Dr. Marius Geantă, despre situația de criză din Europa: „Nu vorbim doar despre un război în Ucraina, ci despre o situație care schimbă totul. Știința trebuie să continue”

  • Health literacy



Pe 28 iunie a fost organizată o dezbatere pe tema crizei umanitare din Ucraina, la inițiativa European Policy Centre, în colaborare cu United States Mission to the European Union. De la începutul războiului, au avut loc peste 200 de atacuri asupra unităților medicale ucrainene, iar sistemul de sănătate se confruntă cu multiple probleme, printre care și lipsa stocurilor de medicamente și echipamente medicale. Având în vedere situația din estul și sudul Ucrainei, milioane de cetățeni au părăsit Ucraina și tranzitează  diferite țări din Europa, unde întâmpină provocări în accesul la servicii medicale. Europa se află la intersecția dintre o criză sanitară și o criză umanitară.

După anii în care pandemia a adus schimbări majore la nivel de societate, sănătate, economie, lipsa de stabilitate în Europa continuă odată cu izbucnirea războiului. Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină a participat la eveniment discutând despre noua eră cunoscută sub numele de „permacrisis”, în care suprapunerea crizei sanitare, cu cea cea umanitară vor schimba viitorul Europei.

abonare

„O problemă a fost directiva de protecție temporară. În Europa Centrală și de Est, sistemele de sănătate nu sunt performante și se confruntau cu provocări încă dinainte de COVID-19. Această suprapunere, dintre o criză sanitară, războiul, sistemele de sănătate deja afectate, criza energetică, toate conduc la ceea ce se numește astăzi <<permacrisis>>, criza permanentă/perpetuă. (…) Ne-am întrebat la începutul războiului cum vom putea să ajutăm oamenii din Ucraina, având în vedere că sistemul de sănătate deja se confrunta cu provocări. A fost dificil și să identificăm o lege datând din anii ’60 care să permită protejarea refugiaților și asigurarea accesului la servicii medicale. Deși mesajul oficial a fost că toți migranții pot beneficia de ajutor la spitale și că vor primi îngrijirile medicale necesare, sunt situații în care cetățenii ucrainieni s-au confruntat cu stigmatizare. Au existat probleme privind accesul pacienților cronici la medicamente de bază. În cazul pacienților cu diabet zaharat, accesul la insulină a fost o problema, de exemplu.”

Țările din regiune ar trebui să faciliteze integrarea în UE a Ucrainei și Moldovei

„Deciziile politice din Vestul și Estul Europei sunt influențate de reacțiile cetățenilor și societății. Emoțiile pe tema războiului din Ucraina au început să scadă. Este important să menținem interesul decidenților pe acest subiect. Nu vorbim doar despre un război în Ucraina, ci o criză în Europa, care va schimba totul.

Ucraina și Moldova au primit aviz pozitiv din partea instituțiilor Europene (Comisia, Parlamentul și Consiliul UE) cu privire la procesul de integrare în Uniunea Europeană. Intrăm într-o nouă eră, în care Ucraina și Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Europeană. Țările din zona Europei Centrale și de Est, care sunt deja parte din UE, și care înțeleg realitatea din regiune ar trebui să faciliteze integrarea celor două țări. Procesul trebuie susținut prin prioritizarea proiectelor care includ parteneri din aceste tari, în cadrul actual al programelor de finanțare, precum EU4Health, Horizon Europe, Digital Europe”.

Exemple de bune practici la momentul izbucnirii războiului: mobilizare fără precedent din partea statului, cooperare între instituțiile statului și societatea civilă

Societatea civilă poate ajuta activ instituțiile statului. Nu putem înlocui statul, dar putem contribui semnificativ. De la începutul războiului, societatea civilă s-a mobilizat exemplar, mai ales că sunt multe organizații cu experiență în situații de criză umanitară. De această dată ne-am bucurat să vedem și un răspuns foarte prompt din partea statului. În 2-3 zile a fost o mobilizare generală la granița de nord a  României, unde este și baza Comisiei Europene. Guvernul și Președintele României au fost foarte implicați de la început.”

Există viață după război, iar știința trebuie să continue

„La începutul războiului, Centrul pentru Inovație în Medicină a lansat o invitație către tinerii cercetători și medici afectați de război pentru a se implica în proiectele noastre. Noi credem că și în momente dificile trebuie să nu uităm de știință.” 

Conform unui nou sondaj, peste 2.000 de oameni de știință ucraineni au fost forțați să își schimbe domiciliul de la începutul războiului, în timp ce 15% au plecat în străinătate. Peste 70% se luptă să-și continue activitatea în țară. Viktor Semenov, un tânăr medic de familie și cercetător este unul dintre cei care au rămas în Ucraina, continuând activitatea științifică sub presiunea războiului. Acesta s-a alăturat proiectelor Centrului pentru Inovație în Medicină. Citiți întreaga poveste a lui Viktor pe platforma ReThink Health: Working as a doctor in Ukraine during the war

War in Ukraine - job offer

Citește și: