STUDIU. Un test de salivă identifică pacienții cu cancere de cap și de gât aflați la risc de recidivă

  • Oncologie



Un test de salivă dezvoltat de către oamenii de știință de la Sylvester Comprehensive Cancer Center din cadrul University of Miami Miller School of Medicine, poate identifica pacienții cu cancere de cap și de gât aflați la risc de recidivă. Testul identifică prezența în salivă a doi biomarkeri specifici acestor tumori – CD44 și nivelul total de proteine – iar cu cât valorile acestora sunt mai ridicate, cu atât riscul de recurență a bolii este mai mare.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery. Comparativ cu pacienții care prezentau valori normale ale nivelului total de proteine la 3 luni după tratamentul pentru cancer, persoanele care aveau valori duble au asociat un risc de recidivă cu 65% mai mare. Aceeași tendință s-a observat și în cazul biomarkerului CD44. Pacienții care prezentau un nivel triplu de CD44, comparativ cu valorile considerate normale, au asociat un risc de recidivă cu 62% mai ridicat.

abonare

Tratamentul cancerelor de cap și de gât influențează semnificativ calitatea vieții pacienților, afectându-le capacitatea de a vorbi, înghiți și uneori chiar și fizionomia. Toate aceste efecte se amplifică în momentul în care boala recidivează, fenomen care nu este întotdeauna ușor de prezis. Testul de salivă dezvoltat nu numai că ar facilita identificarea pacienților la risc de recidivă, având rezultate precise într-un timp cât mai scurt, însă ar permite și începerea tratamentului cât mai timpuriu. Intervenind precoce, ar putea fi evitate numeroase complicații care afectează sănătatea și calitatea vieții, inclusiv decesul.

„Studiul nostru sugerează că detectarea biomarkerilor din probele de salivă colectate după tratamentul inițial pentru cancer oferă potențialul de a evalua riscul de recurență a bolii. Nivele crescute ale oricărui biomarker dintre cei doi (CD44 și nivelul total de proteine) au fost asociate cu recidiva. Pacienții a căror boală recidivează suferă teribil. Cu cât putem minimiza mai mult efectele, prinzând recidiva timpuriu, cu atât mai mult putem evita alte comorbidități și chiar mortalitatea” – afirmă Dr. Elizabeth Franzmann, Professor and Director, Head and Neck Research, Miller School of Medicine, University of Miami.

STUDIU. Un test de salivă identifică pacienții cu cancere de cap și de gât aflați la risc de recidivă
Sursă imagine: freepik.com

Desfășurarea studiului

Cercetarea și-a propus să identifice dacă biomarkerii CD44 și nivelul total de proteine sunt relevanți în determinarea riscului de recidivă a cancerelor de cap și de gât, atât utilizați într-un test rapid cât și ca biomarkeri individuali de laborator. Studiul a implicat 172 de pacienți din diverse centre oncologice, media de vârstă fiind de 62 de ani. Participanților le-au fost colectate probe de salivă la 3, 6, 12 și 18 luni după completarea tratamentului inițial pentru cancer, urmând apoi să fie monitorizați pe o perioadă de 3 ani pentru definirea statusului bolii.

La 3 luni după completarea tratamentului, comparativ cu valorile considerate normale:

  • pacienții care au prezentat un nivel dublu al numărului total de proteine din proba de salivă au avut un risc de recidivă cu 65% mai mare;
  • pacienții care au prezentat un nivel triplu de CD44 în proba de salivă au avut un risc de recidivă cu 62% mai mare.

Conform National Cancer Institute, cazurile de cancer de cap și de gât însumează 4% din totalul neoplasmelor din Statele Unite ale Americii, afectând de două ori mai mulți bărbați decât femei. În cazul bărbaților peste 70% dintre cancere au ca etiologie infecția HPV, comparativ cu 22,5% în rândul femeilor.


Află mai multe despre Infecția HPV și Cancerul


Citește și: