Încă o imunoterapie, compensată în România: pembrolizumab, în curând disponibil în prima linie pentru carcinomul pulmonar non-microcelular avansat

  • Imuno-oncologia



Contractul cost-volum dintre Casa Națională de Asigurări de Sănătate și producătorul medicamentului, compania MSD, a fost semnat în decembrie 2017. În urma acestuia, pembrolizumab (Keytruda) devine a doua imunoterapie compensată în România, după nivolumab. Keytruda este primul medicament introdus în ultimii 30 de ani la pacienții cu carcinom pulmonar non-microcelular (NSCLC) metastatic, PD-L1 pozitiv, fără mutații tumorale EGFR sau ALK pozitive, la care standardul de tratament până acum era chimioterapia.

În prezent, protocolul terapeutic pentru prescrierea medicamentului este în curs de elaborare, iar după publicarea acestuia și a deciziei de compensare în Monitorul Oficial, pembrolizumab va fi disponibil compensat pacienților români cu forma de cancer pulmonar descrisă anterior.

abonare

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu, a declarat în cadrul simpozionului „Să discutăm altfel despre cancer” desfășurat în Senatul României cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului:

„În România, CNAS alături de Ministerul Sănătății se află în prima linie de luptă împotriva cancerului. Derulăm programul naţional de oncologie şi încercăm să completăm ceea ce se realizează pe program cu ceea ce se face prin derularea contractelor de cost-volum, cost-volum-rezultat şi asigurarea tratamentelor de ultimă generaţie disponibile ca urmare a semnării acestor contracte cu deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a acestor medicamente”

În cursul anului trecut au fost semnate 13 astfel de contracte cost-volum, în luna decembrie s-a finalizat negocierea, s-au semnat contractele şi urmează să intre în vigoare pentru încă patru medicamente. Toate aceste 17 sunt pe domeniul oncologic.” – a adăugat președintele CNAS

Peste 130.000 de bolnavi sunt tratați în cadrul programului de oncologie, un program în care se investesc în acest an aproximativ 1,5 miliarde de lei. Președintele CNAS a declarat că prin noile contracte cost-volum s-a încercat extinderea sferei de afecțiuni oncologice incluzând cancerul prostatic, pulmonar, mamar, melanom, cancer gastric, renal. Valoarea sumelor alocate pentru negocierile pe acest tip de contract a crescut cu 20% față de anul trecut.

Pe 1 august 2017, Agenția Națională a Medicamentului (ANM) a aprobat medicamentul Keytruda pentru includerea condiţionată în compensare ca monoterapie de linia I și a II-a la pacienții cu diagnosticul de carcinom pulmonar fără celule mici, metastatic, PD-L1 pozitiv, fără mutații tumorale EGFR sau ALK pozitive.

Tot în august 2017 a fost a compensat nivolumab (Opdivo), o altă imunoterapie pentru pacienții cu NSCLC (cancer pulmonar fără celule mici) cu forme scuamoase și nescuamoase, tratați anterior cu chimioterapie (așadar, linia a doua de tratament), și pentru pacienții care au carcinom renal.

Pembrolizumab este un anticorp monoclonal umanizat care blochează interacțiunea dintre PD-1 și liganzii săi PD-L1 și PD-L2. Receptorul PD-1 este o moleculă de pe suprafața limfocitelor T și este implicat în prevenirea apariției în organism a unui răspuns imun îndreptat împotriva propriilor celule. Multe tipuri de tumori produc, însă, proteine care se leagă de PD-1, împiedicând sistemul imun să distrugă celulele canceroase. Prin blocarea PD-1 Keytruda determină activarea limfocitelor T, crescând capacitatea sistemului imun de a lupta împotriva celulelor tumorale.

KEYNOTE-024 este cel mai important studiu care a demonstrat eficacitatea medicamentului la pacienții care exprima PD-L1 cu un scor tumoral proporţional (STP) ≥ 50% și fără mutații tumorale la nivelul  receptorului pentru factorul de creștere epidermal (EGFR) sau la nivelul kinazei limfomului anaplastic (ALK). Rata de supraviețuire la 24 de luni în grupul Keytruda a fost de 51,5% comparativ cu 34,5% în grupul care a primit chimioterapie.

Ultima analiză a studiului, prezentată în cadrul Conferinței Mondiale a Cancerului Pulmonar din Yokohama, Japonia  confirmă că supraviețuirea generală (OS – overall survival) este de peste două ori mai mare la pacienții care au primit Keytruda comparativ cu cei tratați prin chimioterapie.

NSCLC reprezintă aproximativ 85% din cazurile de cancer pulmonar. Rata de supraviețuire la 5 ani pentru cancerul pulmonar în stadiul IV, se estimează a fi de doar 2%. Anual, se înregistrează mai mult decese din cauza acestui tip de neoplasm decât din cauza cancerelor de colon, sân și prostată la un loc.

Puteți urmări mai jos intervenția președintelui CNAS Răzvan Vulcănescu, din cadrul simpozionului „Să discutăm altfel despre cancer”:

Articole similare