STUDIU. Ratele de participare la screeningul HPV ar putea crește semnificativ prin opțiunea de auto-prelevare a probelor la domiciliu
Conform rezultatelor unui studiu în care au fost incluse 2300 de femei cu vârste între 24 și 65 de ani, 85% dintre acestea au apreciat posibilitatea de a alege auto-prelevarea probelor, iar 72% dintre ele au afirmat că această opțiune ar îmbunătăți experiența de screening. Aproximativ 69% dintre participante au declarat că, dacă ar avea opțiunea, ar alege să realizeze auto-prelevarea acasă pentru testele viitoare.
Cu toate acestea, o parte dintre femei și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea de a trebui să aleagă între cele două metode: 23% au considerat că ar fi dificil să facă o astfel de alegere, 15% și-au exprimat îngrijorarea față de acest proces decizional, iar aproape jumătate dintre femei (48%) au declarat că ar prefera să primească o recomandare din partea unui specialist în loc să ia decizia pe cont propriu. Acest studiu urmărește să evalueze impactul alegerii asupra ratei de participare și preferințele femeilor care participă în mod regulat la screening.
Autorii studiului subliniază necesitatea urgentă de a explora și evalua modalități eficiente de a oferi această alegere, asigurându-se că mesajele transmise sunt clare și accesibile pentru toate femeile, în special în cadrul unor viitoare implementări ale auto-prelevării pentru HPV.
„Acest studiu confirmă că, în general, alegerea între auto-prelevare și testarea realizată de clinicieni ar fi binevenită în cadrul screeningului pentru cancerul de col uterin. Pentru multe femei, auto-prelevarea ar fi o opțiune mai comodă și mai acceptabilă, dar altele preferă siguranța oferită de testul efectuat de un medic sau o asistentă”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Jo Waller, într-un articol publicat în Queen Mary University of London.

Unul dintre principalele motive pentru care femeile preferă auto-prelevarea este faptul că o pot efectua acasă, evitând disconfortul și potențiala jenă asociată cu examinarea realizată de un doctor. Acest aspect este important mai ales pentru femeile mai în vârstă, deoarece pentru ele examinarea cu speculum pot fi mai dureroase, în special după menopauză.
Auto-prelevarea oferă mai multă flexibilitate în ceea ce privește momentul realizării testului. Femeile nu mai trebuie să își facă programări la cabinetul medical, ceea ce poate fi convenabil pentru cele cu programe încărcate.
Unele femei evită screeningul din cauza anxietății legate de vizitele medicale, jenă sau frică. Auto-prelevarea elimină aceste bariere, oferindu-le femeilor un control mai mare asupra procedurii.
Deși auto-prelevarea este percepută ca fiind comodă, unele femei au mai multă încredere în acuratețea testului realizat de un medic. Femeile cu experiență anterioară în colposcopii sau alte proceduri medicale complexe preferă ca un specialist să efectueze testul. Unele femei pot fi îngrijorate că nu vor realiza corect auto-prelevarea sau că rezultatul testului ar putea fi afectat de o tehnică greșită. Aceasta poate explica de ce unele femei preferă să lase această sarcină în mâinile unui profesionist.
Aproximativ jumătate dintre femei au indicat că ar prefera să primească o recomandare din partea unui specialist, în loc să fie nevoite să aleagă între cele două metode. Aceasta subliniază importanța încrederii în sfatul medicilor și nevoia de îndrumare în luarea deciziilor medicale.
Deși cancerul de col uterin este unul dintre cele mai prevenibile tipuri de cancer, rata participării la screeningul oferit de Programul Național de Screening HPV din Marea Britanie este cea mai mică din istorie. Datele din 2023 au arătat că aproximativ una din trei femei eligibile cu vârste între 25 și 64 de ani nu este la zi cu testele de depistare a cancerului de col uterin. În acest context, auto-prelevarea este văzută ca o metodă flexibilă, care ar putea crește rata de participare și ar putea face serviciul de screening mai accesibil pentru femei. Totuși, este important ca alegerea între auto-prelevare și prelevarea de către un clinician să fie însoțită de recomandări clare și accesibile, pentru a reduce îngrijorările și a asigura accesul egal la screening pentru toate categoriile sociale.
Citește și:
- 1 din 3 bărbați este infectat cu HPV. Vaccinarea pentru prevenția cancerelor asociate HPV trebuie să țintească și populația de sex masculin
- STUDIU. Cancerul de col uterin ar putea fi depistat precoce cu ajutorul unui test non-invaziv care folosește probe de urină
- RAPORT. Situația programelor de prevenție a infecției cu HPV în Europa: inegalități majore între Est și Vest