#ESMO23. Imunoterapia crește supraviețuirea în tratamentul de primă linie pentru carcinomul urotelial avansat local sau metastatic

  • Oncologie



Carcinomul urotelial derivă din celulele de la nivelul tractului genito-urinar, însă cel mai frecvent din cele localizate la nivelul vezicii urinare. Odată ce acesta s-a extins în afara tractului genito-urinar, prognosticul este unul slab, în ciuda tratamentului standard care constă în chimioterapie, urmată de imunoterapie, fiind necesară o schemă de tratament nouă pentru a îmbunătăți supraviețuirea.

În cadrul congresului ESMO 2023 au fost prezentate rezultatele a două studii de fază III, în care au fost incluși pacienți cu carcinom urotelial netratat, avansat local sau cu metastataze nerezecabile, folosindu-se ca tratament de primă linie chimioterapia și imunoterapia.

abonare

Chimioterapia sistemică este prima linie de tratament pentru pacienții cu carcinom urotelial metastazat, folosindu-se medicamente chimioterapeutice pe bază de platină, iar ca menținere și terapie de linia a doua se folosesc anticorpi monoclonali umanizați cu acțiune împotriva receptorilor cu rol în controlul morții celulare programate, cu creșterea capacității sistemului imunitar de a distruge celulele canceroase.

În studiul EV-302/KEYNOTE-A39 combinația terapeutică dintre enfortumab vedotin și pembrolizumab aproape a dublat supraviețuirea fără progresia bolii (12.5 luni față de 6.3 luni) și supraviețuirea globală (31.5 luni versus 16.1 luni) în comparație cu chimioterapia cu cisplatin sau carboplatin plus gemcitabină. În acest studiu au fost incluși 886 de pacienți cu carcinom urotelial netratat anterior, avansat local sau metastatic, cu o perioadă de urmărire mediană de 17.2 luni.

Combinația terapeutică dintre enfortumab vedotin și pembrolizumab a dus și la o creștere semnificativă în răspunsul teraputic comparativ cu chimioterapia (67.7% vs 44.4%). Efectele adverse cele mai comune pentru enfortumab vedotin includ: reacții cutanate, neuropatie periferică și hiperglicemia.

Studiul CkeckMate 901 este primul studiu de fază III care arată beneficiul unui tratament combinat prin adăugarea nivolumabului chimioterapiei (gemcitabină-cisplatin). Această abordare cu dublă terapie a dus la creșterea supraviețuirii globale semnificativ (21.7 luni vs 18.9 luni) și a supraviețuirii fără progresia bolii (7.9 luni vs 7.6 luni), comparativ cu chimioterapia ca metodă unică de tratament. Au fost urmăriți 608 pacienți cu carcinom urotelial fără tratament în antecedente, nerezecabil sau diseminat. Ratele derăspuns au fost de 56.7% cu nivolumab plus chimioterapie versus 43.1 % doar cu chimioterapie, iar efectele adverse ale tratamentului combinat nu au fost semnificativ mai mari.

rinichi vezica urinara dr aratand spre o imagine a tractului genito-urinar
Image by Freepik

 „Acesta este primul studiu care arată o îmbunătățire în supraviețuirea globală folosind o combinație de chimioterapie și imunoterapie la pacienții cu cancer de vezică urinară metastatic. Acest lucru este încurajator mai ales că studiile anterioare de fază III a imunoterapiei în această patologie, folosind atezolizumab în studiul Imvigor130 și pembrolizumab în studiul KEYNOTE-361 nu au arătat o îmbunătățire din punct de vedere statistic în supraviețuirea globală. De notat este că toți pacienții incluși în studiul CheckMate 901 au primit cisplatină, în timp ce toți pacienții din studiul Imvigor 130 și KEYNOTE-361 au primit fie carboplatin, fie cisplatin. Deci se poate presupune că tumorile de vezică urinară în stadiu avansat sunt sensibile în mod particular la combinația specifică dintre nivolumab și cisplatin”, a declarat Dr. Andrea Apolo de la National Institutes of Health, Bethesda, USA, într-un articol publicat în ESMO Daily Reporter.

Rezultatele din cele două studii prezentate pot avea un impact semnificativ în abordarea terapeutică a pacienților cu carcinom urotelial avansat/metastatic, autorii susținând că terapia combinată cu enfortumab vedotin și pembrolizumab va fi tratamentul standard pentru cohorta de pacienți inclusă în studii.

Citește și: