De ce bărbații și femeile experimentează simptome diferite în tulburarea depresivă majoră? Profilul genetic ar putea ghida terapiile potrivite

  • Health literacy



Un nou studiu de asociere la nivelul întregului genom (genome-wide association study, GWAS), realizat de Universitatea McGill, a identificat diferențe între profilul genetic al femeilor și cel al bărbaților în ceea ce privește riscul de tulburare depresivă majoră. Există diferențe marcate între femei și bărbați legate de prevalența, manifestările clinice și răspunsul la tratament pentru tulburarea depresivă majoră. Afecțiunea psihică este mai frecventă la femei, fiind de două ori mai probabil ca acestea să primească un diagnostic de depresie comportativ cu bărbații. Deși studiile de tip GWAS ajustează pentru diferențele de sex în mod obișnuit, studiile anterioare nu și-au propus identificarea de markeri și căi specifice sexului pentru depresie. Acesta este primul studiu care descrie variante genetice specifice sexului asociate cu tulburarea depresivă majoră.

„Aceste constatări sunt importante pentru a informa dezvoltarea unor terapii specifice de care vor beneficia atât bărbații, cât și femeile, ținând cont de particularitățile fiecăruia. În clinică, prezentarea depresiei este foarte diferită pentru bărbați și femei, precum și răspunsul lor la tratament, dar înțelegem foarte puțin de ce se întâmplă acest lucru în acest moment”, a declarat dr. Patricia Pelufo Silveira, autor principal și profesor asociat la Departamentul de Psihiatrie, McGill University.

studiu gwas depresie variante genetice specifice sexului

Despre studiu

Studiul s-a bazat pe o analiză de asociere la nivelul genomului, care a inclus 274.141 de persoane din UK Biobank. Analiza demonstrează faptul că metodele de predicție specifice sexului au fost mai precise în evaluarea riscului genetic al unei persoane de a dezvolta depresie decât metodele de predicție care nu erau specifice sexului. Mai mult, au fost evidențiate 11 regiuni ale ADN-ului care aveau legătura cu tulburarea depresivă în rândul femeilor și doar o astfel de zonă în rândul bărbaților.

abonare

De asemenea, rezultatele arată o diferență semnificativă legată de sex în ceea ce privește corelațiile genetice observate între tulburarea depresivă și următoarele caracteristici metabolice: grăsimea corporală, circumferința taliei, raportul talie-șold și nivelul seric de trigliceride. Altfel, depresia pare să fie asociată în mod specific cu bolile metabolice la femei, un aspect important de luat în considerare în gestionarea clinică a tulburării depresive în rândul femeilor.

Analiza genetică a relevat un proces biologic implicat în tulburarea depresivă care este comun între bărbați și femei legat de reglarea expresiei genelor. Însă datele sugerează în același timp existența unor mecanisme moleculare specifice fiecărui sex, respectiv implicarea unor gene diferite în dezvoltarea depresiei pentru fiecare sex. Datele genomice obținute în acest studiu deschid discuția în jurul tratamentelor antidepresive specifice în funcție de sexul pacientului și ar putea fi utile în identificarea unor potențiale tratamente inovative.

Citește și: