O nouă combinație care include imunoterapia (lenvatinib+pembrolizumab), aproape de aprobare în SUA pentru tratamentul cancerului renal

  • Acces la inovațieO nouă combinație terapeutică a fost desemnată terapie inovatoare de către FDA în SUA, pentru tratamentul carcinomului cu celule renale, avansat local sau metastatic. Această combinație constă în lenvatinib mesilat (denumire comercială Lenvima, dezvoltat și produs de Eisai) și pembrolizumab (denumire comercială Keytruda, dezvoltat și produs de Merck).

Desemnarea titlului de terapie inovatoare are scopul de a accelera procesul de analizare și punere pe piață a tratamentelor ce au demonstrat beneficii net superioare tratamentelor standard pentru respectiva maladie.

abonare

În cazul lenvatinib + pembrolizumab, Studiul 111 de fază 1b/2 a demonstrat eficacitatea și siguranța tratamentului pentru carcinomul cu celule renale:

  • Cohorta a fost alcătuită din 30 de pacienți cu carcinom cu celule clare, metastatic;
  • Dintre aceștia, 63.3% au avut un răspuns obiectiv la tratament.

Pentru cele două molecule, acest titlu nu reprezintă prima confirmare a eficienței. Lenvima (lenvatinib) a fost deja aprobat pentru tratamentul cancerului tiroidian diferențiat avansat și drept a doua linie de tratament pentru cancerul cu celule renale avansat, în combinație cu everolimus. Această moleculă este un inhibitor de tirozin kinază, care interferă cu progresia și dezvoltarea tumorală prin inhibarea formării de noi vase sangvine.

În ceea ce privește Keytruda (pembrolizumab), inhibitorul de PD-1 care susține răspunsul imun al organismului împotriva tumorii, acesta a primit deja titulatura de tratament inovator pentru 11 indicații terapeutice, printre care melanomul malign, limfomul Hodgkin’s, cancerul pulmonal sau urotelial.

După cum afirmă și Dr. Roy Baynes, vice președinte Merck Research Laboratories, “Titlul de terapie inovatoare, acordat de FDA combinației de LENVIMA și KEYTRUDA în tratamentul carcinomului cu celule renale avansat, ne oferă oportunitatea de a aduce această opțiune terapeutică mai rapid pacienților”

Carcinomul renal reprezintă a opta patologie tumorală în SUA în 2017, cu 63.990 de noi cazuri diagnosticate și 14.400 de decese. Este considerat în general un cancer cu o mortalitate crescută: 74,1% dintre cei afectați supraviețuiesc 5 ani de la diagnostic. În ceea ce privește forma avansată a bolii, prognosticul este și mai rezervat: 11.7% dintre pacienții cu metastaze la distanță supraviețuiesc la 5 ani.

CITEȘTE ȘI:

Pembrolizumab crește supraviețuirea generală de peste două ori mai mult decât chimioterapia la pacienții cu carcinom pulmonar non-microcelular avansat, PD-L1 pozitiv

#ESMO17: Pembrolizumab, noul standard pentru tratarea cancerului la vezica urinară

Lansarea campaniei „Să discutăm ALTFEL despre cancer”. ALTFEL despre prevenția, depistarea precoce, diagnosticul precis și tratamentul modern al bolii

SURSA FOTO: Purzuit, Huffington Post, Institutul Național de Cancer, MultiVu