STUDIU. AI crește ratele de depistare a cancerului de sân și eficientizează munca radiologilor
Utilizarea inteligenței artificiale drept suport în interpretarea mamografiilor, nu numai că îmbunătățește rata de depistare a cazurilor de cancer de sân și a persoanelor care ar putea beneficia în urma unor evaluări suplimentare, ci și reduce semnificativ volumul de muncă al radiologilor. Rezultatele provin dintr-un studiu recent, publicat în Nature Medicine, care utilizează date din viața reală, colectate de la peste 460.000 de femei, participante la programe de screening pentru cancerul mamar.
Cercetarea subliniază potențialul pe care îl are integrarea AI în programele de screening pentru cancer, îmbunătățind precizia și acuratețea radiologilor în depistarea timpurie a cazurilor de boală.
Concluziile principale ale studiului:
- în cazul radiologilor care au folosit sistemul AI pentru interpretarea mamografiilor au fost depistate cu 17,6% mai multe cazuri de cancer de sân (6,7/1000 de femei), comparativ cu situațiile în care au utilizat software-ul standard (5,7/1000 de femei).
- utilizarea AI a condus la o creștere semnificativă a detectării carcinomului ductal in situ (DCIS) (1,4 cazuri/1000 femei în grupul AI vs 0,8 cazuri/1000 de femei în grupul control)
- valoarea predictivă pozitivă (VPP) a fost superioară în grupul care a apelat la ajutorul AI (17,9% vs 14,9% pentru grupul control).
- în grupul care a folosit AI s-au înregistrat cu 8,2% mai multe cazuri de biopsii, comparativ cu grupul de control, valoarea predictivă pozitivă a biopsiilor fiind și ea superioară (64,5% vs 59,2% pentru grupul control).
- timpul petrecut de radiologi pentru interpretarea mamografiilor desemnate „normale” de către inteligența artificială a fost scăzut cu 43%.
Oamenii de știință de la Universitatea din Lübeck, Germania, și-au propus să investigheze eficiența, siguranța și productivitatea integrării inteligenței artificiale în contexte clinice din viața reală, cu scopul de a asista radiologii în screeningul cancerului de sân. Studiul a inclus 461.818 de femei, cu vârste între 50 și 69 de ani, care au participat la programe de screening pentru cancerul mamar în perioada iulie 2021 – februarie 2023 și 119 radiologi. În total, au fost găsite suspiciuni la aproximativ 42 de femei din 1.000, acestea fiind ulterior chemate la spital pentru evaluări suplimentare. În 1 din 4 cazuri s-au efectuat biopsii și 6,2 femei din 1.000 au fost diagnosticate cu cancer mamar.
Din totalul participantelor, în 260.739 de cazuri, radiologii au utilizat un sistem de inteligență artificială pentru a-i ajuta în interpretarea mamografiilor. Sistemul utilizat a fost Vara MG, un model comercializat în prezent, care evaluează suspiciunile din mamografii. Sistemului i s-au realizat două procese de optimizare: unul pentru a-i crește sensibilitatea (mai precis capacitatea de a tria rezultatele imagistice normale) și cel de-al doilea pentru a-i crește specificitatea (cu scopul reducerii cazurilor importante care însă erau omise de radiologi). Inteligența artificială a clasificat 59.4% din examinări drept normale, reducând semnificativ munca specialiștilor.
În ciuda rezultatelor superioare obținute utilizând inteligența artificială, comparativ cu software-ul tradițional folosit în programele de screening pentru cancerul mamar, există în continuare o provocare ce trebuie adresată – posibilitatea supra-diagnosticării de către AI. Autorii studiului recunosc acest fapt ca fiind una dintre principalele întrebări cu care se confruntă: care este adevărata amploare a cazurilor supra-diagnosticate inevitabil supra-tratate și ce măsuri se pot lua pentru a le evita în viitor?
În ultimii ani s-au realizat mai multe studii care să analizeze implicațiile integrării inteligenței artificiale în programele de screening pentru cancerul mamar, însă studiul prezent este singurul care evaluează acest aspect într-un context din viața reală, cu un număr atât de mare de date. În 2023, o cercetare publicată în Lancet Oncology a demonstrat cum screeningul cancerului de sân asistat de algoritmi AI are o acuratețe similară practicii standard și poate reduce volumul de muncă al medicilor cu până la 44%. În același an, o lucrare publicată în The Lancet Digital Health arată cum interpretarea mamografiilor de către un radiolog asistat de AI crește numărul de cazuri depistate.
În prezent, în Uniunea Europeană recomandările privind screeningul cancerului de sân prevăd testarea femeilor cu vârsta cuprinsă între 45 și 74 de ani prin mamografie sau tomosinteză mamară digitală, iar pentru femeile cu țesut mamar dens, realizarea examinărilor imagistice prin RMN. Află mai multe detalii despre noile recomandări UE pentru screening în cancerul de sân.
Citește și:
- STUDIU. Screeningul pentru cancerul de sân crește supraviețuirea la femeile cu vârste cuprinse între 40-49 de ani
- Creșterea în greutate după vârsta de 35 de ani, asociată cu un risc mai mare de cancer de sân
- Cele mai importante știri de la SABCS 2024: terapiile țintite demonstrează beneficii pe termen lung în cancerul de sân și noi date susțin testarea biomarkerilor genetici