STUDIU. 11 biomarkeri care indică severitatea sclerozei multiple au fost identificați cu ajutorul ML

  • Medicina digitală



Prin implicarea unui algoritm de învățare automată, au fost identificate 11 proteine care pot oferi informații esențiale cu privire la activitatea pe termen scurt, progresia pe termen lung și severitatea sclerozei multiple. Panelul de markeri proteici ar putea fi utilizat pentru o înțelegere aprofundată a proceselor patologice din spatele bolii, cât și pentru personalizarea tratamentului pacienților cu scleroză multiplă, în funcție de gradul de severitate estimat. Predicția cât mai timpurie a evoluției sclerozei multiple este un factor cheie în alegerea strategiei terapeutice potrivite.

Informațiile provin dintr-un studiu publicat în jurnalul Nature Communications. Pe lângă perioada de follow-up foarte lungă (13 ani), studiul prezintă un alt avantaj major – combinația de 11 proteine identificată în rândul a 92 de pacienți cu scleroză multiplă de la Linköping University Hospital, a fost confirmată în rândul unei cohorte separate de 51 de pacienți de la Karolinska University Hospital.

abonare

Cercetarea a implicat analiza unui total de 1463 de proteine din lichidul cefalo-rahidian și plasmă, alături de integrarea rezultatelor obținute cu date provenite din dosarele medicale electronice ale participanților în studiu. Au fost utilizate informații medicale precum gradul de dizabilitate, rezultate imagistice RMN în urma examinării sistemului nervos și tratamentele urmate.

11 proteine care oferă informații esențiale cu privire la severitatea sclerozei multiple au fost identificat cu ajutorul ML

Pentru analiza proteinelor a fost utilizată tehnica PEA-NGS, o combinație între metoda proximity extension assay și secvențierea de ultimă generație (NGS). Conform autorilor, acest studiu este primul care să analizeze nu număr atât de mare de proteine utilizând o astfel de metodă. Tehnologia PEA-NGS are o acuratețe superioară și permite analiza cu precizie a unor cantități foarte mici, cum este cazul proteinelor implicate în studiu, prezente în cantități extrem de mici în organism.

„Combinația de 11 proteine a putut prezice activitatea bolii atât pe termen scurt cât și lung, precum și gradul de dizabilitate. Am ajuns la concluzia că este important ca determinarea proteinelor să se facă la nivelul lichidului cefalo-rahidian deoarece reflectă mai bine activitatea sistemului nervos central, comparativ cu o determinare realizată la nivelul plasmei” – afirmă Julia Åkesson, doctorand Linköping University and the University of Skövde.

În cadrul aceluiași studiu a fost observată prezența unei proteine specifice sclerozei multiple: NfL (neurofilament light chain). Aceasta este eliberată de la nivelul axonilor deteriorați, fiind un biomarker foarte util în observarea activității bolii pe termen scurt, până la 2 ani. Există cercetări anterioare care subliniază importanța proteinei NfL ca potențial biomarker contextul sclerozei multiple, însă până acum, niciuna nu a beneficiat și de un grup în care să poată fi replicate descoperirile.

Estimările Organizației Mondiale a Sănătății arată un total de peste 1,8 milioane de persoane care trăiesc cu scleroză multiplă în întreaga lume. Progresia bolii variază considerabil în funcție de fiecare pacient în parte, iar capacitatea de a estima evoluția și severitatea acesteia cât mai timpuriu, este esențială.

Citește și: