STUDIU. O nouă terapie CAR-T pentru sarcomul HER2 avansat: răspuns antitumoral la 50% din pacienți

  • Medicina personalizată



Un studiu de fază I (HEROS 2.0) condus de Baylor College of Medicine și Texas Children’s Cancer Center arată că terapia autologă cu celule T cu receptor de antigen himeric (CAR) pentru tratamentul sarcomului specific HER2 avansat a adus beneficii pentru 50% dintre pacienții incluși. Rezultatele au fost publicate în Nature Cancer.

Terapia CAR-T din acest studiu a demonstrat că are potențialul de a trata chiar și tumori cu exprimare redusă a antigenului HER2, o provocare majoră în tratamentul sarcomului avansat.

abonare

Studiul a fost prospectiv și intervențional. Au fost prelevate celule T de la fiecare pacient pentru a crea terapia autologă specifică HER2. După prelevare, pacienții au fost supuși unui proces de limfodepleție, utilizând chimioterapie cu fludarabină (Flu) și, în unele cazuri, ciclofosfamidă (Cy). Scopul limfodepleției a fost de a epuiza celulele T existente ale pacientului pentru a face loc celulelor CAR-T terapeutice să se extindă și să acționeze eficient după ce sunt infuzate înapoi în organism.

CAR-T mielom multiplu
Etapele generale ale obtinerii terapiei celulare CAR-T

Pacienții au fost repartizați în trei cohorte. Obiectivul principal al studiului a fost evaluarea siguranței unei doze de terapie celulară CAR T după limfodepleție. Obiectivul secundar a fost determinarea răspunsurilor antitumorale. În total, 13 persoane au fost înrolate, iar șapte dintre acestea au primit infuzii multiple. Celulele CAR-T specifice HER2 s-au multiplicat în organism după 19 din 21 de infuzii administrate.

9 pacienți au dezvoltat sindrom de eliberare a citokinelor de gradul 1–2 (ușor), iar două persoane au experimentat toxicitate limitatoare de doză, cu sindrom de eliberare a citokinelor de gradul 3–4 (sever). Beneficiul clinic a fost observat la 50% dintre pacienții tratați, cu un pacient obținând un rezultat deosebit de bun, nicio urmă de cancer cinci ani mai târziu.

Cercetările continuă. În prezent, sunt recrutați pacienți pentru a treia versiune a studiului, care va testa terapia CAR T-cell în combinație cu chimioterapie și un medicament inhibitor al punctelor de control imunitar. Abordarea combinată ar putea să îmbunătățească și mai mult rezultatele pacienților cu sarcom avansat specific HER2.

Citește și: