Esențial COVID-19. Cele mai importante știri ale săptămânii 15-21 martie 2021: Considerațiile ECDC privind utilizarea auto-testării pentru detectarea SARS-CoV-2

  • Esențial COVID-19



Accesează Esențial Covid-19

Esential Covid-19: cele mai importante informații
Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Știrile săptămânii 15-21 martie 2021:

CDC și OMS stabilesc o nouă clasificare pentru variantele SARS-CoV-2

Variantele B.1.1.7 și B.1.351 sunt cu cel puțin 50% mai contagioase decât versiunile inițiale ale virusului. Studiile au arătat că vaccinurile actuale sunt mai puțin eficiente împotriva variantelor B.1.351 și P.1. Variantele B.1.427 și B.1.429 sunt cu 20% mai contagioase decât versiunile anterioare ale virusului. De asemenea, în fața acestora, eficacitatea vaccinurilor și a tratamentelor este ușor mai scăzută. Cu toate acestea, din datele existente, imunitatea generată de vaccinuri este suficient de puternică pentru a preveni și opri răspândirea COVID-19.

abonare

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au clasificat variantele SARS-CoV-2 în trei categorii:

  • „variante de interes” – cauzează infecții discrete și prezintă modificări genetice care le fac mai contagioase. Tratamentele și testele ar putea să nu funcționeze la fel de bine împotriva acestora. CDC a depistat trei dintre acestea: P.2, raportată pentru prima dată în Brazilia, B.1.526 și B.1.525, identificate pentru prima dată în New York.
  • „variante alarmante” – sunt mai contagioase și provoacă forme mai severe ale bolii. Eficacitatea tratamentelor și a vaccinurilor este mai redusă, iar persoanele infectate anterior cu COVID-19 se pot reinfecta cu noile tulpini. CDC are sub urmărire cinci dintre acestea: varianta B.1.1.7, identificată pentru prima dată în Regatul Unit; varianta P.1, detectată pentru prima dată în Japonia și Brazilia; varianta B.1.351, raportată pentru prima dată în Africa de Sud și variantele B.1.427 și B.1.429 care s-au răspândit în California.
  • „variante cu consecințe ridicate” – determină forme mai severe ale bolii și un număr mai mare de spitalizări. Vaccinurile, medicamentele antivirale sau anticorpii monoclonali nu sunt eficiente împotriva unor astfel de variante. Până în prezent, niciuna dintre variante nu se încadrează în această definiție.

Mai multe detalii.

Relaxarea măsurilor non-farmacologice în contextul campaniilor de vaccinare: posibile scenarii de evoluție a pandemiei

Un studiu publicat în revista The Lancet prezintă un model matematic structurat în funcție de vârstă, adaptat la o serie de date epidemiologice din Marea Britanie, pentru a estima dinamica virusului SARS-CoV-2 în 2021, pe baza scenariilor de relaxare a intervențiilor non-farmacologice și caracteristicilor vaccinurilor.

În studiu se estimează că vaccinarea este insuficientă pentru a controla focarul cauzat de COVID-19. Eliminarea tuturor intervențiilor non-farmacologice după finalizarea programului de vaccinare va duce la 21.400 decese din cauza virusului, în cazul unui vaccin care previne 85% din infecții, iar numărul crește la 96.700 de decese dacă vaccinul previne doar 60% din infecții (estimat până în ianuarie 2024). Totuși, deși vaccinarea celor mai vulnerabile grupuri va permite o oarecare relaxare a măsurilor de control, acest lucru trebuie realizat treptat pentru a atenua consecințele pe scară largă asupra sănătății publice.

Pentru predicția privind numărul de decese zilnice, prezentată anterior, specialiștii au utilizat datele din Marea Britanie (s-a considerat ca fiind deces cauzat de COVID-19, decesul survenit în decursul a 28 de zile de la un test pozitiv SARS-CoV-2). Specialiștii atrag atenția că numărul real al deceselor ar putea fi mult mai mare. Prioritizarea grupelor cu vârstă mai înaintată și a persoanelor vulnerabile ar duce la cea mai mare reducere a deceselor.

Eficiența ridicată a vaccinurilor este un element esențial pe termen lung. Deși vaccinarea în masă va reduce în mod semnificativ răspândirea bolii, vor fi necesare și alte măsuri, cum ar fi testarea periodică, urmărirea evoluției bolii și strategii de izolare. Totodată, pe perioade mai lungi de timp, există probabilitatea de scădere a gradului de imunizare al pacienților. Drept urmare, se anticipează necesitatea implementării unor programe de vaccinare sezonieră împotriva SARS-CoV-2, protejând cu precădere persoanele cele mai vulnerabile, în mod similar cu vaccinarea pentru gripa sezonieră.

Considerațiile ECDC privind utilizarea auto-testării pentru detectarea SARS-CoV-2

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a publicat un document cu privire la avantajele pe care utilizarea auto-testării le-ar putea aduce sănătății publice. Din perspectiva sănătății publice, utilizarea testelor antigenice rapide de către cetățeni poate fi benefică atunci când este utilizată complementar cu testele antigenice efectuate de personal specializat sau testele PCR. Testarea individuală cu teste antigenice permite aflarea rezultatului în aproximativ 30 de minute, ceea ce ar putea sprijini detectarea timpurie a cazurilor COVID-19, reducând astfel transmiterea comunitară. Pentru ca rezultatul testului să fie înregistrat de autoritățile de sănătate publică, persoana ar trebui să raporteze activ rezultatul. Este foarte important de menționat că această metodă de testare nu trebuie să înlocuiască celelalte metode de testare ale populației.

Există unele limitări în ceea ce privește testarea antigenică individuală: multe persoane ar putea să nu raporteze rezultatul, afectând astfel calculul indicatorilor epidemiologici. Prelevarea de mostre pentru secvențiere și identificarea variantelor SARS-CoV-2 ar putea fi de asemenea îngreunată.

Concluzia ECDC este că auto-testarea ar putea spori controlul răspândirii virusului SARS-CoV-2, iar dacă statele hotărăsc să o pună la dispoziția cetățenilor, trebuie să ofere ghiduri clare de utilizare (informații text, imagine, video), să încerce să facă aceste teste disponibile la un preț echitabil, chiar să fie gratuite. De asemenea, statul ar trebui să aibă control și asupra standardelor de calitate pentru testele disponibile, oferind totodată un sistem bine pus la punct de raportare a rezultatelor și permițând adăugarea lor în sistemul centralizat de supraveghere.

Comisia Europeană adoptă planul de urmărire a COVID-19 prin monitorizarea apelor uzate

În data de 17 martie, Comisia Europeană a adoptat o recomandare privind supravegherea SARS-Cov-2 și a variantelor sale în apele uzate din UE. Această abordare va permite utilizarea unei noi surse de informații cu privire la răspândirea virală. CE solicită statelor membre UE să instituie sisteme de supraveghere a apelor uzate și să se asigure că datele sunt furnizate autorităților sanitare competente. Vor fi utilizate metode comune de eșantionare, măsurare și analiză a datelor, susținute de o platformă europeană pentru a se asigura că datele colectate sunt fiabile și comparabile.

„Recomandarea de astăzi este rezultatul unei alianțe fără precedent între sectorul european al apei, sectorul sănătății publice și comunitatea științifică, Centrul Comun de Cercetare al Comisiei asigurând necesarul de cunoștințe științifice și infrastructură și acționând ca un accelerator al inovației”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Această recomandare face parte dintr-un set de măsuri contra COVID-19 adoptate de Comisie, așa cum a fost anunțat în noul Plan european de pregătire în domeniul bio apărării, intitulat „Incubatorul HERA”. Comisia va oferi asistență financiară pentru a sprijini activitățile de supraveghere a apelor uzate și analiza sistematică a variantelor COVID-19, precum și pentru a crea o platformă dedicată de schimb informațional între statele membre.

EMA recomandă continuarea utilizării vaccinului AstraZeneca contra COVID-19 pentru imunizarea populației

Autoritatea Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat pe 18 martie că beneficiile vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca depășesc riscurile, în ciuda suspectării unei legături cu dezvoltarea unor complicații rare, precum tromboze la nivel cerebral. Revizuirea evenimentelor tromboembolice venoase (ETV) rezultate în urma vaccinării cu serul AstraZeneca a fost efectuată de Comitetul pentru Evaluarea Riscului în Materie de Farmacovigilenţă (PRAC) al EMA, comitetul responsabil pentru evaluarea problemelor de siguranță pentru medicamentele de uz uman.

„Vaccinul este sigur și eficient”, a declarat Emer Cooke, director EMA. PRAC a confirmat că vaccinul AstraZeneca nu este asociat cu un risc general crescut de formare a cheagurilor de sânge (evenimente tromboembolice). Cu toate acestea, se iau măsuri pentru actualizarea prospectului vaccinului cu informații despre cazurile foarte rare de coagulare intravasculara diseminată (CID) și tromboză a sinusurilor și venelor cerebrale (CVST) care au avut loc. Investigarea continuă.

Numărul evenimentelor tromboembolice raportate după vaccinare este de 469. Au fost cazuri foarte rare de tromboze însoțite de niveluri scăzute de trombocite din sânge după vaccinare. Majoritatea cazurilor raportate au fost la femei sub 55 de ani. Cu toate acestea, la pacienții mai tineri rămân în continuare preocupări legate de aceste cazuri rare.

Pe 17 martie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a pledat pentru reluarea vaccinărilor cu AstraZeneca. Profesioniștii din domeniul sănătății sunt rugați să fie atenți la posibilele cazuri de tromboembolism, CID sau CVST care apar la persoanele vaccinate, iar pacienții trebuie să solicite asistență medicală în cazul apariției simptomelor tromboembolismului, cum ar fi vânătăi ușoare sau sângerări și dureri de cap persistente sau severe, în special după 3 zile de la vaccinare.

Citiți știrile esențiale COVID-19 din săptămânile anterioare.