FDA a aprobat primul dispozitiv bazat pe inteligență artificială, care are o precizie de 87%, folosit pentru screening-ul retinopatiei diabetice

  • Medicina digitalăFDA a aprobat comercializarea primului device medical bazat pe inteligență artificială care poate detecta retinopatia în cazul pacienților adulți cu diabet zaharat. IDx-DR este primul aparat de screening pentru retinopatie, autorizat pentru punerea pe piață, care nu necesită intervenția unui clinician pentru formularea unei decizii.

„Detecția timpurie a retinopatiei este o parte foarte importantă în managementul tratamentului pentru milioane de pacienți cu diabet, și totuși mulți dintre aceștia nu sunt testați corespunzător pentru această afecțiune, motiv pentru care mai bine de 50% din numărul lor nu vizitează în mod anual medicul oftalmolog” – afirmă Malvina Eydelman, MD, director al Division of Ophthalmic and Ear, Nose, Throat Devices, în cadrul Centrului pentru Device-uri și Sănătate Radiologică al FDA.

Faptul că device-ul poate fi utilizat fără asistența unui specialist în domeniu face ca screening-ul pentru retinopatie să poată fi efectuat și de către medici specializați în alte arii medicale. Studiul care a condus la aprobarea de către FDA a device-ului a implicat obținerea și analizarea a 900 de imagini ale retinei, provenite de la pacienți cu diabet.

abonare

Focusul principal a fost determinarea acurateței cu care IDx-DR poate determina nu doar cazurile de retinopatie ușoară, ci și pe cele dificile. Rezultatele au arătat că aparatul poate identifica în mod corect, într-un procent de 87,4%, cazurile în care pacienții sufereau de o formă severă de retinopatie, și într-un procent de 89,5% cazurile în care retinopatia se găsea în stadii incipiente.

„Decizia de astăzi permite comercializarea unei noi tehnologii de inteligență artificială care poate fi folosită în în cabinetul doctorului. FDA va continua să faciliteze apariția unor device-urilor digitale sigure și eficiente cu aplicații în medicină, care ar putea îmbunătăți accesul pacientului la tratamentul potrivit” – continuă Malvina Eydelman.

Cum funcționează device-ul?

IDx-DR este un soft care se folosește de un algoritm de inteligență artificială în scopul de a analiza imagini ale ochiului. Imaginile sunt obținute cu un aparat special, o cameră pentru retină numită Topcon NW400. Medicul încarcă imaginile care ilustrează retina pacientului într-un server cloud, în care este instalat și softul IDx-DR. Dacă imaginile au o calitate suficient de bună pentru a putea fi analizate și interpretate, softul va genera unul din cele două rezultate:

  • a fost detectată o retinopatie în stadiu avansat – adresează-te unui medic specialist.
  • rezultat negativ pentru retinopatie în stadiu avansat – efectuează un alt test de screening după 12 luni.

În ciuda rezultatelor precise pe care le oferă această metodă de screening, există câteva reguli pe care pacientul care dorește a fi testat trebuie să le aibă în vedere:

  • Să nu fi efectuat un tratament cu laser, o intervenție chirurgicală sau injecții la nivelul ochiului
  • Să nu sufere de pierderi de vedere persistente sau vedere încețoșată
  • Să nu fi fost diagnosticat cu edem macular, retinopatie non-proliferativă severă, retinopatie proliferativă sau ocluzie a venei retinale.

De asemenea, device-ul nu poate fi utilizat în cazul pacientelor însărcinate și nici pentru detecția oricărei alte afecțiuni în afară de retinopatia diabetică.

Citește și: