#ASCO2017: Abiraterona – mai sigură și la fel de eficientă ca docetaxel la pacienții cu cancer de prostată metastatic, de grad înalt

  • Medicina personalizată



Studiul LATITUDE a demonstrat că abiraterona crește supraviețuirea bolnavilor de cancer de prostată metastazat, de grad înalt, cu până la 18 luni. Studiul a fost prezentat cu ocazia Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică 2017 de la Chicago.

Autorul principal, Karim Fizazi, este șeful Departamentului de Oncologie de la Institutul Gustave Roussy din Paris, cel mai mare centru de excelență în tratarea cancerului din Europa. Acesta a confirmat superioritatea medicamentului hormonal (abirateronă) față de chimioterapia standard:

abonare

“Beneficiile utilizării precoce a abirateronei sunt comparabile cu beneficiile chimioterapiei cu docetaxel, dar abiraterona este mult mai ușor de tolerat, mulți pacienți nu acuză deloc reacții adverse”

Anul acesta, prezentarea studiului LATITUDE, în cadrul ASCO marchează cel de-al doilea moment cheie în istoria tratării cancerului de prostată. LATITUDE este un studiu randomizat multinațional, dublu orb, de fază III la care au fost înscriși bărbați cu diagnosticul recent (în ultimele 3 luni) de cancer de prostată metastazat, cu risc înalt, care nu au primit terapie de deprivare androgenică.

Pacienții incluși în studiu au avut cel puțin 2 din 3 factori de risc:

  • scor Gleason de 8 sau mai mult;
  • 3 sau mai multe metastaze osoase;
  • 3 sau mai multe metastaze viscerale.

Pacienții au primit ADT cu abirateronă și prednison sau ADT și placebo. După o monitorizare de aproximativ 30 de luni, bărbații care au primit abirateronă au avut un risc de deces cu 38% mai scăzut față de bărbații care au luat placebo. Abiraterona a întârziat progresia cancerului cu 18 luni. Rezultatele au arătat și un risc de agravare a prognosticului cu 53% mai mic. Pacienții cu diabet zaharat și afecțiuni cardiovasculare reprezintă o grupă de risc, iar administrarea abirateronei trebuie să fie făcută cu mari precauții.

Alegerea tratamentului în funcție de stadializarea cancerului

Tratamentul cancerului de prostată se stabilește în funcție de trei grupe de risc: scăzut, intermediar și înalt. O tumoră de grad înalt înseamnă extinderea procesului malign în afară prostatei, invadând alte organe și are drept caracteristici:

  • PSA-ul  mai mare de 20 sau un scor Gleason mai mare sau egal cu 8;
  • T-ul (reprezentând tumora conform stadializarii clinice TNM a cancerului) mai mare sau egal cu 3.
Stadializarea cancerului prostatic Sursa foto – The Urology Group

Scorul Gleason se obține prin examinarea unei probe de biopsie prostatică și oferă informații cu privire la răspândirea cancerului. Cu cât scorul este mai scăzut cu atât riscul e mai mic. Tratamentele de tip watchful waiting (supraveghere activă), radioterapie externă, brahiterapie, crioterapie, ultrasonografie sau chirurgie sunt indicate în formele localizate de cancer, care nu au depășit capsula prostatică. Hormonoterapia și chimioterapia sunt în general indicate formelor care depășesc prostata.

 Terapia hormonală în cancerul de prostată

Hormonii androgeni de tipul testosteronului stimulează dezvoltarea celulelor maligne în cazul cancerului de prostată. Există numeroase modalități de tratament pentru a reduce nivelul de testosteron, de la medicamente până la castrarea chirurgicală.

Terapia de deprivare androgenica (ADT) include un grup de substanțe care blochează atât formarea hormonilor masculini cât și receptorii lor din țesutul prostatic prin diferite mecanisme, reprezentând standardul în tratarea acestui tip de cancer. Cu toate acestea, în timp, există riscul dezvoltării rezistenței, ceea ce înseamnă că tumora crește, deși nivelul testosteronului este practic nedetectabil și ridică mari probleme de tratament cu un efect nefavorabil asupra prognosticului bolii.

În 2011, FDA a aprobat abiraterona, cunoscută sub denumirea comercială de Zytiga, care blochează enzima CYP17, implicată în sinteza androgenilor, pentru cancerul de prostată metastatic rezistent la castrare. Această substanță se administrează oral în combinație cu un corticosteroid de tipul prednisonului pentru a ține sub control anumite efecte secundare ale abirateronei, precum hipopotasemia și hipertensiunea arterială.

Mecanismul de acțiune al abirateronei Sursa foto: Pinterest

Optiuni de chimioterapie pentru formele de cancer hormono-rezistente

Docetaxel este primul chimioterapic folosit în cancerul de prostată metastazat ce a demonstrat beneficii în creșterea supraviețuirii, fiind aprobat de FDA (Food and Drug Administration) în 2004 și primind ulterior unde verde și de la EMA (European Medicines Agency).

Pentru formele care nu răspund la docetaxel a fost introdus cabazitaxel, ambele medicamente fiind însoțite atât de reacțiile adverse generale precum căderea părului, oboseală, greață, precum și de simptome specifice și reacții alergice severe. La Întâlnirea Anuală ASCO 2015 s-au prezentat rezultatele pozitive ale adăugării docetaxelului la terapia convențională cu ADT înregistrate în studiile CHAARTED – în care supravieturiea a crescut cu 13 luni și STAMPEDE – în care supraviețuirea a crescut cu 10 luni. S-a demonstrat că docetaxel în combinație cu ADT în formele avansate și docetaxel cu ADT și radioterapie în formele localizate aduc beneficii majore în creșterea speranței de viață.

 Noi studii pentru a maximiza eficiența abirateronei pe viitor

În continuare, studiile se vor orienta asupra unei asocieri între abirateronă și docetaxel pentru a observa dacă se intregistreaza o potențare a efectului de încetinire a creșterii tumorale, acestea având mecanisme de acțiune complementare.

Christophe Massard, specialist de la Institutul Gustav Roussy, subliniază importanța studierii modului de utilizare a celor două terapii:

“Este necesar să găsim dovezi solide legate de felul în care ar trebui folosiți acești agenți, separat sau în combinație pentru a obține managementul optim al bolii”

În 2016 s-au prezentat într-o publicație a Universității Oxford, Annals of Oncology, rezultatele de fază II ale unui studiu prospectiv în care s-au folosit abirateronă și cabazitaxel, demonstrându-se că asocierea celor două este cel puțin la fel de eficientă ca simpla administrare a cabazitaxelui. Mai multe studii randomizate au fost începute pentru a susține validitatea acestei abordări terapeutice, care ar aduce beneficii majore bolnavilor de cancer prostatic rezistent la castrare.

Statistici și momente cheie în tratarea cancerului de prostată

Cancerul de prostată este o afecțiune cu evoluție lentă și este hormondependent, ceea ce înseamnă că poate fi controlat prin modularea sistemului endocrin. Mai mult decât atât odată cu descoperirea antigenului specific prostatic (PSA) și a evoluției metodelor de screening  rata de supraviețuire a ajuns la 99% la 5 ani pentru formele localizate. Cu toate acestea, marile provocări ale oncologilor sunt formele de cancer rezistente la terapia hormonală și formele metastazate care au un prognostic sumbru, cu o supraviețuire de doar 29%. Există două momente importante în istoria tratării cancerului de prostată care răspund acestor provocări , dovedirea eficienței pe rata de progresie a bolii a chimioterapicului docetaxel în 2015 și a tratamentului hormonal cu abirateronă în 2017.

Citește și: