STUDIU. Hipertensiunea arterială și diabetul zaharat ar putea fi depistate precoce prin analiza AI a variațiilor de temperatură din regiunea feței

  • Medicina digitală



Un studiu publicat în jurnalul Cell Metabolism propune o nouă metodă de diagnosticare a hipertensiunii arteriale, diabetului zaharat, precum și a altor afecțiuni cronice și metabolice. Tehnica presupune utilizarea inteligenței artificiale și a camerelor termice pentru identificarea tiparelor termice din zona feței. Rezultatele arată că diferențele subtile de temperatură din anumite regiuni ale feței pot fi asociate cu existența anumitor afecțiuni asociate îmbătrânirii.

Spre exemplu, temperatura nasului tinde să scadă odată cu înaintarea în vârstă, cu o viteză mult mai mare decât alte zone ale feței, în timp ce temperatura din jurul ochilor creștere pe parcursul îmbătrânirii. În cazul persoanelor cu steatoză hepatică sau diabet s-a observat o „îmbătrânire termică” mult mai rapidă, în special în jurul ochilor, comparativ cu persoanele sănătoase. Și în rândul celor cu hipertensiune arterială au fost observate diferențe la nivelul temperaturii feței, aceștia prezentând valori termice crescute în zona obrajilor.

abonare

Studiul subliniază faptul că există anumite intervenții simple asupra stilului de viață, precum efectuarea activității fizice cu regularitate, care pot fi făcute pentru a influența tiparele termice ale feței. După efectuarea a două săptămâni de sărituri cu coarda (23 de participanți, 800 de sărituri pe zi), participanților le-a scăzut „vârsta termică” cu până la 5 ani.

„Îmbătrânirea este un proces natural, iar instrumentul nostru digital are potențialul de a susține îmbătrânirea sănătoasă și de a ajuta oamenii să trăiască o viață lipsită de afecțiun. Sperăm să putem aplica imagistica termică facială și în context clinic, din moment ce are un potențial semnificativ pentru diagnosticarea și luarea măsurilor de promovare a sănătății cât mai timpuriu” – afirmă autorul Jing-Dong Jackie Han, PhD, cercetător la Peking University in Beijing.

Instrumentul digital ThermoFace a fost creat și antrenat cu date colectate de la peste 2.800 de participanți, cu vârste cuprinse între 21 și 88 de ani. Datele utilizate au fost sub forma unor imagini termice înregistrate în diverse regiuni ale feței cu ajutorul unor camere speciale termosensibile. „Ceasul termic” ThermoFace a fost conceput astfel încât să poată prezice cu rapiditate și acuratețe vârsta termică a unei persoane, mai precis pentru a genera informații despre procesul și viteza de îmbătrânire.

STUDIU. Variațiile de temperatură din regiunea feței ar putea fi utilizate în diagnosticarea afecțiunilor metabolice
Sursă imagine: freepik.com

Cu toate că temperatura corpului este un factor esențial în procesele de îmbătrânire și longevitate, afectând funcția celulelor și supraviețuirea organismului, denaturarea proteinelor, fluiditatea membranelor, fluxul ionic, proprietățile enzimelor etc, acesta este adesea trecut cu vederea. Termografia facială este un proces ușor influențat de condițiile externe și interne ale organismului, motiv pentru care această variabilitate reprezintă una din principalele limitări ale studiului. Cercetătorii au încercat să aplaneze cât mai mult efectele emoțiilor participanților și ale temperaturilor din mediul în care s-a desfășurat studiul (participanții au fost analizați într-o stare de calm fizică și mentală, la o temperatură cuprinsă între 20 și 25°C).

Tot din domeniul monitorizării temperaturii la nivelul feței, la începutul anului, o echipă de la Universitatea din Washington a dezvoltat o pereche de cercei inteligenți care monitorizează continuu temperatura utilizatorului de la nivelul lobului urechii. Pe lângă acest parametru, Thermal Earrings au potențialul de a analiza și nivelul de stres, prezența activității fizice și perioada ovulației, în funcție de diferențele de temperatură înregistrate pe lobul urechii.

Citește și: