Virusul HIV ar putea fi eliminat din organismul uman prin editare genică: primele rezultate din studii clinice

  • BiotehnologieAdministrarea terapiei genice EBT-101 împotriva HIV (human immunodeficiency virus) este sigură și nu a fost asociată cu efecte secundare serioase sau toxicitate care ar limita tratamentul, conform rezultatelor prezentate în cadrul conferinței European Society for Gene & Cell Therapy de anul acesta. Acesta este primul studiu clinic autorizat care investighează un tratament împotriva HIV bazat pe editare genică.

La 4 săptămâni de la administrare, EBT-101 a fost detectat în toate probele de sânge recoltate de la cei 3 participanți la studiu. Nu a fost detectat vectorul viral în țesuturile asociate cu funcția reproductivă masculină. Doi dintre cei trei participanți la studiu au prezentat creșteri tranzitorii și reversibile ale enzimelor hepatice. Celelalte două evenimente adverse raportate au fost reprezentate de fatigabilitate și leucopenie.

abonare

Va fi evaluată în continuare biodistribuția EBT-101 în sânge pe parcursul celor 48 de săptămâni de studiu. În următoarea etapă a studiului clinic de fază I/II va fi administrată o doză dublă a produsului terapeutic. În total, vor fi incluși în studiu 9 pacienți.

Primele rezultate din studii clinice: virusul HIV ar putea fi îndepărtat din organismul uman prin editare genică
Sursa foto: Unsplash

Cum poate fi îndepărtat virusul HIV de către EBT-101?

Tratamentele disponibile în prezent împotriva HIV, deși opresc replicarea virusului, nu îl pot îndepărta din rezervoarele prezente în organism, motiv pentru care acestea trebuie administrate toată viaţa. Odată întrerupt consumul medicamentelor antiretrovirale, copiile HIV integrate în ADN-ul uman își reinițiază replicarea. O terapie de tip editare genică ar putea să realizeze inactivarea permanentă a virusului, în urma administrării unei singure injecţii.

Terapia EBT-101, dezvoltată de Excision BioTherapeutics, presupune introducerea intracelulară, prin intermediul unui virus AAV9 (adeno-associated virus 9), a două catene de ARN care ghidează editarea la nivelul a trei regiuni distincte din genomul HIV-1 și a unei enzime care clivează secvențele de ADN indicate. Odată ce materialul genetic viral este tăiat, acesta devine incapabil să se replice.

Aceasta este o terapie in vivo, editarea genică având loc în interiorul corpului uman, spre deosebire de alte metode terapeutice care presupun alterarea ADN-ului celular în laborator. Din acest motiv, se presupune că astfel de terapii prezintă mai multe riscuri.

Odată demonstrată siguranța administrării în studii clinice, metoda aceasta ar putea fi adaptată pentru a trata şi alte infecţii cu virusuri care persistă în organism, precum virusul hepatitei B sau virusurile herpes simplex.

Date de eficacitate 

Deoarece inițial terapia EBT-101 nu a putut fi testată direct pe pacienţi umani, aceasta a fost adaptată pentru a ţinti infecţiile cu SIV (simian immunodeficiency virus), prezente la primate. SIV, ca și HIV, se integrează la nivelul ADN-ului gazdei, unde poate să persiste pentru mai mulţi ani. Versiunea specifică SIV a terapiei a fost denumită EBT-001. După injectarea unor doze diverse primatelor utilizate în studiu, probe tisulare şi necroptice au fost prelevate, fiind evaluată distribuţia EBT-001, precum şi rezervoarele virale.

Terapia EBT-001 a îndepărtat in vivo eficace şi în siguranţă virusul SIV din rezervoarele celulare şi tisulare ale primatelor rhesus macaques, conform rezultatelor publicate în Gene Therapy. EBT-001 a avut o distribuţie largă la nivelul diverselor țesuturi, fiind evidenţiată editarea genică a ADN-ului proviral SIV în toate rezervoarele semnificative. Pe baza rezultatelor acestui studiu, s-au putut stabili condiţiile administrării terapiilor similare în studiile clinice.

De asemenea, terapia a fost bine tolerată, inclusiv de primatele care au primit doze crescute, nefiind identificate dovezi care indică toxicitatea, nici în urma evaluării clinice, nici prin investigare anatomopatologică.

Citește și: