Esențial COVID-19. Cele mai importante știri ale săptămânii 8-14 martie 2021: Vaccinul Janssen împotriva COVID-19 a fost autorizat pentru utilizare condiționată în UE

  • Esențial COVID-19



Accesează Esențial Covid-19

Esential Covid-19: cele mai importante informații
Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Știrile săptămânii 8-14 martie 2021:

Vaccinul Johnson & Johnson împotriva COVID-19 a fost aprobat în Uniunea Europeană

Pe 11 martie, Comisia Europeană a aprobat condiționat vaccinul cu doză unică al Janssen (Johnson & Johnson) împotriva COVID-19. Este al patrulea vaccin aprobat în UE, alături de vaccinul BioNTech-Pfizer, vaccinul AstraZeneca și vaccinul Moderna. Uniunea Europeană a comandat 400 de milioane de doze din vaccinul J&J.

Vaccinul J&J se recomandă a fi administrat într-o singură doză pentru persoanele în vârstă de peste 18 ani, prin injecție intramusculară. În plus, poate fi stocat până la 3 luni la temperaturi cuprinse între 2 și 8 grade Celsius. Studiile clinice au arătat că vaccinul J&J are o eficacitate generală de 66% (67% eficace în prevenirea formelor COVID-19 moderate spre severe și 85% eficace în prevenția formelor severe de boală).

Vaccinul Novavax își menține eficacitatea contra variantelor SARS-CoV-2, B.1.1.7 și B.1.351

Compania farmaceutică Novavax a anunțat că vaccinul său asigură 100% protecție împotriva formelor severe COVID-19. În studiul de fază III din Marea Britanie, vaccinul a avut o rată de eficacitate de 96,4% față de tulpina originală COVID-19. Compania a finalizat și analiza studiului său de fază IIb din Africa de Sud, iar eficacitatea a fost de 55,4% în rândul participanților HIV-negativ, într-o regiune în care marea majoritate a tulpinilor sunt variante B1.351. În ambele studii, NVX-CoV2373 a demonstrat o protecție de 100% împotriva dezvoltării de forme severe ale bolii.

abonare
  • Studiul din Marea Britanie a înscris peste 15.000 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 84 de ani. Eficacitatea a fost de 96,4% față de tulpina originală COVID-19 și de 86,3% față de varianta B.1.1.7 din Marea Britanie. Studiul a demonstrat o eficacitate generală a vaccinului de 89,7%.
  • Studiul din Africa de Sud a evaluat eficacitatea, siguranța și imunogenitatea la aproximativ 2.665 de adulți sănătoși. A doua cohortă a evaluat siguranța și imunogenitatea la aproximativ 240 de adulți HIV-pozitivi. O analiză completă a eficacității vaccinului a demonstrat o eficacitate globală de 48,6%. În ceea ce privește participanții HIV-negativi, s-a observat o eficacitate de 55,4%.

Vaccinul Novavax contra COVID-19 este un vaccin subunitar pe bază de proteine, acesta conține o formă stabilizată a proteinei spike a coronavirusului. Antigenele proteice purificate din vaccin nu se pot reproduce și nu pot provoca COVID-19. Vaccinul conține, de asemenea, un adjuvant patentat, MatrixM™ – un aditiv care îmbunătățește răspunsul imun și stimulează formarea anticorpilor neutralizanți. Poate fi stocat la temperaturi cuprinse între 2 și 8 grade Celsius.

Recomandări CDC pentru persoanele complet vaccinate împotriva COVID-19

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA a anunțat că persoanele complet vaccinate pot reveni la o oarecare normalitate, cu respectarea unor măsuri mai puțin stricte. Conform noilor recomandări, persoanele complet vaccinate împotriva COVID-19 pot vizita alte persoane vaccinate și grupuri mici de persoane nevaccinate în anumite circumstanțe și păstrând măsuri de siguranță.

Mai exact, acestea pot:

  • să se întâlnească în spații închise cu alte persoane complet vaccinate fără să poarte măști sau să păstreze distanța fizică;
  • să se întâlnească în spații închise cu persoane nevaccinate din familie, dacă acestea prezintă un risc scăzut de dezvoltarea severă a bolii cauzate de virus.

Cu toate acestea, persoanele complet vaccinate trebuie să ia în continuare măsuri de precauție:

  • să evite călătoriile neesențiale și mulțimile;
  • să continue să poarte măști și să mențină distanțarea fizică în public.

Potrivit CDC, oamenii sunt considerați protejați la două săptămâni după ce le-a fost administrată doza finală de vaccin. Riscul de infectare în timpul desfășurării de activități sociale, cum ar fi mersul la sală sau la restaurant, este mai mic pentru cei complet vaccinați. Cu toate acestea, oamenii ar trebui să ia în continuare măsuri de precauție, deoarece riscul de transmitere în aceste situații este mai mare și crește cu cât sunt implicate mai multe persoane nevaccinate.

Impactul epidemiologic al diferitelor regimuri de administrare a vaccinurilor împotriva COVID-19

Un studiu publicat în revista Science a analizat impactul epidemiologic al diferitelor regimuri de vaccinare asupra cazurilor de infectare cu COVID-19. Nerespectarea indicațiilor producătorului în ceea ce privește administrarea dozelor de vaccin împotriva COVID-19, din nevoia de a acoperi cât mai multe persoane (exemplul Marii Britanii, care țintește imunizarea prioritară cu o singură doză), scade posibilitatea de infectare pe termen scurt, însă ar putea avea un impact pe termen lung în ceea ce privește evoluția virusului, deoarece ar crește riscul de apariție a unor noi variante.

Studiul s-a concentrat în principal pe vaccinurile care necesită două doze conform prospectului: Pfizer/BioNTech, Moderna și Oxford/AstraZeneca. Mai multe țări, inclusiv Marea Britanie și Canada, au ales să întârzie a doua doză într-un efort de a crește numărul de persoane care primesc cel puțin o doză. Implicațiile nerespectării prospectului nu afectează doar direct eficacitatea, ci și indirect, prin scăderea încrederii publice în vaccinare – cetățenii renunță la beneficiul maxim individual, oferit de vaccinare.

Totuși, administrarea unei singure doze (chiar dacă prospectul recomandă două) ar putea fi o strategie eficientă dacă răspunsul imun este optim. Prin urmare, este imperativ să se desfășoare evaluări clinice, precum studii randomizate de control ale intervalelor de dozare și testarea regulată a persoanelor vaccinate și a populației generale.

Varianta B.1.1.7 are o rată de deces semnificativ mai mare comparativ cu alte variante SARS-CoV-2

Conform unui studiu recent, varianta B.1.1.7 este între 30% și 100% mai mortală decât variantele anterioare. Studiul a fost publicat în British Medical Journal pe 10 martie și a comparat ratele de deces în rândul persoanelor din Marea Britanie infectate cu varianta B.1.1.7, cu cele infectate cu alte variante ale virusului SARS-CoV-2. Infecția cu noua variantă a dus la 227 de decese în termen de 28 de zile de la primul rezultat pozitiv dintr-un eșantion de 54.906 pacienți, comparativ cu doar 141 decese din același număr de pacienți infectați cu alte variante virale.

Varianta britanică a acumulat 23 de mutații în codul său genetic, un număr relativ mare. Unele mutații au făcut-o să se răspândească mult mai ușor, iar experții Public Health England spun că este cu aproximativ 40% – 70% mai transmisibilă decât variantele anterioare care circulau în lume. Rata mare de deces observată ar putea fi asociată cu transmisibilitatea crescută și cu frecvența ridicată de replicare a virusului.

Citiți știrile esențiale COVID-19 din săptămânile anterioare.