FDA aprobă aducanumab, prima imunoterapie care încetinește progresia bolii Alzheimer

  • Acces la inovație



Food and Drug Administration (FDA) a autorizat aducanumab pentru tratamentul bolii Alzheimer prin calea de aprobare accelerată. Aducanumab (denumire comercială Aduhelm) devine astfel nu doar prima imunoterapie utilizată în boala Alzheimer (BA), ci și primul medicament aprobat pentru această afecțiune din ultimii aproape 20 de ani. Mai mult decât atât, anticorpul monoclonal aducanumab este totodată și prima terapie modificatoare de boală care vizează etiopatogenia bolii Alzheimer, respectiv acumularea intracerebrală de plăci de amiloid. Deși mecanismul de acțiune al aducanumab are scopul de a încetini progresia bolii Alzheimer și nu doar ameliorarea simptomatologiei, medicamentul vizează faza timpurie a BA, respectiv tulburarea neurocognitivă ușoară. Așadar, această imunoterapie nu poate trata stadiile de demență severă.

Calea de aprobare accelerată a fost abordată pentru creșterea accesibilității aducanumab pentru pacienții cu BA

Prin mecanismul de aprobare accelerată, FDA poate autoriza tratamente împotriva unor patologii severe, sau amenințătoare de viață, dacă demonstrează în studiile clinice un efect benefic asupra unor obiective clinice surogate care la rândul lor pot, în mod rezonabil, prezice beneficiul clinic adus pacienților. În cazul aducanumab, obiectivul surogat se referă la reducerea plăcilor de beta-amiloid din țesutul cerebral. Prin acest efect asupra fiziopatologiei BA, este de așteptat ca imunoterapia inovatoare să amelioreze simptomatologia pacienților astfel tratați. Acest mecanism de reglementare presupune ca producătorul farmaceutic al medicamentului să investigheze beneficiul clinic printr-un studiu post-aprobare (studiu clinic de fază IV, pentru confirmare). În cazul în care beneficiile clinice așteptate nu se concretizează în practică, FDA poate retrage aprobarea și respectiv medicamentul de la comercializare.

abonare

FDA a ales reglementarea aducanumab prin calea de aprobare accelerată deoarece datele științifice incluse de producător în dosarul de solicitare a autorizației conțin incertitudini reziduale cu privire la beneficiul clinic, fiind totodată extrem de complexe. De asemenea, FDA face referire la părerile și perspectivele împărțite asupra acestui subiect în ceea ce privește nu doar comunitatea de experți, dar și asociațiile pacienților din domeniu, media, oficialii politici și alte părți interesate. Pentru determinarea deciziei de acordare a aprobării, au fost atent analizate datele din studiile clinice și au fost solicitate opiniile Comitetului Consultativ pentru Medicamente destinate Sistemului Nervos Central și Periferic (Peripheral and Central Nervous System Drugs Advisory Committee) și cele ale comunităților de pacienți. Agenția de reglementare din Statele Unite a concluzionat faptul că beneficiile aducanumab pentru pacienții cu boală Alzheimer depășesc riscurile asociate acestei imunoterapii. Aducanumab a fost aprobat de FDA în ciuda faptului că în noiembrie 2020, comitetul consultativ amintit mai sus a concluzionat că nu există suficiente dovezi care să susțină eficacitatea medicamentului pentru BA.

Rezultatele a două studii clinice au fundamentat decizia de aprobare: ENGAGE și EMERGE

În martie 2019, studiile clinice de fază III care evaluau aducanumab au fost întrerupte, deoarece o analiză a datelor obținute până în acel moment (futility analysis) a constatat că este puțin probabil ca studiile să își îndeplinească obiectivele principale la finalizare. Câteva luni mai târziu, compania producătoare Biogen a anunțat rezultatele unei noi analize ale unuia dintre studii. Analiza a inclus mai mulți pacienți și a demonstrat că cei care au primit doze mari de aducanumab au prezentat cu 22% mai puțin declin cognitiv clinic la aproximativ 18 luni comparativ cu cei care au primit placebo. Altfel spus, pacienții cu BA în fază precoce care au fost tratați cu doze mari de imunoterapie au experimentat o reducere semnificativă a declinului clinic, respectiv încetinirea progresului BA.

Cu toate acestea, în toate studiile care au evaluat medicamentul, acesta a redus în mod constant și semnificativ plăcile de amiloid intracerebrale, într-o manieră dependentă de doză și de timp. Se așteaptă ca reducerea plăcilor amiloide să conducă la o reducere a declinului cognitiv și în practică, odată administrat pacienților cu BA, iar pe acest raționament a fost fundamentată decizia de aprobare a imunoterapiei.

Înainte de începerea tratamentului cu aducanumab, precum și înainte de a șaptea și a doisprezecea administrare, FDA a decis că este necesară obținerea unui RMN cerebral recent pentru a evalua potențiale anomalii și reacții adverse ale terapiei. Microhemoragii cerebrale au fost raportate la 19,1% dintre participanții la studiu care au primit imunoterapia intravenoasă cu aducanumab, în doză maximă, la fiecare patru săptămâni.

Accesul va fi limitat de costul ridicat pe care îl presupune tratamentul cu aducanumab. Biogen a anunțat un cost de aproximativ 4.312 USD per perfuzie (respectiv o singură administrare), ceea ce impune un cost anual de aproximativ 56.000 USD pentru terapia cu doze ridicate. Primele loturi de aducanumab sunt planificate pentru a fi livrate în cele peste 900 de centre de tratament peste două săptămâni.

Boala Alzheimer rămâne o patologie cu consecințe devastatoare și opțiuni terapeutice limitate

Boala Alzheimer a fost caracterizată prin depunerea peptidelor de tip beta-amiloide (Aß) în țesutul neuronal, astfel formând plăci de amiloid. Acestea pot conduce la disfuncții și pierderi neuronale ireversibile, reprezentând substratul biologic al tabloului clinic din BA. Manifestările bolii sunt diverse, pacienții putându-se prezenta cu o constelație de simptome, printre care: tulburări mnezice, dificultăți de funcționare și auto-îngrijire, tulburări de limbaj, dezorientare temporo-spațială, dificultăți de concentrare și planificare, modificări comportamentale, retragere socială sau tulburări afective. Deteriorarea progresivă și ireversibilă a memoriei și a celorlalte procese cognitive este caracteristică BA. Morbiditatea asociată acestei patologii este semnificativă, cu un impact considerabil asupra calității vieții pacienților și familiilor lor, dar și asupra societății. La nivel global, peste 50 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu BA și alte forme de demență, iar estimările indică o creștere a acestui număr de până la 152 de milioane de persoane până în 2050.

Citește și: