FDA aprobă primul tratament oral țintit pentru cancerul pulmonar non-microcelular cu mutație de tip inserție la nivelul exonului 20 al genei EGFR

  • OncologieMobocertinib a fost aprobat de către FDA pentru pacienții adulți cu cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC) și mutație de tip inserție la nivelul exonului 20 al genei EGFR, cu boală în stadiu local avansat sau metastatic, care a progresat în timpul tratamentului sau după finalizarea chimioterapiei pe bază de platină. Aprobarea impune ca mutația la nivelul genei EGFR să fie detectată cu ajutorul unui test companion, Oncomine Dx, aprobat de asemenea de către FDA. Mobocertinib a devenit astfel prima terapie orală țintită aprobată pentru această indicație.

FDA a aprobat terapia pe cale accelerată (Accelerated Approval), bazându-se pe rezultate clinice provenite dintr-un studiu de fază 1/2, în care mediana duratei răspunsului terapeutic (DoR) a fost de aproximativ 1,5 ani. Rezultatele au fost prezentate în cadrul Congresului American al Societății Americane de Oncologie (ASCO) 2021.

abonare

„Aprobarea Exkivity oferă o nouă opțiune de tratament eficientă pentru pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular și mutație de tip inserție la nivelul exonului 20 al genei EGFR, o categorie de neoplasme dificil de tratat. Acesta este primul și singurul tratament oral specific pentru inserțiile la nivelul exonului 20 al genei EGFR, iar durata răspunsului de 1,5 ani este încurajatoare”, a declarat Teresa Bitetti, Takeda.

Studiul de fază 1/2 (NCT02716116) a fost efectuat pe un lot de peste 100 de pacienți tratați anterior cu săruri de platină, cu cancer pulmonar non-microcelular și mutație EGFR, cu inserție în exonul 20. Pentru brațul de tratament cu mobocertinib s-a observat o rată de răspuns de 28% și o durată a răspunsului terapeutic cu o mediană de 17,5 luni. Supraviețuirea generală mediană a fost de 24 de luni, iar supraviețuirea mediană fără progresie a bolii de 7,3 luni.

În ceea ce privește reacțiile adverse, există câteva atenționări și precauții: posibilitatea de apariție a prelungirii intervalului QT sau a torsadei vârfurilor, boala interstițială pulmonară, toxicitatea cardiacă, toxicitatea embrio-fetală etc.

FDA aprobă mobocertinib
FDA aprobă primul tratament oral țintit pentru cancerul pulmonar non-microcelular cu mutație de tip inserție la nivelul exonului 20 al genei EGFR

Despre mobocertinib

Mobocertinib este un inhibitor tirozin-kinazic, conceput special pentru a ținti mutațiile de tip inserție în exonul 20 ale genei receptorului pentru factorul de creștere epidermal (EGFR).

Acesta a fost aprobat prin procedură accelerată pe baza rezultatelor privind rata de răspuns generală și durata răspunsului terapeutic și a primit statutul de medicament orfan, fapt ce încurajează dezvoltarea de noi terapii pentru bolile sau subtipurile de boli rare.

Amivantamab (Rybrevant) este un alt tratament specific pentru acest tip de mutație și a fost aprobat în luna mai 2021 de către FDA, după ce a demonstrat rezultate favorabile în studiul clinic de fază 1 CHRYSALIS. Acesta este un anticorp bispecific complet umanizat, cu administrare intravenoasă, eficient în cazul mutațiilor de tip inserție la nivelul exonului 20 din gena EGFR; amivantamab se află în continuare în studii clinice de fază 3, comprehensive, care evaluează eficiența acestuia în diferite combinații terapeutice și ale căror rezultate sunt așteptate să apară în următorii ani.

„Cancerul pulmonar nonmicrocelular cu mutații EGFR de tip inserție la nivelul exonului 20 reprezintă o categorie aparte, imposibil de țintit și tratat cu ajutorul inhibitorilor tirozinkinazici anti-EGFR tradiționali. Aprobarea mobocertinib marchează un important pas și oferă un nou tratament specific pentru această categorie de pacienți”, a declarat dr. Pasi A. Jänne, PhD, de la Institutul Oncologic Dana Farber.

Despre cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar este printre cele mai frecvente forme de cancer și principala cauză de deces legat de cancer în întreaga lume. Cancerul pulmonar non-microcelular însumează 85% dintre toate cancerele pulmonare, estimate la o incidență de 2,2 milioane de cazuri noi anuale la nivel mondial, conform datelor Societății Americane pentru Cancer și Organizației Mondiale a Sănătății.

Cancerul pulmonar poate fi împărțit în mai multe subtipuri moleculare în funcție de mutațiile genetice identificate la nivel tumoral. Cancerul pulmonar EFGR+ reprezintă o categorie importantă, iar în cadrul acesteia se diferențiază mai multe subtipuri, cu răspunsuri diferite la tratament.

mutatii NSCLC mobocertinib EGFR exon 20
Diversitatea mutațiilor din cancerul pulmonar nonmicrocelular. Sursa foto

EGFR (Epidermal Growth Factor Receptor) este un receptor tirozin-kinazic care se află în mod natural pe suprafața celulelor epiteliale și care are un rol important în creșterea și diviziunea celulară. Mutațiile la nivelul genei care codifică pentru EGFR conduc la supraexprimarea EGFR în diferite tipuri de cancere, dintre care cel mai cunoscut este cancerul pulmonar.

Pacienții cu mutație de tip inserție la nivelul exonului 20 al genei EGFR reprezintă 1-2% din totalitatea cazurilor de cancer pulmonar non-microcelular, acestea fiind asociate cu o lipsă de răspuns la agenții anti EGFR.  În plus, pacienții cu cancer pulmonar nonmicrocelular caracterizat de aceste mutații au un prognostic mai prost și rate de supraviețuire mai scăzute comparativ cu alte mutații ale EGFR.

Citește și: