Noi tehnologii pentru un somn mai bun: analiza microbiomului și aplicația de monitorizare prin smartphone

  • Medicina digitalăExplorer kit, produs de uBiome, permite consumatorilor analiza metagenomică a microorganismelor prezente într-o probă de scaun. SleepScore este o aplicație smartphone care permite măsurarea fazelor somnului cu ajutorul undelor radio de putere mică. Acestea fac parte dintre noile tehnologii dezvoltate pentru îmbunătățirea  calității somnului prezentate în cadrul Consumer Technology Association 2019 Digital Health Summit în Las Vegas.

Explorer kit

Analiza oferă informații despre efectul microorganismelor asupra senzitivității la gluten, inflamației, intoleranței la lactoză, greutății corporale și metabolismului. De asemenea, sunt măsurate nivelurile neurotransmițătorilor produși de bacterii, care pot influența somnul, precum serotonina și acidul gamma-amino-butiric (GABA).

abonare

Mai mult decât atât, sunt propuse și metode prin care dieta și stilul de viață pot influența structura microbiomului.

„Oamenii vor să știe dacă pot schimba ceva în dietă pentru a avea un somn mai bun. Dacă mănânc mai mult probiotic, voi dormi mai bine?”- Sarah Gupta, director al afacerilor medicale uBiome.

SleepScore

Prin intermediul acestei aplicații se pot detecta diverse caracteristici ale somnului fără a fi necesare dispozitive portabile sau senzori în jurul persoanei. Smartphone-ul emite unde radio care se reflectă la nivelul corpului individului și sunt captate apoi prin microfon. Semnalele obținute pot ajuta la identificarea stadiului de somn, durata până când utilizatorul adoarme sau de câte ori se trezește pe noapte.

Cu ajutorul unui algoritm se ajunge la un scor de la 0 la 100 pentru a indica calitatea somnului. Acest scor aduce o informația obiectivă pentru a ajuta discuția pacienților cu medicii despre somn.

„Dacă scorul tău este peste 78, somnul tău este mai bun ca media; dacă este sub, atunci este mai prost”, explică Colin Lawlor, directorul executiv al SleepScore Labs.

Compania a folosit date colectate pentru mai mult de 50 de milioane de ore de somn, „deci avem o imagine destul de clară a normalului în funcție de vârstă și sex”, adaugă Lawlor.

Aplicația oferă tehnici de relaxare cu ajutorul respirației și sfaturi precum ora optimă de trezire în funcție de profilul de somn. Alarma inteligentă te trezește în timpul fazei de somn superficial. Datele furnizate de aplicație ar putea ajuta la monitorizarea eficienței unor produse de îmbunătățire a somnului, precum cele împotriva sforăitului, cele care emit zgomot alb sau cele care filtrează lumina albastră.

Crowdsourcing

Cele două tehnologii fac parte fenomenul în creștere al crowdsourcingului din medicină. Astfel se tot culeg foarte multe informații asupra stării de sănătate și a stilului de viață cu ajutorul internetului și a noilor dispozitive. O mai bună urmărire a activității poate avea un impact real asupra sănătății.

Putem folosi aceste unelte nu doar pentru a monitoriza semnele vitale ci și comportamentul. Datele, boții de chat și antrenori umani” pot fi folosiți pentru a oferi suport pacienților. Aceste tehnologii ne vor oferi „abilitatea de a optimiza sănătatea și starea de bine, precum și detecția precoce”, declară Daniel Kraft, președinte pentru medicină și neuroștiințe a Singularity University.

Citește și: