STUDIU. Integrarea unui sistem AI serviciilor de ambulanță ar putea ajuta la salvarea mai multor vieți

  • Medicina digitală



Integrarea unui sistem AI de suport în luarea deciziilor în interiorul ambulanțelor ar putea duce la salvarea unui număr mai mare de vieți. Personalul de intervenţie din cadrul serviciilor de ambulanţă poate beneficia de ajutorul unui instrument digital bazat pe inteligență artificială pentru a lua decizii critice într-un timp cât mai scurt. Sistemul ar oferi o evaluare obiectivă a severității traumatismului pacientului, precum și indicații despre cel mai potrivit spital la care acesta să fie transportat.

Datele provin dintr-un studiu publicat în jurnalul BMC Medical Informatics and Decision Making, în cadrul căruia au fost dezvoltate 5 modele matematice, având la bază date provenite de la peste 47.000 de evenimente reale care au necesitat intervenția serviciilor de ambulanță și transportul la spital, între 2013 și 2020. Conform cercetării, 40% din pacienții accidentați sever au fost transportați la spitale obișnuite, în timp ce 45% din cei a căror accidentare a fost ușoară sau moderată au fost transportați la spitale universitare deși puteau fi îngrijiți în orice spital.

abonare

„Dacă persoanele grav rănite sunt transportate direct la un spital universitar, șansele de supraviețuire cresc deoarece există suficiente resurse pentru a îngriji toate tipurile de răni. Ne dorim ca sistemul de suport decizional să fie capabil să funcționeze ca un „coleg extra” care să ajute personalul de intervenție să observe conexiuni mai complexe și să se gândească de două ori înainte de a acționa în cazurile în care rănile sunt dificil de evaluat”afirmă Anna Bakidou, doctorand în grupul de cercetare Care@Distance — Remote and Prehospital Digital Health, Department of Electrical Engineering, Chalmers University of Technology.

Pentru evaluarea severității unui caz, sistemul AI analizează 21 de parametri printre care: localizarea traumatismului, rata respiratorie, tipul accidentării, tensiunea arterială, vârsta și genul pacientului. În urma analizei, sistemul oferă informații cu privire la starea pacientului, ajutând personalul de intervenție să decidă care este cel mai potrivit loc în care ar trebui transportat pacientul, fie un centru universitar, fie un spital obișnuit. Desigur, în procesul decizional va fi luat în calcul și distanța către cel mai apropiat spital, resursele de care dispune și așa mai departe. În acest fel, fiecărui caz în parte îi vor putea fi atribuite îngrijiri medicale corespunzătoare severității traumelor, iar resursele medicale vor putea fi alocate eficient.

STUDIU. Integrarea unui sistem AI serviciilor de ambulanță ar putea ajuta la salvarea mai multor vieți
Sursă imagine: freepik.com

Cele 5 modele matematice dezvoltate au condus la performanțe superioare, în comparație cu deciziile de transport luate de către personalul de intervenție. Deși potențialul implementării unui astfel de sistem de inteligență artificială în cadrul serviciilor de ambulanță este bine subliniat în studiul prezent, sunt necesare numeroase cercetări aprofundate, pe scară largă, până în punctul în care chiar să fie folosită această tehnologie în practica medicală. În prezent există puține cercetări care să adreseze utilizarea inteligenței artificiale la nivelul serviciilor de ambulanță.

Unele dintre provocările ridicate de implementarea unui astfel de sistem fac referire la accesibilitate, interfață și la cât de ușor este de folosit de către utilizator. De exemplu, sunt situații în care personalul de intervenție are ambele mâini ocupate, moment în care sistemul AI ar trebui să permită accesarea vocală. Anna Bakidou subliniază potențiale perspective de dezvoltare ale sistemului: „Cum pot rutinele și protocoalele medicale deja existente să fie folosite în așa fel încât să conlucreze cu sistemul de inteligență artificială? Cum pot sfaturile generate de sistem să fie actualizate în momentul în care apar noi informații medicale?”

Citește și: