Podcast #Știința360. Dr. Marius Geantă, despre legătura dintre virusul rujeolic și apariția unei forme de encefalită severă

  • Podcast



În cadrul ediției de pe 7 februarie 2023 a emisiunii #știința360 de pe Radio România Cultural, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a comentat topul săptămânal Esențial Covid-19 de pe Raportuldegardă.ro.

Iată care sunt știrile săptămânii comentate în acest podcast:

  • „Cooperarea” între variante genetice ale virusului rujeolic poate explica apariția unei forme de encefalită severă, la câțiva ani de la infecția acută

„Panencefalita sclerozantă subacută, după cum îi spune și numele, este o boală care presupune afectarea iremediabilă a sistemului nervos central, la distanță de infecția cu virusul rujeolic. Ceea ce știm este că, în marea majoritate a cazurilor, situația se rezolvă, fie prin faptul că persoana respectivă, în special copiii, ori trece prin boală, ori a fost vaccinată și are o formă ușoară de boală. Există această minoritate de cazuri în care, la distanță (de infecția cu virusul rujeolic), apare această tulburare foarte gravă.

abonare

Dacă înțelegem mecanismul este foarte important să înțelegem cum anume să acționăm, fie ca să prevenim, fie ca să intervenim terapeutic din ce în ce mai eficient. Explicația constă într-o interacțiune între proteina F normală, proteina de fuziune a virusului (una dintre proteinele pe care virusul le produce cu scopul de a infecta celulele umane și de a-și face ulterior funcția) și proteina F mutantă a virusului. Această interacțiune dintre cele două tipuri de proteine duce de fapt la dezvoltarea acestor tulburări neurologice. Implicațiile sunt importante odată ce acest mecanism a fost descifrat. Pe de-o parte, aduce în discuție prezența acestor proteine mutante, dar și interacțiunea dintre ele, creând oportunități pentru intervenții terapeutice țintite. Sperăm să vedem dezvoltări medicamentoase în perioada următoare.

Unul dintre mesajele anti-vacciniste care au ajuns inclusiv la mine în ultima perioadă în legătură cu SARS-CoV-2 este că ar fi trebuit, dacă ar fi fost un virus natural, să infecteze un singur organ, pe când despre SARS-CoV-2 știm că produce disfuncție în mai multe organe. Iată că este cazul și pentru virusul rujeolic. Știm că poate afecta mai multe organe, iată că și sistemul nervos central. Am făcut această precizare deoarece suntem într-o fază din punct de vedere al comunicării publice în care se aud din ce în ce mai strident voci, inclusiv cu profil medical, care propagă idei care de fapt nu au niciun substrat științific. Dacă aceste idei ajung la oameni și nu sunt pe deplin filtrate ar putea produce efecte devastatoare din punct de vedere al sănătății publice în perioada care urmează.”

  • COVID-19 reprezintă o cauză semnificativă de deces la copiii și tinerii din Statele Unite ale Americii

„La începutul pandemiei au existat diverse ipoteze care încercau să explice de ce copiii se infectează mai puțin. Genul acesta de informații cum că ar fi din ce în ce mai afectați copiii apăreau la începutul fiecărui val pandemic sau pe măsură ce apăreau noi variante ale virusului. Era o întrebare legitimă deoarece de asta depindeau și strategiile de închidere/deschidere a școlilor, intrare/ieșire din comunitatea copiilor și așa mai departe.

Acest studiu este foarte important pentru că face o secțiune transversală la un anumit moment. Perioada este de asemenea foarte importantă, între august 2021 – iulie 2022, deoarece vorbim despre un interval în care campaniile de vaccinare în numeroase state erau foarte avansate, la fel și în SUA. Erau deja disponibile vaccinuri și pentru copii, vorbim despre un context extrem de relevant din această perspectivă. Constatarea conformă căreia COVID-19 reprezintă o cauză semnificativă de deces la copii și tineri va trebui cumva să ne pună pe gânduri. Mortalitatea cauzată de COVID-19 este conform acestei analize între primele 10 cauze de deces la categoria de vârstă 0 -19 ani.

Va trebui să punem lucrurile poate și într-un context mai larg, decesul este excepțional la categoria de vârstă 0-19 ani și, în general, exceptând zona de traumatologie, accidente etc., contează foarte mult riscul individual. Sunt copii, din păcate, care se nasc cu boli ereditare, genetice, unele boli rare, unele tipuri de cancer care pot duce la acest deznodământ tragic. Acest tablou COVID-19 are relevanță pentru a înțelege ce-i face pe copiii care au ajuns în această situație tragică să fie mai vulnerabili decât alți copii și să indice grupurile sau categoriile de risc nevoia de vaccinare țintită.”

  • Imunoterapia împotriva cancerului nu interferează cu imunitatea conferită de vaccinarea împotriva COVID-19

„În privința pacienților cu cancer s-a pus în discuție și tratamentul chimioterapic care reprezintă un instrument extrem de des folosit. La fel, imunoterapiile au fost puse în discuție pornind de la ideea că ar exista cumva o interferență. Imunoterapiile de fapt trezesc sistemul imun al organismului care reîncepe să recunoască celulele canceroase și să le atace, distrugându-le și astfel apărând efectul anti-tumoral. Exista acest semn de întrebare, amplificat de foarte mulți oameni, ca nu cumva vaccinarea care presupune tot o activare a sistemului imun, dar pentru a recunoaște virusul SARS-CoV-2, să interfereze cu imunoterapiile. Au fost aduse multe argumente care veneau din zona cercetării fundamentale, se refereau la mecanisme.

Imediat după începutul vaccinării am avut destul de multe exemple de pacienți care făceau imunoterapie, s-au vaccinat și n-au avut absolut nicio problemă. Sigur, menționez din nou, era nevoie să treacă mai mult timp, să avem studii cu un design poate mai precis care să dea greutate constatărilor inițiale. Constatarea este că imunoterapia la pacienții cu cancer nu a interferat cu răspunsul imun obținut ca urmare a vaccinării.”

Alte știri discutate în emisiune:

  • Exercițiile fizice efectuate după vaccinarea împotriva gripei sau a COVID-19 cresc nivelul seric de anticorpi
  • Un interval prelungit între vaccinare și infecție sporește imunitatea hibridă împotriva variantelor SARS-CoV-2

Emisiunea poate fi ascultată și pe canalul de YouTube Raportuldegardă.ro:

Citește și: