Podcast #Știința360: Dr. Marius Geantă, despre administrarea celei de-a treia doze de vaccin contra COVID-19 și lansarea campaniei „Time to Act”

  • Podcast



Podcastul #Știința360 reprezintă varianta completă a emisiunii Știința 360 difuzată în fiecare marți, începând cu ora 14:00 la Radio România Cultural. Așa cum îi spune și numele, podcastul cuprinde cele mai importante avansuri științifice ale momentului, comentate săptămânal de Dr. Marius Geantă și jurnalistul RRC, Corina Negrea, pe măsură ce apar sau sunt validate.

 

În cadrul ediției de pe 21 septembrie 2021 a emisiunii Știința 360 de pe Radio România Cultural, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a comentat topul săptămânal Esențial COVID-19 de pe Raportuldegardă.ro, precum și două dintre inițiativele europene destinate cancerului, respectiv bolilor cardiovasculare: Campania „Time to Act” în România și oportunitățile oferite de programul EU4Health pentru prevenția cardiovasculară personalizată.

abonare

Iată care sunt știrile săptămânii comentate în acest podcast:

  • FDA recomandă administrarea celei de-a treia doze de vaccin Pfizer persoanelor peste 65 de ani
  • Administrarea celei de-a treia doze Pfizer/BioNTech demonstrează beneficii pe populația 60+ din Israel

„Israelul s-a poziționat în mentalul colectiv drept țara model în combaterea pandemiei, însă ei acum sunt la 62% din populația eligibilă, nu au urcat spre 80%. Dar percepția publică este că Israelul este o țară model, au mixat vaccinarea rapidă cu 2 doze, cu lockdown-ul (…)”

„Există această idee la nivel de societate – că anticorpii sunt cei care ar trebui să fie cuantificați, măsurați, pentru a avea astfel și o măsură a protecției pe care o avem după ce ne-am vaccinat. Desigur, anticorpii reprezintă o componentă a imunității, iar această componentă este extrem de importantă în relație cu posibilitatea de a transmite virusul mai departe. Dacă anticorpii sunt prezenți în cantitate mare după vaccinare și cu atât mai mult la distanță față de momentul vaccinării, atunci când o persoană vine în contact cu SARS-CoV-2, la nivelul mucoasei nazale, în sânge există acești anticorpi care odată prezenți se lipesc de virus și îl neutralizează și se asigură această protecție față de transmiterea virusului. În situația în care nivelul de anticorpi e scăzut, e de la sine înțeles că la nivelul mucoaselor despre care vorbeam mai devreme ei nu mai există sau sunt în cantitate foarte mică și atunci protecția locală este întârziată.

De ce spun că este întârziată și nu anulată – pentru că în mecanismul răspunsului imun intervin și celulele cu memorie. Sunt acele celule programate de vaccinare, ca la momentul potrivit, pe baza memoriei pe care o au, să înceapă să producă anticorpi. Diferența între această situație și situația anterioară e că durează câteva zile până când nivelul de anticorpi produși de celulele cu memorie ajunge la un nivel suficient încât să blocheze transmiterea virusului. Iar în această perioadă de câteva zile, virusul fixat în mucoasa nazală poate să se multiplice (…). În același timp, probabilitatea de a dezvolta forme serioase de boală este foarte mică. Acești anticorpi produși de celulele cu memorie se produc rapid și în cantitate mare încât să blocheze expansiunea virusului în organism.”

  • Campania „Time to Act”: Lupta împotriva cancerului nu poate aștepta încheierea pandemiei COVID-19

„Inegalitățile au crescut odată cu pandemia, este o realitate. Iar dacă ne uităm la inegalități și din perspectiva inovațiilor, vedem că acestea sunt și mai mari. În general, despre inegalitățile Est-Vest am auzit vorbind la nivel European, la Bruxell, la Gastein și în alte locuri experți din țările vestice care sigur că sunt foarte bine pregătiți. Însă cred că le lipsește perspectiva și contextul local. De aceea devine din ce în ce mai important ca pe acest subiect să se exprime oameni din România, din Bulgaria, Letonia, Lituania etc.”

  • Prioritățile programului EU4Health 2022: prevenția și promovarea sănătății

Dacă doriți să rămâneți conectați cu subiectele din această emisiune, vă recomandăm următoarele evenimente:

Emisiunea poate fi ascultată și pe canalul de YouTube Raportuldegardă.ro:

Citește și: