STUDIU. Rezistența la radioterapie poate fi influențată de bacteriile producătoare de acid lactic de la nivel tumoral. Care sunt implicațiile terapeutice?

  • Oncologie



Tumorile maligne au un microbiom unic care le poate modifica timpul de supraviețuire și răspunsul la tratament, indiferent de organele la nivelul cărora se dezvoltă. Microbiomul intestinal poate afecta indirect răspunsul tumoral, prin mecanisme sistemice, însă nu a fost descoperit încă mecanismul prin care bacteriile dezvoltate la nivelul celulelor tumorale pot impacta direct creșterea, supraviețuirea și funcția acestora.

Cercetătorii de la The University of Texas MD Anderson Cancer Center au arătat,  într-un studiu publicat în Cancer Cell, că bacteriile intratumorale producătoare de acid lactic pot duce la rezistența la radioterapie. Aceste rezultate pot duce la dezvoltarea unor noi terapii țintite în cancer, care să fie îndreptate împotriva acestor specii bacteriene.

abonare

Lactobacillus iners este una dintre bacteriile care determină celulele canceroase să devină rezistente la radioterapie prin reprogramarea căilor de semnalizare metabolică, fiind asociată și cu un prognostic mai slab în special în cancerul de col uterin. Aproximativ 40% din speciile bacteriene producătoare de L-lactat asemanănătoare din punct de vedere al genomului cu L. Iners, comensale în alte organe, sunt de asemenea asociate cu afectarea semnificativă a supraviețuirii în cancerele colorectale, de plămân, cap și gât și cancerele de piele. Aceste descoperiri demonstrează că bacteriile producătoare de acid lactic la nivel tumoral pot altera metabolismul celular și căile de semnalizare ale acidului lactic, ducând la dezvoltarea rezistenței la terapie.

dr tinand placa petri
Image by Freepik

L. iners face parte dintr-un grup de bacterii de fermentație care produc acidul lactic. L-lactatul produs înlocuiește utilizarea glucozei în ciclurile metabolice și în combaterea stressului oxidativ care apare după terapia de iradiere. Expresia acidului lactic și a lactat-dehidrogenazei la nivel tumoral deja este asociată cu o creștere mai agresivă a celulelor canceroase și cu un prognostic slab în multe cancere.

”Aceste bacterii producătoare de acid lactic sunt aparent responsabile pentru schimbarea căilor de semnalizare prin determinarea celulelor canceroase să folosească lactat în locul glucozei pentru a alimenta creșterea și proliferarea din stresul oxidativ în urma terapiei de iradiere. Aceasta este o schimbare potențială a paradigmei și în prezent lucrăm la noi abordări pentru a viza aceste bacterii specifice intratumorale. Sperăm că aceste eforturi ne vor duce la strategii de care pot beneficia pacienții cu diferite patologii oncologice.”, a declarat Lauren Colbert, M.D., co-autor, profesor asistent, Department of Radiation Oncology, The University of Texas MD Anderson Cancer Center, Houston, într-un articol publicat în News Medical.

Aceștia au descoperit că există o legătură între dezvoltarea rezistenței la terapia de iradiere și bacteria producătoare de acid lactic L. iners, cu creșterea numărului recurențelor și scăderea supraviețuirii în cazul pacientelor diagnosticate cu cancer de col uterin. Această descoperire nu este limitată doar în cazul bacteriilor de la nivelul tumorilor de col, însă tumorile exofitice de la acest nivel au facilitat prelevarea repetată a celulelor pentru testarea microbiomului tumoral. În studiu au fost incluse 101 de paciente diagnosticate cu cancer de col uterin, într-un interval cuprins între anii 2015 și 2022, timp în care acestea au primit chimioterapie, împreună cu radioterapie.

Cercetătorii au reușit să inducă rezistența la tratament prin introducerea in vitro a bacteriei L. ines în celulele canceroase, cu alterarea metabolismului acestora prin creșterea folosirii acidului lactic. Aceste rezultate au dus la concluzia că bacteria are funcții în interiorul celulelor tumorale care nu există la pacienții sănătoși, sugerând că pot exista schimbări la nivel bacterian înainte de a se dezvolta cancerul.

Citește și: