Esential COVID-19. FDA și CDC consideră că o doză de rapel la schemele de vaccinare anti-COVID-19 utilizate în prezent nu este necesară

  • Esențial COVID-19



Accesează Esențial Covid-19

Esential Covid-19: cele mai importante informații
Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Știrile săptămânii 5-11 iulie 2021:

Varianta Delta poate evita răspunsul imun al gazdei, mai ales la persoanele nevaccinate sau incomplet vaccinate\

Persoanele care au primit schema completă de vaccinare au protecție împotriva variantei Delta, însă un studiu publicat recent în Nature arată că noua variantă poate evita răspunsul imun la anumite persoane.
Cercetătorii au izolat o tulpină virală Delta de la un călător care se întorcea din India și au examinat sensibilitatea acesteia la anticorpii monoclonali și la anticorpii prezenți în serul persoanelor anterior infectate cu COVID-19 sau cei vaccinați împotriva SARS-CoV-2. Reactivitatea variantei Delta a fost comparată cu cea a altor variante virale.

Varianta Delta a fost rezistentă la acțiunea de neutralizare a unor anticorpi monoclonali anti-NTD (anti-N-terminal domain) și anti-RBD (anti–receptor binding domain), inclusiv bamlanivimab. Serul colectat de la pacieții infectați cu SARS-CoV-2 cu până la 12 luni în urmă s-a dovedit a fi de 4 ori mai puțin potent împotriva variantei Delta, în comparație cu varianta Alpha. Serul colectat de la persoanele care au primit o singură doză de vaccin Pfizer/BioNTech sau Vaxzevria nu a fost eficient în suprimarea variantei Delta. Aceste rezultate demonstrează că varianta emergentă Delta are potențialul de a nu fi neutralizată de anticorpii monoclonali sau de cei policlonali, ceea ce îi permite să aibă o trasmisibilitate crescută.

abonare

„Acesta este un studiu important pentru confirmarea proprietății de evazivitate imună a Delta, care este o caracteristică care se adaugă la transmisibilitatea sa îmbunătățită, făcându-o cea mai formidabilă versiune a virusului până în prezent”, a declarat Eric Topol, director și fondator al Scripps Research Translational Institute.

Pe de altă parte, același studiu a raportat o rată de neutralizare de 95% în rândul persoanelor care au fost vaccinate cu ambele doze, conform schemei complete. Așadar, rezultatele indică și faptul că primirea ambelor doze de vaccin poate spori eficacitatea împotriva variantei Delta.

OMS recomandă utilizarea blocanților de receptori ai interleukinei-6 pentru COVID-19 și îndeamnă la creșterea accesului la aceste terapii

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a actualizat ghidurile de tratament pentru pacienții cu COVID-19 și a inclus blocanții receptorilor interleukinei-6 drept medicamente utile pentru pacienții în stare severă sau critică de boală. Pacienții COVID-19 în stare gravă sau critică au adesea o reacție imunitară exagerată, iar medicamentele care blochează IL-6 (spre exemplu tocilizumab sau sarilumab) pot suprima această reacție excesivă astfel încât să nu devină dăunătoare pentru sănătatea pacientului.

Decizia a fost fundamentată pe concluziile unei meta-analize prospective inițiate de OMS, cea mai mare analiză a medicamentelor de acest tip de până în prezent. Au fost examinate date de la peste 10.000 de pacienți înrolați în 27 de studii clinice. Comparativ cu standardul de îngrijire, administrarea blocanților receptorilor interleukinei-6 la pacienții COVID-19 aflați în stare gravă sau severă a redus riscul de deces cu 13%. În rândul aceleiași populații de pacienți, riscul de a necesita ventilație mecanică a fost redus cu 28% la administrarea acestor medicamente. Prin parteneriate esențiale, cu cercetători din întreaga lumea, OMS a reușit să emită recomandarea fermă de a include blocanții receptorilor interleukinei-6 în managementul formelor grave și severe de COVID-19.

În efortul de a facilita accesul la aceste terapii potențial salavatoare de viață, OMS a solicitat producătorilor farmaceutici să reducă prețurile și să se asigure de disponibilitatea lor mai ales în țările în curs de dezvoltare, prin diverse mecanisme de comercializare.

Decizia de a închide școlile ar trebui să reprezinte o ultimă soluție pentru controlul pandemiei COVID-19

ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor) a publicat un document care detaliază rolul copiilor și al școlilor în transmiterea SARS-CoV-2, în special în țările UE/SEE. Documentul abordează, de asemenea, transmiterea virală către și de la personalul din cadrul instituțiilor de învățământ, măsurile de mitigare a riscului implementate în școli (inclusiv comunicarea riscului, testarea, urmărirea contactelor), precum și eficiența și impactul închiderii școlilor. ECDC consideră că deși este o măsură de ultimă instanță, închiderea școlilor poate reduce transmiterea SARS-CoV-2, dar în absența altor intervenții non-farmacologice nu este suficientă pentru a preveni transmiterea comunitară a COVID-19. Mai mult, eficacitatea închiderii școlilor pare să fi fost mai scăzută în timpul celui de-al doilea val al pandemiei. Punctele cheie detaliate în document sunt sumarizate mai jos.

Datorită transmisibilității crescute a variantelor virale îngrijorătoare, este de așteptat ca în comunitățile în care adulții sunt în mare parte complet vaccinați, dar unde copiii nu se vaccinează, în lunile ce urmează, o proporție tot mai mare de cazuri COVID-19 raportate vor fi în rândul copiilor. În consecință, o combinație de intervenții non-farmacologice (spre exemplu, distanțarea fizică sau igiena) vor fi necesare pentru reducerea riscului de transmitere a SARS-CoV-2 în școli. Aceste intervenții și măsuri ar trebui să fie adaptate nivelului de transmitere raportat local, contextului educațional, dar și grupei de vârste.

Strategiile de testare implementate în școli sunt esențiale pentru a putea testa în timp util cazurile simptomatice și astfel să se poată asigura o izolare timpurie a cazurilor pozitive și identificarea și carantinarea persoanelor cu care aceștia au intrat în contact. Testele rapide de diagnostic ar fi probabil cele mai utile în acest sens.

Deși copiii și adolescenții au rate de spitalizare și de mortalitate mult mai mici și mai puține cazuri severe decât celălalte grupe de vârstă, povara și consecințele pe termen lung ale COVID-19 asupra populației pediatrice nu au fost încă stabilite. Consensul general recomandă că decizia de a închide școlile ar trebui să reprezinte o ultimă soluție pentru controlul pandemiei COVID-19 din cauza impactului advers pe care îl aduce mai multor domenii de dezvoltare a copilului: fizic, psihic și educațional.

EMA: posibilă asociere între vaccinurile anti-COVID-19 Pfizer/BioNTech și Moderna și cazuri foarte rare de miocardită și pericardită

Comitetul de experți în farmacovigilență al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a concluzionat faptul că în cazuri foarte rare pot apărea miocardită sau pericardită, ulterior vaccinării anti-COVID-19 cu vaccinurile produse de Pfizer/BioNTech și Moderna. În consecință, Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) a recomandat includerea miocarditei și a pericarditei drept efecte secundare în prospectele celor două vaccinuri. Comitetul recomandă totodată creșterea gradului de conștientizare în acest sens în rândul profesioniștilor din sănătate și al persoanelor care primesc aceste vaccinuri. Miocardita și pericardita sunt două afecțiuni care implică inflamația țesutului cardiac. Printre simptomele bolii se numără și dispnea, palpitațiile și durerea precordială.

Toate datele științifice disponibile la momentul prezent au fost luate în considerare în analiză. Din Europa, au fost evaluate 145 de cazuri de miocardită și alte 138 cazuri de pericardită în rândul persoanelor vaccinate cu Pfizer/BioNTech, precum și 19 cazuri de miocardită și alte 19 cazuri de pericardită în rândul celor vaccinați cu Moderna. Cu toate acestea, EMA confirmă că beneficiile tuturor vaccinurilor autorizate împotriva COVID-19 continuă să depășească riscurile acestora, deoarece dovezile științifice demonstrează că aceste vaccinuri pot reduce numărul de decese și spitalizări datorate COVID-19.

Pe baza dovezilor disponibile până în acest moment, nu a putut fi stabilită nicio relație de cauzalitate între cele două boli cardiace (pericardită sau miocardită) și alte două vaccinuri anti-COVID-19 aprobate în Uniunea Europeana, Vaxzevria și vaccinul produs de Janssen. Comitetul de experți al EMA a solicitat date suplimentare de la companiile care comercializează aceste vaccinuri.

FDA și CDC consideră că o doză de rapel la schemele de vaccinare anti-COVID-19 utilizate în prezent nu este necesară

Autoritățile sanitare din Statele Unite au publicat un comunicat în care își susțin recomandarea că o a treia doză de vaccin împotriva COVID-19 nu este necesară în momentul prezent.

„Americanii care au fost complet vaccinați nu au nevoie de o doză de rapel în acest moment”, au susținut, într-o declarație comună, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) și Food and Drug Administration (FDA).

Comunicatul a fost emis în contextul în care una dintre companiile producătoare de vaccinuri anti-SARS-CoV-2, Pfizer, a anunțat că plănuiește să aplice pentru obținerea autorizației pentru cea de-a treia doză de vacccin, în urma rezultatelor încurajatoare obținute în studiul clinic. Conform companiei farmaceutice, aceste date din studiul clinic care investighează efectul unei a treia doze de vaccin împotriva COVID-19 urmează să fie publicate în luna august.

FDA și CDC consideră faptul că persoanele vaccinate conform schemelor autorizate în prezent sunt protejate împotriva formelor severe de boală, a deceselor și inclusiv contra variantelor virale circulante în comunitățile americane. Rolul unei doze de rapel continuă să fie supus unei analize complexe de către autoritățile din domeniul sănătății în Statele Unite, pentru a putea determina dacă sau când ar putea fi necesar încă o doză rapel. Toate datele științifice sunt luate în considerare pe măsură ce acestea devin disponibile, iar dacă doze de rapel suplimentare se vor dovedi a fi necesare, autoritățile se declară pregătite să le pună la dispoziția populației.

Mai multe informații.