Raport OMS: Prin îmbunătățirea serviciilor de medicină digitală pot fi prevenite milioane de decese cauzate de bolile netransmisibile

  • Medicina digitală



Bolile netransmisibile precum afecțiunile cardiovasculare, respiratorii cronice sau cancerul sunt responsabile pentru 74% din decesele anuale înregistrate în întreaga lume. În Uniunea Europeană, aceste afecțiuni reprezintă 80% din povara tuturor bolilor și sunt responsabile de majoritatea deceselor premature. Multe dintre aceste decese pot fi prevenite cât timp în rândul populației există un grad ridicat de conștientizare asupra factorilor de risc, se investesc eforturi în domeniul prevenției și screening-ului, iar accesul la serviciile de sănătate este echitabil.

Peste 2 milioane de vieți puse în pericol de bolile netransmisibile ar putea fi salvate în următorii 10 ani dacă, începând de astăzi, s-ar investi anual suma de 0,24$ pentru fiecare pacient în servicii de medicină digitală (telemedicină, asistenți virtuali de tip chatbot etc). Aceeași investiție ar reduce semnificativ povara sistemelor de sănătate, putând preveni aproximativ 7 milioane de evenimente acute și spitalizări.

abonare

Datele provin din raportul „Going digital for noncommunicable diseases: the case for action“, efectuat de Organizația Medicală a Sănătății (OMS) împreună cu Uniunea Internațională de Telecomunicare (ITU). Documentul servește drept un plan de acțiune, făcând apel către state să investească în dezvoltarea infrastructurii care să permită adoptarea și buna funcționare a serviciilor digitale de sănătate, precum și să promoveze standarde de practică și interoperabilitatea sistemelor. Raportul subliniază în același timp și importanța colaborării dintre sectoarele sanitare și tehnologice pentru dezvoltarea acelor soluții care să permită cetățenilor să beneficieze de întregul potențial al serviciilor digitale de sănătate.

Conform raportului, în ciuda faptului că peste 60% din țări au dezvoltat strategii cu privire la serviciile de medicină digitală, în foarte multe cazuri, noile tehnologii nu sunt integrate în sistemul de sănătate, în infrastructura deja existentă.

„Viitorul sănătății este digital. Însă ca să putem transforma această viziune în realitate, avem nevoie atât de resurse cât și de colaborare. Nicio organizație nu o poate face de una singură. Facem apel la guverne, parteneri și donatori să se unească, să investească strategic și să se asigure că aceste inovații salvatoare ajung la cei care au cea mai mare nevoie de ele” – afirmă Directorul General OMS Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

infografic servicii medicale preventie deces boli netransmisibile
Infografic preluat din Raportul OMS: Going digital for noncommunicable diseases: the case for action

Serviciile digitale de sănătate precum telemedicina, asistenții virtuali de tipul chatbot, aplicațiile mobile de tipul mHealth (servicii de mesagerie mobilă pentru a oferi sfaturi și informații privind sănătatea) au un impact semnificativ atât în viața pacienților cu boli netransmisibile cât și la nivelul sistemului de sănătate în sine.

De exemplu, instrumentele digitale pentru sănătate pot ajuta cetățenii să își înțeleagă mai bine factorii de risc modificabili și să-i încurajeze să dezvolte obiceiuri sănătoase. Patru factori de risc majori sunt responsabili pentru dezvoltarea multor boli netransmisibile: fumatul, alimentația nesănătoasă, consumul de alcool și lipsa activității fizice. Asistenții virtuali și rolul lor în educarea și ghidarea pacienților:

În același timp, telemedicina și dispozitivele de monitorizare la distanță ajută în depășirea barierelor cu privire la accesul la servicii medicale, aducând sănătatea mai aproape de fiecare persoană, indiferent de locul în care s-ar afla. Soluții de telemedicină și beneficiile aduse de acestea pacienților și sistemelor de sănătate:

Raportul realizat de OMS și ITU complementează Inițiativa Globală OMS pentru Medicina Digitală și Strategia Globală de Medicină Digitală 2020-2025. Tot în contextul depășirii provocărilor asociate bolilor netransmisibile, în 2021, Comisia Europeană a lansat inițiativa „Mai sănătoși împreună” (Healthier Together), acțiune care își propune să sprijine țările UE în reducerea poverii umane și financiare a bolilor netransmisibile și să îmbunătățească sănătatea și bunăstarea cetățenilor.

Citește și: