STUDIU. Exercițiile fizice moderat-intense cresc toleranța la durere

  • Prevenție



Activitatea fizică reprezintă o intervenție non-farmacologică recomandată în mod obișnuit pentru prevenirea și tratarea unei game largi de afecțiuni care includ durerea cronică. Anumite studii indică un răspuns de inhibare a durerii imediat după o perioadă acută de efort. Însă modul în care stilul de viață activ influențează în timp toleranța la durere a fost mai puțin studiat. Un nivel ridicat de activitate fizică de rutină (ca parte a stilului de viață) a fost asociat cu sensibilitatea mai scăzută la durere. Unele studii au sugerat că sensibilitatea individuală la anumite teste senzoriale pentru durere pot avea valoare predictivă pentru dezvoltarea ulterioară și progresia durerii cronice, adesea postoperator.

Conform rezultatelor dintr-un studiu observațional incluzând peste 10 mii de adulți, publicat în PLOS One, persoanele care au făcut constant activitate fizică de intensitate moderată spre viguroasă au raportat, pe parcursul a peste 7 ani de urmărire, cea mai mare toleranță la durere, comparativ cu persoanele sedentare. Mai mult, chiar și exercițiile ușoare au fost asociate cu o toleranță mai mare la durere. Nu au existat diferențe semnificative în funcție de sex în ceea ce privește toleranța la durere. De asemenea, toleranța a scăzut pe măsura înaintării în vârstă a participanților.

abonare

Rezultatele ar putea contribui la investigații ulterioare ale modului în care exercițiile fizice influențează riscul și previn apariția afecțiunilor care includ durerea cronică.

Echipa de specialiști de la Spitalul Universitar din Norvegia de Nord, Tromsø a extras și analizat date din Studiul de sănătate din Tromsø bazat pe populația generală, în cadrul căruia au fost incluse sondaje efectuate periodic în rândul locuitorilor din nordul Norvegiei, începând cu anul 1974.

Sport și activitate fizică
Image by Scott Webb from Pixabay

Analiza actuală a inclus 10.732 de participanți care au completat sondaje în 2007-2008 și din nou în 2015-2016. Datele privind activitatea fizică, toleranța experimentală la durere, sexul, indicatorii socio-demografici și durerea cronică au fost colectate prin chestionare, probe biologice și examen clinic. Toleranța la durere a fost măsurată folosind testul cold-pressor (CPT), în care participanții își mențin mâna în apă cu gheață cât mai mult timp posibil.

Toleranța CPT a fost cu 7%, 14% și, respectiv, 16% mai mare pentru cei care efectuau exerciții fizice ușoare, moderate și, respectiv, viguroase, la momentul de timp al efectuării celor două măsurători, comparativ cu grupul sedentar.

Citește și: