#EULAR2019. Boala inflamatorie intestinală și diabetul de tip 1 cresc riscul de artrită reumatoidă

  • Health literacy



Diabetul de tip I și boala inflamatorie intestinală au rate crescute în rândul pacienților care urmează să dezvolte artrită reumatoidă. Aceste rezultate au fost prezentate în cadrul Congresului Ligii Europene de Luptă Împotriva Reumatismului (EULAR) 2019, organizat în perioada 12-15 iunie la Madrid. Studiul a identificat de asemenea tromboza venoasă profundă și epilepsia drept posibile noi comorbidități la pacienții cu artrită reumatoidă.

„Aceste rezultate sunt importante deoarece prin înțelegerea evoluției dezvoltării comorbidităților la pacienții cu artrită reumatoidă, vom putea să înțelegem mai bine progresia bolii și să identificăm ținte pentru ameliorarea prognosticului”, a afirmat Prof. Hans Bijlsma, președintele EULAR.

Descrierea studiului

Obiectivul studiului a fost de a compara prevalența comorbidităților în cazurile de artrită reumatoidă față de cele de control. În al doilea rând, cercetătorii și-au propus să investigheze asocierea temporală între dezvoltarea comorbidităților și debutul artritei reumatoide, astfel încât să identifice comorbiditățile care ar putea predispune la apariția artritei reumatoide și comorbiditățile rezultate ca urmare a artritei reumatoide.

abonare

Studiul de tip caz-control a inclus 821 de pacienți diagnosticați cu artrită reumatoidă, comparați cu câte 3 cazuri control fiecare, în funcție de vârstă, sex și reședință. Vârsta medie a fost de 62 de ani iar 73% din persoanele incluse în studiu au fost de sex femin. Participanții la studiu au raportat singuri prezența, respectiv absența apariției comorbidităților dintr-o bază de 77 de potențiale comorbidități asociate, precum și vârsta debutului bolii.

Rezultatele studiului

Pacienții cu artrită reumatoidă, precum și grupul control, au raportat același număr de comorbidități anterioare diagnosticului artritei (medie 1). Până la terminarea studiului însă, pacienții cu artrită au raportat apariția mai multor comorbidități (medie 5 vs. 4) iar o parte dintre acestea s-au înregistrat mai frecvent la pacienții cu artrită reumatoidă, comparativ cu cazurile control.

Comorbidități prezente în artrita reumatoidă
Comorbidități prezente în artrita reumatoidă. Sursa foto: EULAR 2019, abstract op0088

Cazurile de tromboembolism venos (10% vs 6%) și epilepsie (3% vs 1%) au fost semnificativ mai frecvente în rândul pacienților cu artrită reumatoidă, sugerând faptul că ar putea fi comorbidități noi pentru acești pacienți. Cancerul nu a avut o incidență mai crescută decât în cazurile de control (31% vs 32%), inclusiv în ceea ce privește subtipurile neoplazice.

Singurele comorbidități care s-au dezvoltat mai frecvent la pacienții cu artrită reumatoidă înaintea diagnosticării bolii au fost boala inflamatorie intestinală (1.9% vs 0.5%) și diabetul de tip 1 (1.3% vs 0.4%). Pe de altă parte, infarctul miocardic a fost mai prezent la pacienții cu artrită reumatoidă după diagnosticare (3.8% vs 1.2) iar dislipidemia, mai puțin frecventă decât în cazurile de control (11.4% vs 16.4%).

„Deși se întâmplă frecvent ca pacienții să asocieze diabet de tip 1 și artrită reumatoidă, aceste rezultate sugerează că boala inflamatorie intestinală și diabetul de tip 1 ar putea predispune la dezvoltarea artritei reumatoide, ceea ce merită studii ulterioare”, a declarat Dr. Vanessa Kronzer, Mayo Clinic School of Graduate Medical Education, Minnesota, SUA.

Contextul artritei reumatoide și a comorbidităților

Artrita reumatoidă este o boală inflamatorie cronică ce afectează articulațiile, provocând durere și impotență funcțională, însă poate afecta de asemena și organele interne. Boala este mai frecventă la persoanele adulte, dar prevalența este ridicată și în rândul tinerilor, adolescenților și chiar a copiilor; afectează preponderent femeile.

Artrita afectează 350 de milioane de oameni din întreaga lume
Artrita afectează 350 de milioane de oameni din întreaga lume. Sursa foto: unsplash.com

Boala inflamatorie intestinală este un termen care descrie o serie de afecțiuni caracterizate de inflamație cronică la nivelul tractului digestiv, precum boala Crohn și colita ulcerativă. Diabetul zaharat de tip 1 este o boală metabolică cronică ce se caracterizează prin hiperglicemie cronică determinată de incapacitatea pancreasului de a secreta insulină.

Citește și: