Studiu IQVIA: „Accesul pacienților români la medicamente inovatoare”

  • Acces la inovație



Principalii actori din industria farmaceutică s-au reunit în cadrul evenimentului „Trăim viitorul cu încredere”, primul eveniment despre inovația în medicină organizat de ARPIM, pentru pentru a dezbate potențiale soluții care ar reduce decalajul dintre România și restul statelor europene în ceea ce privește accesul la tratamente de ultimă generație. La eveniment au participat cercetători internaționali, reprezentanți ai autorităților, ai comunității medicale și ai asociațiilor profesionale și de business.

Potrivit studiului „Accesul pacienților români la medicamente inovatoare”, prezentat în cadrul evenimentului „Trăim viitorul cu încredere”,  în acest moment România se află nu doar în urma unor țări dezvoltate din vestul Europei, dar și în urma multor țări din Europa Centrală și de Est.

abonare

În domenii precum cardiologia, diabetul, oncologia sau psihiatria, consumul de medicamente inovatoare este cu 50% mai mic decât media europeană, acesta fiind un indicator care confirmă faptul că România nu reușește să ofere tratamente noi la nivelul la care au acces alți pacienți din țările din jur.

Același studiu arată că în perioada 2013 – 2016, din 156 medicamente inovatoare aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului, doar 20 au fost introduse pe lista medicamentelor compensate și gratuite din România. Italia a introdus la compensare 86 de medicamente, Slovenia 52, iar Bulgaria 33. România se află cu mult sub media europeană de 51 de medicamente.

În România, din momentul în care un medicament nou este aprobat de autoritățile competente și până când acesta este compensat trec 43 de luni, de două ori mai mult decât în Bulgaria sau în Cehia. Pe de altă parte, în Germania, perioada de introducere a tratamentelor noi pe lista de medicamente compensate este de sub o lună, iar în Marea Britanie durează 4 luni.

Evenimentul „Trăim viitorul cu încredere” a fost organizat pe 23 noiembrie, de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente. Tot atunci au fost prezentate și rezultatele studiul „Accesul pacienților români la medicamente inovatoare”, realizat de IQVIA.

Alte articole relevante:

De două ori mai multe medicamente noi au fost compensate în 2017, în România, comparativ cu 2015

Pacienții români cu cancer pulmonar avansat au acum acces la prima imunoterapie

Citește totul despre criza medicamentelor oncologice ieftine di SUA