Molecular theranostics: integrarea markerilor moleculari în diagnosticul și tratamentul cancerului tiroidian

  • Altfel despre Cancer
  • Health literacy



Importanța markerilor moleculari în diagnosticul și tratamentul (molecular theranostics) cancerului de tiroidă este recunoscută de Asociația Americană pentru Tiroidă (ATA), Asociația Europeană pentru Tiroidă și Societatea de Medicină Nucleară și Imagistică Moleculară. Cele trei societăți au realizat un document de consens, publicat în Thyroid, în care explică rolul markerilor moleculari și cum poate fi realizată integrarea acestora în context clinic, facilitând selectarea pacienților care vor urma intervenții diagnostice sau terapeutice cu iod radioactiv (RAI). Documentul cuprinde recomandări privind trei direcții cheie de utilizare a RAI: ​​RAI în stratificarea perioperatorie a riscului, rolul imagisticii RAI în stadializarea inițială și necesitatea markerilor moleculari în selectarea pacienților care răspund la terapia RAI.

Conceptul de „molecular theranostics” se referă la selecția unor intervenții terapeutice personalizate, bazate pe particularitățile pacientului și tumorii acestuia, în urma definirii modificărilor genetice prezente și a rolului funcțional al acestora (impactul asupra expresiei proteice). „Molecular theranostics” cuprinde citologia moleculară, patologia moleculară și imagistica moleculară.

abonare

În ceea ce privește cancerul tiroidian și terapia cu iod radioactiv, „molecular theranostics” permite identificarea acelor pacienți care au potențialul de a răspunde favorabil la terapia cu RAI. Acumularea a numeroase dovezi științifice asupra rolului markerilor moleculari în tumorile maligne ale tiroidei a condus a necesitatea realizării declarației publicate în Thyroid, lansând o nouă paradigmă în abordarea cancerului tiroidian

Background vector created by liuzishan – www.freepik.com

„Controversele cu privire la utilizarea adecvată a RAI în cancerul tiroidian se întorc în urmă cu 70 de ani, întrucât îl folosim de mult timp pe baza presupunerii că majoritatea tumorilor cu risc ridicat răspund la RAI. Pentru ca un cancer tiroidian să răspundă la RAI, trebuie să aibă un sistem intact de a răspunde la tratament, și, de fapt, majoritatea pacienților cu risc înalt au un profil molecular care nu le permite să răspundă la RAI sau să beneficieze de tiroidectomie totală. Trebuie să știm mai multe despre cancer înainte de a lua decizii cu privire la modul în care să îl abordăm. Noua paradigmă presupune identificarea prin analiza moleculară a cancerelor care au capacitatea de a răspunde la RAI și/sau a celor care ar putea avea un răspuns ridicat la pretratament.”, a menționat Seza A. Gulec, de la Colegiul de Medicină Herbert Wertheim, Universitatea Internațională Din Florida, Miami, prim autor al declarației.

Pentru deciziile legate de managementul inițial al pacientului, documentul de consens subliniază valoarea stratificării riscului în perioada perioperatorie și realizarea stadializării cancerului de tiroidă conform metodelor „tradiționale” – sistemul de stratificare a riscului ATA modificat în 2009 și ediția a 8-a a sistemului de stadializare care a aparține American Joint Committee on Cancer. Este susținută includerea factorilor secundari de prognostic, în special markerii moleculari, în stratificarea riscului preoperator, menționând valoarea lor pentru terapie și diagnostic (theranostic) cu scopul îmbunătățirii deciziilor terapeutice personalizate.

În ceea ce privește imagistica realizată în scop diagnostic cu RAI, anterioară terapiei cu iod radioactiv, grupul de lucru susține utilizarea unei abordări selective, realizând scanări diagnostice cu RAI doar în cazul pacienților incluși în grupa de risc intermediar conform ghidului ATA, în locul utilizării de rutină a acestei tehnici sau evitării efectuării la toți pacienții.

Includerea analizei moleculare în stratificarea riscului oferă potențialul de a evita tratamentele inutile la persoanele care pot fi identificate ca subiecți care nu răspund la terapie. Posibilitatea de a realiza o analiză genomică completă prin secvențiere moleculară avansată și identificarea acestor pacienți schimbă radical managementul acestora. Pentru a evalua răspunsul la terapia cu RAI, este recomandată, conform declarației publicate în Thyroid, utilizarea unui sistem de raportare semicantitativ, până când un sistem cantitativ reproductibil și practic din punct de vedere clinic este validat.

Citește și: