STUDIU. Particulele emise de aragazul din locuință, mai periculoase pentru sănătate decât noxele de la autovehicule

  • Prevenție



Într-un studiu condus de Universitatea Purdue, publicat în PNAS Nexus, s-a observat că folosirea aragazelor se asociază cu emiterea mai multor nanoparticule în aer decât autoturismele cu motor cu ardere internă.

Pentru realizarea studiului s-au colectat date legate de poluarea aerului interior, un subiect mult mai puțin cercetat comparativ cu aerul exterior. Autorii au descoperit că la un kilogram de combustibil folosit la gătit pot fi emise până la 1015   NCA (nanocluster aerosol, particule între 1-3 nm), aproximativ la fel ca cele emise de vehiculele cu motor cu combustie internă.

abonare

Aproximativ 1010 particule se pot depozita la nivelul căilor aeriene superioare, cât și în regiunile traheo-bronșice din plămâni. Pe lângă această descoperire, s-a ajuns și la concluzia că NCA se pot amesteca ușor cu particule mai mari care ajung în aer, cum ar fi de la unt, ulei sau orice este gătit, rezultând particule noi cu comportamente diferite.

Studii recente au demonstrat că în casele unde se gătește cu aragaze alimentate cu gaz, copiii au șanse mai mari de a dezvolta astm. Încă nu se cunosc multe despre modul în care particulele NCA se dezvoltă și împrăștie în aerul din încăperi pentru că sunt foarte dificil de măsurat.

Multe dintre aceste particule au fost împrăștiate și s-au depus pe suprafețele din interior, dar un procent semnificativ a rămas în aerul atmosferic. Aceste descoperiri arată că gătitul cu gaz poate avea efecte negative asupra sistemului respirator, din cauza NCA, pe lângă cele date de emisia de gaz. Într-o altă analiză s-a demonstrat că nanoparticulele pot duce alte toxine de la o celulă la alta foarte ușor, făcând grea diferențierea între agentul cauzator al problemelor la nivelul tractului respirator, putând fi atât nanoparticulele, cât și substanțele care se atașează de acestea. Pentru a preveni poluarea aerului din casă, autorii studiului recomandă pornirea hotei sau deschiderea geamurilor atunci când se folosește gazul în procesul de gătire.

“Combustia rămâne o sursă de poluare a aerului la nivel global, atat în spațiile interioare, cat și în cele exterioare. Am descoperit că gătitul folosind aragaze cu gaz produce cantități mari de nanoparticule mici care ajung la nivelul sistemului respirator și se depun eficient”, a declarat Brandon Boor, profesor asociat la Purdue Lyles School of Civil Engineering, autorul studiului, într-un articol publicat în NewsWise.

poluare-aer-interior-gatire-cu-gaz
Image by freepik

NCA (nanocluster aerosol) sunt particule mai mici decât cele de praf, fiind o clasă de aerosoli atmosferici puțin studiați, dar foarte importanți, deoarece se depun în sistemul respirator și pot ajunge și la nivelul altor organe vitale. Cu toate acestea, există puține informații legate de impactul acestora în medii interioare, unde oamenii stau majoritatea timpului. În acest studiu au fost cuantificate particulele NCA simulând ceea ce se întâmplă în timpul procesului de gătire într-o clădire rezidențială.

Aerul atmosferic din spațiile închise diferă semnificativ față de cel din spații deschise. Multe particularități ale clădirilor și persoanelor care le ocupă pot influența prevalenta și comportamentul NCA din aerul atmosferic. Sursele de NCA pot varia foarte mult, în funcție de natura activităților de interior, cu concentrații care se pot schimba într-un interval de timp relativ scurt. Spre deosebire de aerul exterior, atmosfera interioară este caracterizată de diluție minima din cauza lipsei ventilației constante în camere și potențialul semnificativ al NCA să interacționeze cu suprafețele la nivelul cărora se depun.

Pentru a măsura calitatea aerului și cantitatea de nanoparticule prezente în aer, cercetătorii au simulat o casă de diminensiuni mici, gătind la un aragaz pe bază de propan. Aceștia au folosit instrumente de ultima generație pentru a determina calitatea aerului, măsurând nanoparticulele până la un diametru de un nanometru. Propanul a fost folosit la fierberea apei timp de 20 de minute sau prepararea unui sandviș cu brânză la grătar, timp în care au fost măsurate nanoparticulele din aer. Rezultatele au arătat o concentrație a acestor particule de 1-2 ori mai mare decat cea din aerul exterior afectat de traficul auto. Astfel, adulții și copiii pot respira de 10 până la 100 de ori mai mulți aerosoli cu nanoparticule de la procesul de preparare a mâncării folosind gaz decât dacă ar sta pe o stradă aglomerată.

Casa simulată poartă denumirea de ”Purdue zero Energy Design Guidance for Engineers (zEDGE) lab”, având toate caracteristicile unei case tipice, cu adiția unor senzori care monitorizeză impactul activităților casnice de zi cu zi asupra aerului atmosferic. Împreună cu acești senzori și un magnificator al particulelor cu rezoluție crescută, cercetătorii au colectat date extensive asupra NCA rezultate din experimente realiste, cum ar fi gătitul.

Aceste modele au arătat că NCA pot fi purtate ușor de la nivelul aragazului până în restul casei. Trilioane de astfel de particule au fost emise în doar 20 de minute cât a fost fiartă apa pe aragazul cu alimentare pe bază de gaz.

Sunt necesare studii suplimentare care să determine dacă filtrarea țintită a aerului, cum ar fi hote situate deasupra aragazelor ar putea să reducă poluanții în exces din atmosferele interioare, împreună cu testarea concluziilor în case adevărate la o scară mai largă. Cercetătorii afirmă că NCA ar trebui considerate o categorie distinctă de poluanți ai aerului.

Citește și: