Podcast #Știința360. Dr. Marius Geantă, despre Rețeaua OMS Globală pentru Detectarea și Prevenția Bolilor Infecțioase

  • Podcast



În cadrul ediției de pe 6 iunie 2023 a emisiunii #știința360 de pe Radio România Cultural, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a comentat ultimele noutăți ale domeniului medical.

Iată care sunt știrile săptămânii comentate în acest podcast:

  • Organizația Mondială a Sănătății lansează Rețeaua Genomică Globală pentru Detectarea și Prevenția Bolilor Infecțioase

„Mă bucur că și la nivel global e luată în considerare această idee pe care noi am discutat-o aici, la Știința360, în urmă cu doi ani și jumătate, în momentul în care varianta ancestrală a virusului se transformase în varianta alfa și ne-am dat cu toții seama cât de important este să folosim secvențierea genomică în caracterizarea variantelor virale și să fim cumva măcar în pas cu virusului dacă nu chiar înaintea lui, anticipând variantele care vin și fiind pregătiți din punct de vedere al asistenței medicale, al actualizării vaccinurilor pentru variantele care circulă.

abonare

Sunt țări pe care le-am menționat de-a lungul timpului – Marea Britanie, Israel, Danemarca, SUA; țări care au făcut la nivel național genul acesta de programe de supraveghere genomică a circulației virusului. Virusul nu ține cont de barierele fizice, nu ține cont de spațiul Schengen. Aceste abordări trebuie să se întâmple la nivel global, ele trebuie să acopere multe domenii, nu e suficient să ne uităm doar la sistemul de sănătate sau doar la sistemul de sănătate publică. Supravegherea apelor uzate, de exemplu, reprezintă un domeniu la intersecția dintre sănătate și mediu, care ar trebui să beneficieze de genul acesta de abordări.

Este foarte complicat și de acum înainte, cu toate că ideea capătă tracțiune la nivel global, pentru că necesită o aliniere a statelor lumii, măcar a celor mai multe dintre ele. Am văzut că acest lucru a fost complicat de făcut în timpul pandemiei dar și înainte de pandemie pentru că, deși Organizația Mondială a Sănătății din regiune solicita statelor membre planul de pregătire pentru pandemii, acestea erau inconsistente și o publicație din 2021 la care am fost autor principal arăta de fapt că științele omice erau reprezentate de fapt prin economics – era luată în calcul doar dimensiunea bugetară, monetară, cu toate că noi cu toții vedeam beneficiile utilizării tehnologiilor avansate. Beneficiile lor deja le-am explicat, arhiva emisiunii stă mărturie din acest punct de vedere.

Pe site-ul Centrului pentru Inovație în Medicină este publicat un document, viziunea noastră, absolut perfectibil, este perfect criticabil, așteptăm orice opinie, prin care încercăm să ne imaginăm cum un astfel de sistem ar putea să funcționeze în România. Esența era, de fapt, colaborarea între mai mulți actori și transformarea acestor date în decizii informate de sănătate publică.”

  • 70% din transmiterea COVID în locuințele din SUA a început cu un copil

„Ne amintim cu toții discuțiile de la început când s-a instituit lockdown-ul – se vorbea despre faptul că nu ar transmite copiii. Argumentul pentru lockdown și pentru închiderea grădinițelor ținea tocmai de acest lucru, de faptul că s-ar putea transmite virusul între copii și de acolo să infecteze părinții. Iată că studiul ne arată acest lucru – o sursă importantă de infecții a fost reprezentată de copii. Aș merge mai departe și ne aminim tot timpul discuțiile care au fost înainte sau în timpul fiecărui val pandemic – dacă trebuie să închidem școlile sau să le ținem deschise.

Acum știm despre această cale de transmitere și din acest punct de vedere trebuie cumva să găsim o variantă prin care să folosim aceste inovații și știința, expertiza acumulată în timpul pandemiei pentru ca, în situația în care se va pune din nou problema închiderii școlilor, de fapt să avem abordări mult mai inteligente, mult mai țintite, care să țină cont și de aspectele educaționale, de interesele copiilor, de obiectivele de educație, în aceeași măsură în care țin cont de obiectivele de sănătate publică.”

Alte știri discutate în emisiune:

  • Lecțiile pandemiei COVID-19: raportul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC)

Emisiunea poate fi ascultată și pe canalul de YouTube Raportuldegardă.ro:

Citește și: