Podcast #Știința360. Dr. Marius Geantă, despre limitările aplicării ChatGPT în clinică

  • Podcast



În cadrul ediției de pe 28 februarie 2023 a emisiunii #știința360 de pe Radio România Cultural, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a comentat ultimele noutăți ale domeniului medical precum și topul săptămânal Esențial Covid-19 de pe Raportuldegardă.ro.

Iată care sunt știrile săptămânii comentate în acest podcast:

  • ChatGPT şi managementul infecţiilor bacteriene: care sunt limitările aplicării tehnologiei în clinică?

„Nu mai putem ignora impactul pe care inteligența artificială, ChatGPT, l-a produs în societate, la nivelul fiecăruia dintre noi și începe să impacteze și diverse sisteme, sectoare economice. Adopția ChatGPT a fost mult mai rapidă decât adopția TikTok, Twitter, Facebook și așa mai departe, deci ne imaginăm impactul masiv cuantificat prin numărul mare de utilizatori. Acesta este un element foarte important pentru discuție. Un alt element important pentru a înțelege aplicațiile în domeniul medical ține de faptul că ChatGPT nu a fost construit ca aplicație cu focus pe zona medicală, ci ca o aplicație cu care fiecare dintre noi să interacționeze și să primească un feedback mult mai armonizat, contextualizat, decât primim atunci când căutăm pe Google.

abonare

Am văzut mai multe încercări de a testa ChatGPT în diverse contexte care țin de sănătate, unele dintre ele conducând la rezultate bune, altele la rezultate mai puțin bune. Cu cât aceste sisteme primesc informații de calitate și au parte de o validare din partea oamenilor, cu atât devin mai performante. Ceea ce vreau să spun este că în viitorul imediat vom avea la dispoziție soluții bazate pe această tehnologie, soluții capabile să ofere, de exemplu, unor pacienți răspunsuri extrem de complexe, dar în același timp ușor de înțeles despre anumite situații medicale.

O aplicabilitate imediată pentru ChatGPT în zona sănătății este în a oferi informații de calitate crescută persoanelor care au nevoie de aceste informații. Așa-numitul domeniu al health literacy cred că va fi primul care va beneficia de aceste aplicații, cu condiția ca informațiile să fie de calitate și validarea din partea experților să fie de asemenea de nivel înalt. Cu siguranță asta se va întâmpla însă este nevoie de ceva mai mult timp. Atunci când vorbim despre modul în care medicii pot folosi ChatGPT pentru a lua anumite decizii medicale, sigur că presupune pe de-o parte un alt tip de input, informații de un nivel științific mult mai ridicat și pe de altă parte o validare din partea unor experți de top. Cred că genul acesta de aplicații pot să-și regăsească un loc foarte bine definit în tot ceea ce înseamnă managementul diverselor boli.”

  • STUDIU. Mortalitatea COVID-19, mai ridicată decât cea gripală la pacienţii spitalizaţi

„Această știre vine și susține ceea ce noi am vorbit în urmă cu o lună, atunci când era mare agitație în spațiul românesc – exista o amenințare foarte mare din partea gripei – și am spus la acel moment că de fapt este o amenințare la fel de mare cum era și este în continuare COVID-19. Citam la acel moment incidența și mai ales mortalitatea care era considerabil mai mare în cazul COVID-19. Acum, din fericire, pare că suntem într-o fază descendentă a epidemiei de gripă din acest an și sperăm să se încheie.

Am asistat la un exercițiu de comunicare publică ale cărui detalii probabil o să avem tot timpul să le descifrăm în anii care urmează. Oamenii trebuie să rețină că propaganda sau ignorarea anumitor subiecte, de fapt, nu-i ajută să scape de riscul respectiv, în acest caz de riscul de a se infecta cu SARS-CoV-2 și de a dezvolta COVID-19. Sunt oameni care încă decedează, mai ales persoanele nevaccinate. Riscul de deces prin COVID-19 a fost dublu față de cei cu gripă – cred că este un argument extrem de important.

Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 scade considerabil evenimentele cardiovasculare, parte din Long COVID-19. Simplul fapt că vorbim despre un studiu care a inclus 2 milioane de persoane infectate cu SARS-CoV-2 cred că vorbește de la sine. Cred că orice altă discuție ulterioară legată de importanța vaccinării din perspectiva protecției cardiovasculare se poate termina aici. ”

  • ECDC: Bolile infecţioase ar putea să se răspândească accelerat în următoarele 2-4 săptămâni, în urma cutremurelor din Turcia şi Siria

„Este o situație pe care de fapt o știm după fiecare fenomen de acest fel, în acest caz un cutremur. Ne amintim, în urmă fix cu un an de zile vorbeam despre riscurile legate de transmiterea bolilor infecțioase ca urmare a izbucnirii războiului din Ucraina. Acestea sunt situații care predispun, sunt riscuri pentru sănătatea publică și pentru cea individuală. Până la pandemie poate nu eram atât de atenți, oricum treceam cu vederea poate mai repede decât trebuia genul acesta de riscuri. Acum trebuie să le avem în vedere. A crescut cumva și nivelul de alertă și de prezență al ECDC în acest caz, ceea ce este foarte bine deoarece genul acesta de alerte ar trebui să conteze pentru sistemele de sănătate publică, atât din țările direct afectate, Turcia, Siria în situația prezentă, dar și statele din jur care ar putea să primească refugiați.

Situația umanitară de după aceste cutremure predispune la transmiterea virusului care poate duce la holeră, a virusului hepatitic A, a diverselor forme de rotavirusuri, dar nu putem exclude nici infecțiile cu paraziți sau infecțiile bacteriene, fie că vorbim despre infecții gastro-intestinale sau respiratorii. Un mesaj important în acest context ține de modul în care riscul acestor infecții poate fi redus fie prin măsuri nespecifice, fie prin vaccinare anti-rujeolă, anti-varicelă, anti-polio dacă este cazul și așa mai departe.”

Alte știri discutate în emisiune:

  • Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 scade riscul de evenimente cardiovasculare după COVID-19
  • STUDIU. Cancerul, principala cauză de deces în rândul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2

Emisiunea poate fi ascultată și pe canalul de YouTube Raportuldegardă.ro:

Citește și: