STUDIU. Consumul excesiv de sare crește riscul de cancer gastric cu 40%, inclusiv la populația europeană

  • Prevenție



Consumul crescut de sare este asociat cu riscul de cancer gastric și în Europa, nu doar în țările asiatice, unde acest fenomen era deja cunoscut, conform unui nou studiu realizat de Universitatea Medicală din Viena. Studiul, publicat recent în revista de specialitate „Gastric Cancer”, arată că persoanele care adaugă frecvent sare în mâncare au un risc cu 40% mai mare de a dezvolta cancer gastric comparativ cu cei care nu folosesc sare suplimentară la masă.

Cercetătorii au analizat datele de la aproximativ 470.000 de adulți incluși în baza de date UK-Biobank, colectate prin chestionare între 2006 și 2010. Întrebarea principală a fost: „Cât de des adăugați sare în mâncare?” Răspunsurile au fost corelate cu excreția de sare în urina colectată în 24 de ore și cu datele din registrele naționale de cancer. Echipa de cercetare, condusă de Selma Kronsteiner-Gicevic și Tilman Kühn de la Centrul de Sănătate Publică al MedUni Viena, a constatat că persoanele care adaugă întotdeauna sau frecvent sare în mâncare sunt cu 39% mai susceptibile să dezvolte cancer gastric comparativ cu cei care adaugă rar sau niciodată sare suplimentar, fiind înregistrate 640 de cancere gastrice, într-o perioadă de urmărire de aproximativ 11 ani. Cercetătorii afirmă că rezultatele au rămas valide si după considerarea factorilor demografici, socio-economici, precum și stilului de viață, împreună cu comorbidităților existente.

abonare

Nu este clar încă efectul altor factori modificatori, cum ar fi vârsta, sexul, etnia, infecția cu Helicobacter Pylori sau statusul de fumător, ceea ce va trebui evaluat în studii ulterioare, au explicat autorii într-un articol publicat în People.

sare-risc-cancer-gastric-crescut-cu-aprocimativ-40%
Image by 8photo on Freepik

Cancerul gastric ocupă locul cinci în lista celor mai comune tipuri de cancer la nivel mondial. Deși riscul de a dezvolta această patologie tumorală crește odată cu vârsta, ultimele statistici arată o creștere îngrijorătoare a cazurilor la adulții sub 50 de ani. Printre factorii de risc se numără consumul de tutun și alcool, infecția cu Helicobacter pylori, supraponderalitatea și obezitatea. Dieta foarte bogată în sare a fost deja dovedită ca factor de risc în studiile pe grupuri de populație asiatice, unde se consumă frecvent alimente conservate în sare, pește sărat sau sosuri extrem de sărate.

Rolul ingestiei de sare în dezvoltarea cancerului gastric a fost analizat, fiind propuse câteva ipoteze, însă fără existența unor dovezi clare. O ipoteză susține rolul acesteia în afectarea mucoasa stomacului, aceasta fiind apoi mai ușor de colonizat cu Helicobacter Pylori. Altă ipoteză ar fi că sarea poate leza țesutul gastric printr-un mecanism sinergic cu compușii chimici cancerigeni, independent de infecția cu H. Pylori.

Cercetătorii subliniază prin acest studiu efectele negative pe care le poate avea consumul excesiv de sare, fiind necesare noi programe de prevenție a cancerului gastric bazate pe aceste noi informații.

Citește și: