul imun și stimulează formarea anticorpilor neutralizanți. NVX-CoV2373 este administrat sub formă lichidă și poate fi depozitat, manipulat și distribuit la temperaturi peste îngheț (1° până la 7-8 ° C).

În testele efectuate pe animale, vaccinarea NVX-CoV2373 a produs anticorpi care au blocat proteina S a coronavirusului de legarea de receptorii de pe suprafața celulei vizați de virus, prevenind infecția virală. NVX-CoV2373 este, de asemenea, evaluat într-un studiu de fază 2b în Africa de Sud, cu 4.422 de voluntari (faza de înrolare a fost finalizată), iar datele dintr-un studiu de continuare a fazei 1/2 în Statele Unite și Australia sunt așteptate în primul trimestru al anului 2021. De asemenea, Novavax a finalizat recent înscrierea a peste 15.000 de voluntari într-un studiu de fază III al vaccinului candidat în Regatul Unit.

Novavax intenționează înrolarea unei populații diverse, cu accent pe comunitățile și grupurile demografice pentru care boala COVID-19 a avut un impact important. De asemenea, categoriile la risc de a face o formă severă de COVID-19 (persoanele vârstnice sau cele care prezintă comorbidități) vor fi bine reprezentate în cadrul studiului.

Anticorpii neutralizanți sunt detectați și după 6 luni de la infecția COVID-19

Un studiu publicat în New England Journal of Medicine a arătat că în urma infecției COVID-19, anticorpii neutralizanți sunt detectabili chiar și după 6 luni. Datele sugerează un risc scăzut de reinfectare cu SARS-CoV-2, pe termen scurt, în cazul personalului medical care prezintă anticorpi anti proteina spike și în cazul celor care prezintă anticorpi anti-nucleocapsidă. Studiul face parte dintr-un program amplu de testare a personalului medical, fiind sprijinit de NHIR Oxford Biomedical Research Centre și Public Health England. 12.541 de persoane care lucrează în cadrul Oxford University Hospitals au fost evaluate în acest studiu longitudinal, prospectiv. Vârsta medie a participanților a fost de 38 de ani.

Prezența anticorpilor direcționați împotriva proteinei spike a fost asociată cu o reducere semnificativă a cazurilor de infecție cu SARS-CoV-2 confirmată prin PCR, pe durata perioadei de follow-up de 31 de săptămâni. S-a observat menținerea răspunsului imun chiar și atunci când s-au utilizat ca markeri ai infecției anterioare anticorpii de tip IgG anti-nucleocapsidă sau combinația de anticorpi anti-nucleocapsidă cu anticorpii anti-proteina spike.

  • 89 dintre cei 11.052 participanți, care nu au prezentat anticorpi, au dezvoltat infecție COVID-19 simptomatică;
  • În grupul celor 1.246 de persoane la care au apărut anticorpi nu s-au înregistrat cazuri de infecție simptomatică.

Acest studiu reprezintă un pas important în înțelegerea mecanismelor răspunsului imun în contextul infecției COVID-19. Cu toate acestea, nu se cunoaște încă durata protecției dobândite în urma infecției cu SARS-CoV-2 după perioada de 6 luni. De asemenea, sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua răspunsul imun în urma infecției în cazul persoanelor vârstnice, copiilor și persoanelor cu comorbidități.

Un test rapid de diagnostic COVID-19 poate oferi un rezultat în 10s, cu o precizie de 99%

Oamenii de știință de la un centru de cercetare universitar din Turcia (Universitatea Bilkent) susțin că au dezvoltat un test de diagnostic ultrarapid pentru SARS-CoV-2, care are o precizie de 99% și oferă rezultate în decurs de 10s – fără a fi nevoie ca proba să fie prelevată nazal (este suficientă o mostră de salivă). Kit-ul diagnostic (Diagnovir) utilizează nanotehnologia și metode optice avansate pentru a detecta COVID-19 la un pacient. Testarea tehnologiei a început încă de la apariția primelor cazuri în Turcia.

O mostră de salivă este prelevată din gura pacientului și amestecată cu o soluție, iar apoi adăugată pe un chip de detectare a agentului patogen. Conform unuia dintre oamenii de știință, prezența agentului patogen este detectată după primirea unui semnal fluorescent, dinamic prin intermediul chip-ului, care conține un biosenzor specific. Rezultatul pozitiv poate veni în decurs de 5-10 secunde, dar durează până la 20 de secunde dacă rezultatul este negativ. Următorul pas pentru kit este obținerea aprobării autorităților din Turcia pentru a începe producerea în masă a kiturilor în următoarele două luni.

Nu este singurul astfel de test dezvoltat. Atât oamenii de știință de la Universitatea Maryland, cât și de la o universitate din Napoli au încercat tehnologii asemănătoare pentru detectarea infecției cu SARS-CoV-2.

Prof. Robert Ancuceanu vorbește despre tehnologia care utilizează ARN-ul mesager și despre datele de eficacitate și siguranță ale vaccinului Moderna:

Accesează Esențial Covid-19