STUDIU. Infecția persistentă cu tulpini HPV cu risc înalt, mai frecventă la anumite persoane cu predispoziție genetică

  • Prevenție



Un studiu recent efectuat de Universitatea de Medicină din Maryland arată că anumite persoane au o predispoziție genetică asociată cu dobândirea și persistența infecțiilor cu HPV cu risc ridicat. Această descoperire este importantă deoarece permite dezvoltarea de scoruri de risc poligenic, care ar putea fi folosite pentru a evalua probabilitatea unei infecții persistente în funcție de profilul genetic al unei persoane. Rezultatele sunt publicate în The European Journal of Human Genetics.

Cercetarea a implicat un studiu de asociere la nivelul întregului genom (GWAS), folosind datele a peste 10,000 de femei. S-au comparat cazurile de infecții persistente cu HPV cu risc ridicat cu cele în care infecția s-a eliminat și cu grupuri de control negative pentru HPV și s-au identificat variante genetice specifice și gene HLA asociate infecțiilor persistente.

abonare

Genele HLA sunt esențiale în reglarea răspunsului imun. Acestea contribuie la prezentarea antigenelor virale sistemului imunitar pentru recunoașterea și eliminarea infecției. Variațiile în aceste gene pot afecta eficacitatea răspunsului imunitar la HPV, influențând atât persistența virusului, cât și susceptibilitatea individului de a dezvolta cancer de col uterin.

Infecția persistentă cu HPV (pozitivitatea testului HPV la determinări consecutive, de obicei la câteva luni distanță) este o cauză necesară, dar nu suficientă, pentru cancerele anogenitale și orofaringiene. Prevalența pe durata vieții a infecției cu HPV la femei este de peste 80%. Majoritatea infecțiilor apar imediat după debutul vieții sexuale, și peste 90% sunt eliminate în decurs de 2 ani. Factorii de mediu, inclusiv fumatul, utilizarea pe termen lung a contraceptivelor, co-infecția cu HIV și micromediul vaginal (coinfecțiile, citokinele anti-inflamatoare și microbiota), afectează riscul de persistență și eliminare a infecțiilor cu HPV.

Varianta principală asociată cu infecția cu HPV cu risc ridicat a fost localizată pe cromozmul 4, în apropiere de gena LDB2. S-a constatat că infecția persistentă HPV a fost asociată cu variante grupate în jurul genei TPTE2, o genă care codifică proteine și este asociată cu cancerul de vezică biliară. Genele SMAD2 și CDH12 au fost de asemenea asociate cu infecții persistente cu HPV cu risc ridicat.

Pe baza acestor date au fost dezvoltate scoruri de risc poligenic pentru a determina probabilitatea ca un anumit profil genetic să crească riscul de a avea infecții HPV persistente. 

Rezultatele oferă posibilitatea de a stratifica riscul și de a personaliza strategiile de prevenție a cancerului de col uterin, mai ales în contextul în care, în unele regiuni, ratele de vaccinare împotriva HPV sunt scăzute.

În plus, autorii subliniază necesitatea de a efectua studii suplimentare pentru a valida aceste descoperiri în alte populații și de a integra acești factori de risc genomici în strategiile globale de prevenire a cancerului de col uterin.

Human papillomavirus este cunoscut ca fiind al doilea cel mai comun virus care cauzează cancer la nivel mondial, având un impact semnificativ asupra sănătății publice prin generarea a aproximativ 690,000 de cazuri de cancer de col uterin și alte tipuri de cancer în fiecare an. Un raport recent al Societății Americane de Cancer (ACS) a arătat că incidența cancerului de col uterin la femeile cu vârste între 30 și 44 de ani a crescut cu aproape 2% pe an din 2012 la 2019. Aceasta este după o scădere semnificativă a cazurilor pe parcursul ultimei jumătăți de secol, datorită detectării timpurii prin teste Papanicolau și screening pentru HPV. În plus, ratele cancerului de col uterin au scăzut constant în rândul femeilor mai tinere, care au fost printre primele care au beneficiat de vaccinurile HPV, aprobate pentru utilizare în 2006.

Ghid NIH Scoruri de risc poligenic
Sursa foto/ Credit: Harry Wedel, NHGRI

Rolul scorurilor de risc poligenic în prevenția personalizată a cancerului de col uterin

Scorul de risc poligenic (PRS) este o valoare care estimează predispoziția unui individ pentru o anumită boală bazată pe profilul său genetic. Acest scor este derivat din agregarea mai multor variante genetice, fiecare contribuind într-o anumită măsură la riscul de dezvoltare a bolii.

Primul pas este identificarea variantelor genetice (polimorfisme nucleotidice simple sau SNP-uri) din întregul genom care sunt asociate statistic cu o boală. Aceste asocieri sunt adesea identificate prin studii GWAS. Fiecărei variante genetice identificate i se atribuie o valoare în funcție de puterea asociației sale cu boala. Aceasta reflectă adesea cât de mult fiecare variantă crește sau scade riscul.

Ulterior se obține un scor care reflectă efectul cumulativ al mai multor variante genetice asupra riscului de boală. Scorul rezultat este utilizat pentru a stratifica persoanele în diferite categorii de risc. Cei cu scoruri mai mari sunt considerați la un risc mai mare de a dezvolta boala comparativ cu cei cu scoruri mai mici.

Scorurile de risc poligenic sunt utile în contextul bolilor complexe, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și anumite tipuri de cancer. Acestea sunt explorate și pentru gestionarea infecțiilor HPV, prin estimarea susceptibilității genetice a unui individ de a contracta virusul și de a dezvolta complicații, cum ar fi cancerul. Cu o înțelegere mai bună a riscului genetic al unui individ pentru infecția persistentă cu HPV, pot fi adaptate strategiile de prevenție, cum ar fi intervalele mai frecvente de screening sau utilizarea țintită a vaccinurilor HPV. Mai mult, strategiile de tratament pentru bolile existente legate de HPV pot fi ajustate pe baza traiectoriei bolii  influențate de factori genetici.

Identificând persoanele cu un risc genetic ridicat pentru infecția cu HPV și complicațiile sale, PRS poate fi utilizat pentru a prioritiza administrarea vaccinului, mai ales în regiunile unde resursele de vaccinare sunt limitate. Această utilizare strategică poate maximiza impactul programelor de vaccinare.

Citește și