#RareDiseaseDay2022. Mesajul Dr. Marius Geantă în contextul războiului din Ucraina: „Este crucial să ne apărăm umanitatea și valorile europene fundamentale”

  • Health literacy



Dr. Marius Geantă, Președinte Centrul pentru Inovație în Medicină și Co-președinte al Comitetului Științific și de Sănătate Publică din cadrul FH Europe, organizația europeană a pacienților cu Hipercolesterolemie Familială, a transmis, cu ocazia Zilei Mondiale a Bolilor Rare 2022, un mesaj emoționant despre prioritățile societății europene în contextul tragic al războiului din Ucraina.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, jumătate de milion de oameni au părăsit Ucraina în doar 4 zile. Dacă am aplica incidența FH – 1 din 250, atunci 2.000 de oameni din această jumătate de milion de migranți ar putea fi pacienți cu FH. În cel mai bun caz, 20 din cei 2.000 sunt diagnosticați – știu despre boala lor. Dar habar nu avem despre tratamentul luat, dacă au întrerupt tratamentul și așa mai departe. Jumătate de milion de migranți și tot mai mulți în continuare. Aproape o populație ca aceea a orașului Basel din Elveția, care de fapt s-a mutat și a dispărut, în doar patru zile.

„Războiul din Ucraina a perturbat deja viața oamenilor din Ucraina, dar și din Rusia. A perturbat, de asemenea, situația din țările vecine, precum a noastră, România, precum Polonia, Ungaria, Moldova, Slovacia și Europa în general. Pentru că majoritatea acestor oameni care emigrează au destinația finală într-un stat membru al Europei de Vest.

abonare

Războiul din Ucraina pune o presiune mare asupra sistemului de sănătate din regiune și asta se datorează în principal pandemiei – multe țări nu au ieșit încă din al 5-lea val. Știm că atât rata de vaccinare, cât și capacitatea sistemului de sănătate sunt scăzute în comparație cu alte țări din Vestul Europei. Acest război crește riscul de noi focare Covid-19 pentru că oamenii se deplasează între țări și, de asemenea, virusul se deplasează și este și mai dificil să existe o supraveghere virală adecvată în acest context.

Știm de acum o sută de ani, din pandemia de gripă spaniolă, că este o idee proastă să suprapunem o pandemie și războiul, pentru că al treilea și al patrulea val al pandemiei de atunci au fost de fapt cauzate de război și de mișcarea trupelor.

Perturbarea sistemului de sănătate din țara mea și din alte țări învecinate este o realitate și pentru pacienții cu boli cronice care în prezent se confruntă cu un acces redus la îngrijire. Pandemia nu s-a încheiat.

Vechea normalitate, de înainte de pandemie, și noua normalitate post-pandemie, sunt ambele istorie și trebuie să facem față acum unui dublu nou normal: criza războiului, cea mai importantă, criza pandemică, criza energetică, economică. Mulți analiști se așteaptă la o criză alimentară în viitorul apropiat. Deci este complicat.

Sursa: Alex Nicodim

Fotografia este făcută de un prieten de-al meu, Alex Nicodim, fotograf independent, la granița româno-ucraineană. Cred că nu ne putem imagina un viitor în care copiii vor desena arme, așa cum nu ne putem imagina un viitor în care nou-născuții și screeningul pediatric pentru FH vor rămâne opționale așa cum este acum.

Această nouă-nouă normalitate este mai complexă, se mișcă rapid și trebuie să ne adaptăm. Cred că este important să comunicăm în această perioadă, cu empatie și speranță. Și cred că este datoria noastră să continuăm să explicăm știința și să dovedim că lumea nu așteaptă să se încheie criza și războiul pentru a merge înainte cu știința, oferind altor persoane care au nevoie, diagnosticul, tratamentul care le poate salva sau îmbunătăți viața.

Așa că eu cred că este crucial să nu luptăm, ci să ne apărăm. În primul rând, să ne apărăm valorile fundamentale și umanitatea și să putem să nu lăsăm pe nimeni în urmă”.

Citește și: