7 noi vaccinuri compensate începând cu 1 decembrie în România: pneumococic, meningococic, HPV, dTPa, vaccinul hepatitic B, rujeolă–oreion-rubeolă (ROR) și varicelic

  • Sănătatea românilorDupă compensarea vaccinului gripal de la 1 octombrie, o serie de alte 7 vaccinuri pentru adulți sunt compensate începând cu 1 decembrie, respectiv: vaccinul pneumococic, vaccinul meningococic, vaccinul HPV, vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular pentru adult (dTPa), vaccinul hepatitic B (VHB), vaccinul rujeolă–oreion-rubeolă (ROR) și vacinul varicelic. Mai multe detalii despre Strategia națională de vaccinare 2023-2030.

Regimul de compensare a vaccinurilor va fi de 100% pentru grupele populaționale desemnate de către Ministerul Sănătății la propunerea Comitetului Național de Vaccinologie. Lista persoanelor eligibile cuprinde persoanele aflate în categoriile de risc și pacienții cu boli cronice și poate fi consultată la acest link.

abonare

În context, menționăm că la câteva zile după anunțul privind compensarea vaccinurilor de mai sus, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă, având în vedere creșterea cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați – 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe. 

Acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.”

Citește și: Noua schemă de vaccinare anti-HPV din România intră în vigoare de Ziua națională. Include imunizarea băieților și femeilor sub 45 de ani

Noua schema de vaccinare HPV din Romania
Sursa: Comunicatul de presă emis de Forumul Român Pro-Vaccinare (FRPV) – o platformă de dialog ce reunește într-un efort comun pro-vaccinare reprezentanți ai societăților medicale și asociațiilor de pacienți, membri ai comunității academice și de cercetare, ai industriei farmaceutice, precum și autorități centrale și locale

Evoluția tehnologiei, a științei și a medicinei ne-a adus în acest punct în care sunt peste 30 de boli infecţioase de care ne putem proteja prin vaccinare. Din punct de vedere al costurilor, este mult mai eficient să previi şi să vaccinezi decât să tratezi. Un studiu pe care l-am făcut în rândul pacienților din coaliția noastră a arătat faptul că peste 78% dintre aceștia doresc ca vaccinurile să fie compensate sau să aibă o formă de compensare. Această măsură este așadar una salutară, care vine în întâmpinarea nevoilor pacienților, mai ales în ceea ce-i privește pe cei cu o stare financiară precară, care și-ar dori să se vaccineze, dar nu-și permit, din cauza costurilor mari ale unor vaccinuri”, a menționat Radu Gănescu, Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).

Noua schema de vaccinare anti-pneumococică din Romania
Sursa: Comunicatul de presă emis de Forumul Român Pro-Vaccinare (FRPV)

Citește și: