Podcast Știința360. Dr. Marius Geantă, despre prima terapie orală care determină reducerea lipoproteinei (a) cu până la 65%

  • Podcast



În cadrul ediției de pe 12 septembrie 2023 a emisiunii #știința360 de pe Radio România Cultural, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a comentat ultimele noutăți ale domeniului medical.

Iată care sunt știrile săptămânii comentate în acest podcast:

„Am avut acces la aceste date care arată că deși rolul lipoproteinei(a) în creșterea riscului cardiovascular este cunoscut de peste 60 de ani, prea puține lucruri s-au întâmplat până acum. Aici a funcționat o înțelegere eronată, pe ideea că de ce ne-am uita noi la lipoproteina (a), la ce nivel are, din moment ce nu avem un tratament. Sigur, în anii următori probabil vom avea și tratamente. Asta explică de ce lp(a) a devenit un subiect din ce în ce mai important și probabil a fost principalul subiect de la Congresul European de Cardiologie.

abonare

Ce este important de știut – creșterea nivelului de lipoproteină (a) are un rol similar cu LDL-colesterol (colesterolul rău) în creșterea riscului cardiovascular. Nivelul lp(a) este determinat genetic. Începem să înțelegem că sunt factori genetici care nu pot fi modificați așa cum sunt factori precum fumatul sau consumul de alcool. Determinarea nivelului lp (a) se face o dată în viață. Există discuția – când anume trebuie să se facă acest lucru? Probabil la vârsta de adult tânăr. Determinarea o dată în viață este relevantă pentru definirea riscului cardiovascular individual și elementul foarte important este că asocierea unui nivel crescut al lp (a) cu prezența altor factori de risc adiționali (fumat, obezitate, sedentarism etc.) este în măsură să definească un profil cardiovascular înalt de risc. Atunci, chiar dacă nu avem tratamente care să țintească lipoproteina (a) și să reducă nivelul, putem acționa pe factorii modificabili astfel încât riscul cardiovascular să scadă.

Testarea lp (a) are un rol revelator. Pusă în contextul celorlalți factori de risc ne dă o imagine mult mai clară asupra riscului individual. Așa trebuie privite lucrurile și de aceea este nevoie ca în anii care urmează, pe lângă evoluțiile pe care le vom vedea probabil în privința testării lp (a) și a targhetării cu diverse clase de medicamente, să avem o preocupare și pentru a înțelege cum putem avea un management mai eficient al factorilor de risc adiționali.”

„Genul acesta de recomandare are foarte mult sens. Noi știam toate aceste lucruri, cu cât copiii se apucă de fumat mai timpuriu, cu atât va fi mai greu pentru ei să renunțe la acest viciu. Fac o paranteză, de aceea este atât de important ca publicitatea la orice tip de fumat, țigări clasice sau dispozitivele acestea noi, să fie interzisă către minori.

Știrea ne mai spune un lucru, și anume că renunțarea la fumat nu este doar o chestiune individuală a persoanei care fumează. Este foarte important ca toate politicile la nivel de societate și la nivel de sistem de sănătate publică ar trebui să faciliteze renunțarea la fumat, dacă o persoană fumează, sau să determine o persoană să nu se apuce de fumat. Cu siguranță nu este imposibil ca astfel de măsuri să fie implementate. Dar niciodată nu este prea mult în a genera genul acesta de dovezi științifice menite să protejeze sănătatea cardiovasculară.”

  • Congresul Societății Europene de Cardiologie 2023

„Congresul vine într-un context în care, în domeniul bolilor cardiovasculare începem să constatăm evoluții de înțelegere, evoluții în materie de inovație și cred că în anii următori vom discuta din ce în ce mai mult despre noile concepte, modalități de diagnostic, screening și tratament pentru BCV. Un efect deja îl vedem, actualizarea celor două ghiduri despre care vorbim astăzi, un ghid pentru insuficiența cardiacă, celălalt pentru boli cardiovasculare și diabet zaharat. O actualizare mai rapidă decât eram obișnuiți și este ușor de explicat pentru că au avut loc evoluții, mai ales în privința unor studii clinice cu diverse tipuri de clase terapeutice care și-au demonstrat valoare, iar atunci ghidurile trebuie să țină pasul cu acest avans în materie de terapii.”

Emisiunea poate fi ascultată și pe canalul de YouTube Raportuldegardă.ro:

Citește și: