STUDIU. O săptămână de pauză de la social media crește stima de sine la femeile tinere

  • Health literacy



Un studiu desfășurat la York University’s Faculty of Health arată cum luarea unei pauze de la folosirea social media chiar și pentru o săptămână, îmbunătățește considerabil stima de sine și imaginea corporală a femeilor tinere. Rezultatele au fost cu atât mai notabile cu cât persoanele erau mai susceptibile la internalizarea idealului de frumusețe care este promovat pe rețelele de socializare.

Impactul pozitiv pe care l-a avut absența de pe rețelele de socializare poate fi explicat prin două mecanisme. În primul rând, tinerele s-au oprit din a interacționa cu un mediu în care sunt mai vizibile anumite standarde și comportamente care pot influența negativ imaginea lor de sine și în care există tendința de a se compara cu ceilalți. Iar în al doilea rând, timpul care ar fi fost petrecut în mod normal pe rețelele de socializare a putut fi înlocuit cu diverse alte activități sau comportamente sănătoase.

abonare

Cercetarea publicată în jurnalul Body Image este prima care să analizeze specific modul în care sistarea activității în social media pentru o anumită perioadă de timp influențează atitudinea și percepția de sine.

„Există o variabilitate naturală în modul în care oamenii se simt cu privire la corpurile lor și la ei înșiși în general, așa că am luat acest lucru în calcul din punct de vedere statistic și chiar și după optimizări tot au existat diferențe semnificative între cele două grupuri studiate după numai o săptămână. Sperăm că acest studiu poate fi folosit să protejeze tinerii și să influențeze companiile de social media să ofere utilizatorilor mai multă agenție în ceea ce privește modul în care interacționează cu aceste platforme” – afirmă co-autoarea studiului Prof Jennifer Mills, Profesoară în Psihologie.

Cele 66 de participante incluse în studiu au fost împărțite în două grupuri, jumătate dintre ele fiind instruite să-și continuie activitatea pe social media în mod normal, iar cealaltă jumătate să o oprească timp de o săptămână. Tinerele cu vârste între 17 și 24 de ani au completat o serie de chestionare atât la începutul studiului cât și după săptămâna de pauză. La finalul perioadei de 7 zile, s-au observat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește imaginea corporală și stima de sine per total, din punct de vedere al performanțelor, social și din perspectiva aspectului fizic.

Întrebările primite de participante vizau informații cu privire la stima de sine în momentul respectiv (chestionarul SSES – State Self Esteem Scale), satisfacția cu privire la corp, aspectul fizic (chestionarul BISS – Body Image State Scale) și internalizarea idealului de greutate (chestionarul SATAQ-3 – Sociocultural Attitudes Towards Appearance Questionnaire-3). Imaginea corporală este o structură ce înglobează percepțiile, gândurile și emoțiile pe care o persoană le are vizavi de propriul corp, în timp ce stima de sine este definită drept evaluarea subiectivă a unei persoane, realizată de ea însăși, care poate varia în funcție de diferite experiențe.

STUDIU. Încrederea de sine este îmbunătățită considerabil după o săptămână de pauză de la utilizarea social media

Deși este primul studiu care urmărește modul în care pauzele de la social media influențează sănătatea mentală, nu este singura dovadă conform căreia a petrece mult timp pe rețele de socializare poate avea consecințe negative asupra persoanelor, îndeosebi tinerilor. În 2020, o echipă de specialiști de la Universitatea Oxford susțineau că la momentul respectiv nu existau suficiente dovezi care să justifice impactul negativ al rețelelor de socializare asupra calității vieții tinerilor. În ultimii ani, însă, încep să apară din ce în ce mai multe studii care arată cum prin însăși natura lor adictivă, utilizarea platformelor de social media se poate asocia cu dereglări ale somnului, poate influența comportamente alimentare nesănătoase sau poate duce la efecte negative asupra imaginii de sine și sănătății mentale.

Citește și: