STUDIU. Pacienții cu AVC hemoragic ar putea fi rapid diferențiați de cei cu AVC ischemic printr-un test de sânge
Pacienții cu accident vascular cerebral (AVC) hemoragic ar putea fi diferențiați rapid de cei cu AVC ischemic, înainte de a ajunge la camera de primiri urgențe, cu ajutorul unui test realizat din probe de sânge. Acestea reprezintă rezultate preliminare prezentate în cadrul conferinței American Stroke Association de anul acesta.
Diferenţierea AVC-ului ischemic de cel hemoragic se realizează în mod obișnuit prin imagistică, fiind întârziat cu mai multe ore până când pacientul ajunge la camera de primiri urgențe, este stabilizat și este disponibil un echipament pentru evalzare. Pe măsură ce trece timpul, țesutul cerebral este din ce în ce mai afectat și leziunile devin ireversibile.
Noul test are la bază măsurarea nivelurilor de proteina glială fibrilară acidă (GFAP) în sânge. Acest marker este eliberat din țesutul cerebral în sânge când celulele sunt lezate sau distruse, fiind deja utilizat în cazul traumatismelor cerebrale. În cadrul unui studiu realizat pe probe de sânge colectate înainte ca ambulanța să ajungă la spital, s-a constatat că nivelurile de GFAP au fost:
- de aproape 7 ori mai crescute la pacienții cu AVC hemoragic decât cei cu AVC ischemic (208 pg/mL, față de 30 pg/mL)
- de peste 4 ori mai mare la pacienții cu AVC hemoragic decât la cei cu alte afecțiuni cu simptome similare AVC (208 pg/mL vs. 48 pg/mL)
- când au fost sub 30 pg/mL la pacienții cu deficite neurologice moderate până la severe, a fost exclus cu precizie diagnosticul de AVC hemoragic
- au indicat pacienții AVC hemoragic cu o precizie de 90%-95%, atunci când au fost utilizate valori limită în funcție de vârstă

Stabilirea rapidă a diagnosticului de AVC și a tipului acestuia și intervenția terapeutică promptă sunt factori esențiali pentru a limita dizabilitatea ulterioară sau pentru a preveni decesul pacientului. Deoarece tratamentul necesar diferă în funcție de tipul de AVC, terapia este întârziată de stabilirea diagnosticului complet. În cazul unui AVC ischemic, cheagul care a blocat fluxul sanguin la nivel cerebral trebuie îndepărtat prin medicamente sau prin metode fizice. În cazul unui AVC hemoragic, sângerarea trebuie oprită prin medicamente și prin reducerea tensiunii arteriale.
Studiul a inclus peste 350 de persoane care au ajuns la camera de primiri urgențe în maxim 6 ore de la debutul simptomelor de AVC. Persoanele care au avut în antecedente tumori cerebrale și cele care au suferit în ultimele 3 luni accidente vasculare cerebrale sau leziuni traumatice ale creierului au fost excluse din studiu.
La persoanele incluse în studiu, proba de sânge a fost recoltată înainte ca pacientul să ajungă la camera de primiri urgențe. Nivelurile de GFAP au fost evaluate cu ajutorul unui dispozitiv portabil de analiză a sângelui. Prin imagistică, s-a stabilit ca 76 de persoane au avut AVC hemoragic, 258 AVC ischemic și 19 alte afecțiuni cu simptome similare.
Grupurile de vârstă utilizate în noua analiză au fost distribuite uniform: sub 72 de ani, între 72 și 83 de ani și peste 83 de ani. În mod particular, valorile limită pentru pentru sub 72 de ani au fost foarte scăzute. Nivelurile GFAP au fost mai mari la pacienții cu hemoragii care utilizează anticoagulante.
Dacă rezultatele sunt validate în studiile următoare, utilizarea sa ar putea să îmbunătățească major modul în care pacienții cu AVC sunt tratați. La persoanele confirmate rapid cu acest test cu diagnosticul de AVC hemoragic, terapia de reducere a tensiunii arteriale și de oprire a sângerării va putea fi administrată încă de dinainte de internare.
Utilizarea prespitalicească este momentan limitată de faptul că testarea presupune centrifugarea probei de sânge. Pentru a eficientiza managementul pacienților cu AVC, testarea trebuie să fie de tip point-of-care. Totodată, nivelurile GFAP cresc odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce face ar putea interfera cu rezultatele testării la pacienții vârstnici.
Citeşte şi:
- Diagnosticul rapid al ocluziilor vaselor mari în AVC este acum posibil cu un test de sânge și evaluare clinică
- Cauzele genetice ale accidentului vascular cerebral: variantele genei HTRA1 ar putea deveni ținte pentru tratamentul personalizat
- #ESCCongres2023. Anticoagulantele orale nu previn accidentele vasculare cerebrale la pacienţii cu fibrilație atrială subclinică