„Fragilitatea nu este o opțiune”: Peste 1 milion de români cu vârste de peste 50 de ani suferă de osteoporoză. Cum poate fi îmbunătățit managementul bolii?

  • Health literacy



Osteoporoza sau „boala oaselor fragile” afectează peste 1 milion de bărbați și femei cu vârste peste 50 de ani din România, făcându-i susceptibili la numeroase fracturi osoase de fragilitate. Impactul major al bolii se răsfrânge atât asupra pacientului, cât și asupra sistemului de sănătate, generând costuri extrem de mari.

În 2010, povara economică asociată îngrijirii fracturilor de fragilitate a fost de 129 de milioane de euro, iar experții estimează că în 2025 această sumă va atinge pragul de 151 de milioane de euro.

abonare

Managementul adecvat al pacienților cu osteoporoză, accesul la noile opțiuni terapeutice și la soluții inovatoare personalizate, precum și depistarea precoce ar putea reprezenta un real ajutor pentru persoanele în cauză, crescându-le calitatea vieții și, de asemenea, ar putea diminua povara economică a bolii.

În acest scop, compania farmaceutică Amgen România, parte a uneia dintre cele mai importante companii de biotehnologie din lume, a lansat campania „Fragilitatea nu este o opțiune”. Această inițiativă are un caracter informativ, propunându-și să crească gradul de conștientizare și educare a populației din România în ceea ce privește osteoporoza în sine și managementul acesteia.

Fragilitatea nu este o opțiune - campanie de informare și educare
Este estimat că în perioada 2017-2030, în Uniunea Europeană, incidența fracturilor de fragilitate va crește cu 23%, iar numărul de persoane afectate se va dubla, ajungând la 46 de milioane.

În ultimii 11 ani, au fost înregistrați în spitalele din țară aproximativ 195.000 de pacienți cu vârsta de peste 40 de ani, cu factură osteoporotică de șold. După o fractură de fragilitate, datorată osteoporozei, pacienții sunt de 5 ori mai expuși la o a doua fractură în următorii 2 ani. Conform studiilor, la un an de la apariția unei astfel de fracturi de șold, 40% dintre pacienți nu mai pot merge de unii singuri, iar 80% au nevoie de asistență pentru realizarea activităților zilnice.

În ceea ce privește alte țări din Europa, în anul 2017 în numai 5 țări (Franța, Germania, Suedia, Italia și Marea Britanie), osteoporoza afecta peste 20 de milioane de femei și bărbați, înregistrându-se 2,7 milioane de fracturi de fragilitate. Este estimat că în perioada 2017-2030, în Uniunea Europeană, incidența fracturilor de fragilitate va crește cu 23%, iar numărul de persoane afectate se va dubla.

“Osteoporoza este o boală gravă. De aceea accesul pacienților la tratamente de ultimă generație, cu administrare facilă, este esențial. Amgen și-a asumat un rol activ la nivel mondial, dar și în România ultimilor 10 ani, în a pune la dispoziția medicilor și pacienților cu osteoporoză soluții de tratament inovative, medicamente biologice care prin utilizarea lor să ajute pe de o parte pacienții pentru o calitate a vieții cât mai ridicată, și, pe de altă parte, să vină în ajutorul sistemului de sănătate din România în vederea scăderii costurilor unor afecțiuni asociate, cum ar fi fracturile provocate de această boală”, a declarat Alina Culcea, Director General Amgen România.

Comparativ cu alte afecțiuni, precum cancerul de sân, diabetul sau chiar infarctul miocardic, zilele de spitalizare asociate osteoporozei sunt mai numeroase.

Începând cu 1 iunie 2020, în România, pe lista medicamentelor compensate și gratuite au fost introduse 31 de molecule noi. Printre acestea s-au regăsit și terapii pentru tratamentul osteoporozei, în cazul femeilor aflate în postmenopauză, cu risc crescut de fracturi.

Alina Culcea despre campania de informare și educare asupra osteoporozei
Alina Culcea, Director General Amgen România.

Osteoporoza, denumită și „boala oaselor fragile”, se caracterizează prin scăderea densității osoase, generată de către un proces de demineralizare, mai precis prin pierderea calciului și fosforului din os. Este o afecțiune aparent invizibilă, silențioasă, dar care însă are capacitatea de a altera ireversibil calitatea vieții pacienților și familiilor acestora.

Milioane de oameni, atât femei cât și bărbați, din întreaga lume suferă de osteoporoză. Alterându-se micro-arhitectura țesutului osos, prin demineralizare, fragilitatea oaselor crește, fapt care conduce la un risc crescut de apariție a fracturilor. Aceste fracturi pot apărea la nivelul oricărui os, având un grad mai mic sau mai mare de invaliditate. Mai mult decât atât, în anumite cazuri este posibilă intervenția chirurgicală, însă în altele nu.

Citește și: