STUDIU. Tumorile pediatrice, excizate cu precizie printr-o nouă metodă care folosește fluorescența pentru depistarea celulelor maligne reziduale

  • Oncologie



O nouă tehnică imagistică în timp real poate îmbunătăți abordarea chirurgicală a neuroblastomului, cu indicarea prin fluorescență a celulelor maligne și diferențierea acestora de țesutul sănătos, permițând astfel chirurgilor să excizeze tumora în totalitate. Operația ghidată fluorescent va juca un rol esențial în managementul intraoperator al tumorilor pediatrice, făcând posibilă evaluarea precisă a tumorilor în timp real cu substanțe fluorescente administrate intravenos.

Neuroblastomul este cel mai frecvent tip de tumoră solidă extracraniană întâlnită în populația pediatrică. Cel puțin o treime dintre pacienți au metastaze în momentul diagnosticării, neuroblastomul fiind cea mai mare provocare pentru oncologii pediatrici și chirurgi. În ciuda dezvoltării unor noi scheme terapeutice, prognosticul pentru pacienții diagnosticați cu neuroblastom de grad înalt este nefavorabil. Gold standardul în managementul pacienților diagnosticați cu acest tip de tumora rămâne chirurgia, cu excizia radicală, adică înlăturarea inclusiv a bolii microscopice. Excizia radicală este greu de obținut, din cauza infiltrării neuroblastomului la nivelul cavităților toracice și abdominale, vaselor și căilor nervoase majore, cât și aderența acestuia la organele înconjurătoare.

abonare
chirurgi operand
Image by peoplecreations on Freepik

Pentru a ușura localizarea celulelor maligne din neuroblastom, se pot folosi susbtanțe în infraroșu apropiat (NIR), emise în prima fereastră biologică, având lungimea de undă cuprinsă între 700-950 nm (NIR-I). Interesul se îndreaptă acum și spre cea de-a doua fereastră biologică, cu lungimea de undă între 1000-1350, cunoscută de asemenea ca regiunea infraroșie cu lungime de undă scurtă (SWIR).

Specificitatea operației ghidate fluorescent crește remarcabil atunci când substanțele fluorescente sunt legate de markeri tumorali specifici, cum ar fi antigenul disialogangliozid GD2. Neuroblastoamele au o expresie crescută a receptorului pentru GD2, cu prezența limitată a acestuia în țesuturile normale. Foarte importantă este expresia ubicuitară a acestor receptori și din abundență la nivelul neuroblastoamelor, indiferent de gradul de diferențiere, cu persistența acestora la nivelul membranei celulare și după chimioterapie.

Un studiu publicat în Cancer Research și condus de echipa medicală de la WEISS, Londra împreună cu chirurgii de la Great Ormond Street Hospital, arată că folosirea tehnicii SWIR în testarea preclinică pediatrică a dus la o diferențiere mult mai bună între țesutul sănătos și tumoră. Prin folosirea SWIR, comparativ cu tehnicile imagistice convenționale (CT și IRM), se pot obține imagini detaliate și cu procesele biologice, nu doar cu aspectul morfologic al tumorii , cu o împrăștiere scăzută la nivelul țesuturilor și capacitatea de autofluorescență. Datorită acestui fapt, SWIR este considerată o tehnică superioară pentru detecție, depășind computer tomografia, imagistica cu rezonanță electromagnetică și chiar NIR-I.

”Această lucrare arată că imagistica prin SWIR, o tehnologie folosită prima dată pentru inspecția materialelor, poate îmbunătăți vederea chirurgului dincolo de capacitățile ochiului uman, permițând un act chirurgical mult mai precis asupra tumorii”, a relatat Dale Waterhouse, PhD la WEISS, UCL pentru Inside Precision Medicine.

Pentru a investiga potențialul operației ghidate prin tehnica SWIR, două substanțe de tip NIR-I, care au cozi de emisie care se suprapun cu regiunea SWIR, au fost conjugate cu Dinutuximab-beta, un anticorp monoclonal anti-GD2 aprobat și în terapia neuroblastomului. Primele achiziții de imagini fluorescente multispectrale NIR-I/SWIR au fost obținute pe modele in vitro, folosind celule care exprimă GD2, apoi s-au folosit șoareci pentru a studia metoda și in vivo, cu un rezultat favorabil în ceea ce privește localizarea cu o acuratețe crescută a celulelor tumorale.

Studiul demonstrează pentru prima dată potențialul folosirii la pacienții oncologici pediatrici NIR-I/SWIR cu un contrast foarte bun între țesuturile țintă și tesutul sănătos în abordarea chirurgicală a neuroblastomului, cu vizualizarea tumorii în timp real și identificarea reziduurilor microscopice. Următorul pas pe care echipa de cercetare vrea să îl pună în aplicare este de a aduce această tehnologie în practica clinică, pentru a îmbunătăți intervențiile chirurgicale la copiii cu tumori maligne, obținând rezecții complete și mai sigure.

Citește și: