STUDIU. Dulaglutida reduce riscul de AVC ischemic la pacienții cu diabet zaharat de tip 2

  • Diabet



O analiză explicativă a studiului REWIND privind efectele dulaglutidei asupra accidentului vascular cerebral, a arătat că medicamentul reduce incidența dar nu și severitatea AVC-ului ischemic la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Adulții diabetici cu factori de risc cardiovasculari adiționali tratați cu dulaglutidă (agonist de receptor GLP-1) au avut un risc mai mic cu 24% de a prezenta un AVC în următorii 5 ani de la începerea tratamentului, comparativ cu grupul placebo.

Efectul dulaglutidei (Trulicity) de scădere a riscului de accident vascular cerebral s-a datorat în măsură de 54% efectului hipoglicemiant și 14% prin efectul de reducere a tensiunii arteriale (a scăzut tensiunea arterială sistolică în medie cu 1,7 mmHg).

abonare

Cercetătorii studiului susțin faptul că rezultatele sunt în concordanță cu efectele pozitive asupra riscului de accident vascular cerebral observate și în alte studii asupra efectelor benefice cardiovasculare ale clasei de medicamente a agoniștilor de receptori GLP-1 (glucagon like peptide).

Legătura dintre diabet și sistemul nervos
Legătura dintre diabet și sistemul nervos. Sursa foto: Daily Express

”Dulaglutida reduce incidența accidentelor vasculare cerebrale, cu precădere cele ischemice. Clasa agoniștilor de receptori GLP-1 ar putea fi în mod particular benefică pacienților cu risc pentru AVC. În mod cert ar trebui derulate studii dedicate efectului acestor medicamente asupra asupra accidentelor vasculare cerebrale și asupra sănătății creierului în general”, a declarat Prof. Dr. Hertzel C. Gersten, McMaster University and Hamilton Health Sciences in Ontario, Canada.

Alte două analize ale studiului, publicate în revista The Lancet, au arătat că dulaglutida reduce cu 12% evenimentele cardiovasculare (infarct miocardic nonfatal, AVC nonfatal și decesul de cauze CV) la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 și oferă protecție renală. Raportul de Gardă a prezentat rezultatele dulaglutidei asupra evenimentelor cardiovasculare și renale cu ocazia Congresului Asociației Americane de Diabet (ADA 2019).

Beneficiile cardiovasculare ale dalaglutidei
Beneficiile cardiovasculare ale dalaglutidei

Studiul clinic REWIND

Studiul a înrolat 9.901 de pacienți cu diabet de tip 2 în vârstă de peste 50 de ani, cu factori de risc cardiovasculari asociați sau cu antecedente de evenimente CV (31,4%). Pacienții urmau tratament cu două medicamente hipoglicemiante, cu sau fără terapie insulinică bazală. Studiul a avut cea mai lungă perioadă de urmărire, cea mai mare populație feminină (46,3%) și cele mai scăzute valori ale HbA1c (7,2%).

Obiectivul principal a constat în evaluarea apariției primul episod de eveniment cardiovascular: infarct miocardic nonfatal, accident vascular cerebral nonfatal sau deces de cauză cardiovasculară. Severitatea accidentului vascular cerebral a fost evaluată cu ajutorul scalei Rankin modificate, care cuantifică urmările funcționale post-AVC (scor de la 0 = fără deficit, la 6 = deces).

Efectul dulaglutidei asupra riscului de AVC nonfatal.
Efectul dulaglutidei asupra riscului de AVC nonfatal. Sursa foto: American Diabetes Association

După o perioadă medie de urmărire de 5,4 ani, 158 de pacienți din grupul care a primit dulaglutidă odata pe zi, respectiv 205 din grupul placebo (3,2% vs. 4,1%) au prezentat un episod de AVC. Majoritatea AVC-urilor înregistrate de pacienți au fost ischemice iar dulaglutida a redus incidența cu 25%, indiferent dacă pacienții aveau istoric de AVC sau accident ischemic tranzitor (AIT). Efectul de reducere a riscului de AVC s-a observat numai în cazul celor ischemice, nu si asupra celor hemoragice, care s-au produs la numai 0,4% din participanții la studiu. În plus, dulaglutida a redus riscul compus din AVC nonfatal și deces de orice cauză, precum și riscul de AVC debilitant.

În ciuda asocierii tratamentului cu scăderea incidenței accidentului vascular cerebral, nu s-au observat efecte ale dulaglutidei asupra severității AVC-urilor produse. Scorurile obținute pe scala Rankin modificată nu au fost semnificativ diferite între cele două grupuri de pacienți.

Clasa agoniștilor GLP-1

Agoniștii receptorilor GLP-1 stimulează eliberarea de insulină din pancreas, inhibă eliberarea glucagonului (hormonul care determină eliberarea glucozei din ficat în sânge) și încetinește absorbția de glucoză în sânge. Aceștia ajută și la scăderea hemoglobinei glicozilate – HbA1c. 

Efectele agoniștilor receptorilor GLP-1 asupra diverselor sisteme și organe
Efectele agoniștilor receptorilor GLP-1 asupra diverselor sisteme și organe. Sursa foto: ResearchGate

Având în vedere frecvența episoadelor de AVC la pacienții diabetici, severitatea morbidităților asociate, precum și diversitatea terapiilor de prevenție, aceste date ne sugerează că agoniștii receptorilor GLP-1 ar trebui luați în considerare în viitoarele ghiduri de prevenție a accidentelor vasculare cerebrale la pacienții cu diabet.

Mai multe informații despre schimbările de paradigmă în diabetul zaharat în următorul podcast marca Raportul de gardă:

Citește și: