#ADA2020. STUDIU. Creșterea aportului de fibre din alimentație nu conduce la un control glicemic mai bun pentru pacienții supraponderali cu diabet zaharat de tip 2

  • Diabet



Eficacitatea creșterii aportului de fibre în dietă pentru îmbunătățirea controlului glicemic la pacienții cu diabet zaharat tip 2 (DZ2) este încă controversată. Rezultatele unui studiu prezentat în cadrul Sesiunilor Științifice ale Asociației Americane de Diabet, ADA2020, sugerează că restricția calorică urmată de pierderea în greutate și nu aportul de fibre sunt principalele mecanisme în vederea îmbunătățirii nivelului glicemic la pacienții supraponderali cu DZ2. În plus, chiar și o scădere în greutate de 1,6 kg este asociată cu o îmbunătățire a HbA1c în cazul acestora.

ADA2020 ADAgoesVirtual Sesiunile științifice ale Asociației Americane de Diabet
Sesiunile științifice ale Asociației Americane de Diabet se află la cea de-a 80-a ediție, însă prima care se desfășoară integral în mediul online.

Despre studiu

Acest studiu a testat efectul aportului de fibre la 78 de pacienți supraponderali cu DZ2 aflați sub tratament doar cu metformin, având HbA1c (hemoglobina glicozilată) cuprinsă între 6,5 și 8,5% și care nu aveau un istoric de suplimentare de fibre în alimentație. Participanții au fost împărțiți în mod aleatoriu: fie au participat timp de 12 săptămâni la un program personalizat de educație nutrițională care a inclus o dietă bogată în fibre, fie au urmat suplimentarea dietei cu fibre, fie au primit recomandări alimentare standard.

abonare

Principalele obiective ale studiului au fost:

  1. Testarea și compararea eficacității în controlul glicemic a dietei bogate în fibre și a suplimentelor alimentare pe bază de fibre;
  2. Evaluarea efectelor dietei bogate în fibre și a suplimentelor asupra masei corporale.

Dieta bogată în fibre administrată a fost una de tip hipocaloric, corespunzând activităților fizice la care erau expuși participanții- 1500 kcal/zi pentru femei și 1700 kcal/zi pentru bărbați. Ambele diete aveau în compoziție aceleași cantități de macronutrienți. Dieta care a adăugat administrarea suplimentelor pe bază de fibre a implicat administrarea adițională a 26 g de fibre/zi, față de dieta normală.

După trei luni s-a observat o îmbunătățire semnificativă în toate grupurile în urma celor trei abordări și s-a constatat reducerea masei corporale. O corelație semnificativă a fost observată între aportul caloric și reducerea nivelului de HbA1c în cazul tuturor grupurilor.

Restricția calorică urmată de pierderea în greutate și nu aportul de fibre sunt principalele mecanisme în vederea îmbunătățirii nivelului glicemic la pacienții supraponderali cu DZ2. În plus, chiar și o scădere în greutate de 1,6 kg este asociată cu o îmbunătățirea a HbA1c în cazul acestora

Cu alte cuvinte, rezultatele sugerează că restricția calorică urmată de pierderea în greutate și nu aportul de fibre sunt principalele mecanisme pentru îmbunătățirea nivelului glicemic la pacienții supraponderali cu DZ2. În plus, chiar și o scădere în greutate de 1,6 kg este asociată cu o îmbunătățirea a HbA1c în cazul acestora.

,,Cu toate că suplimentarea dietei cu fibre nu a determinat o îmbunătățire în controlul glicemic, nu putem exclude faptul că un aport mai mare de fibre poate fi eficient în reducerea HbA1c.’’- a declarat în cadrul prezentării online dr. Flavia Tramontana, autor principal al studiului.

Stilul de viață și în special alimentația sunt esențiale în gestionarea diabetului. Acestea au drept scop îmbunătățirea valorilor glicemiei, profilului lipidic și valorilor tensionale, alături de reducerea HbA1c.

Dieta mediteraneană, posibil efect benefic asupra severității psoriazisului

În ceea ce privește alimentația, rezultatele unor studii sugerează că dieta alimentară cu „trei mese” (3M), compusă dintr-un mic dejun bogat în carbohidrați, un prânz substanțial și o cină ușoară  – promovează pierderea în greutate și îmbunătățește semnificativ controlul glicemic în cazul pacienților cu diabet de tip 2. Mai mult, dieta 3M a îmbunătățit controlul glicemic atât de bine, încât pacienții și-ar putea reduce doza totală zilnică de insulină, împreună cu nevoia de medicamente antidiabetice suplimentare, comparativ cu valoarea inițială.

Afla mai multe despre fiziopatologia DZ2 și beneficiile pe care le aduce dieta 3M comparativ cu dieta izocalorică cu șase mese (6M) accesând: STUDIU. Dieta alimentară cu trei mese pe zi pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2 îmbunătățește controlul glicemic și contribuie la scăderea în greutate

Dietă alimentară 3M Diabet
Dieta alimentară cu trei mese pe zi, eficientă în diabetul zaharat tip 2

Asociația Americană de Diabet (ADA) recomandă o dieta specifică personalizată, ca parte a terapiei nutriționale în prevenția secundară și terțiară la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Această dietă include consumul de alimente bogate în fibre.

Despre fibrele alimentare

Fibrele alimentare reduc indicele glicemic al alimentelor, determinând astfel o senzație de sațietate și totodată contribuie la atenuarea hiperglicemiei postprandiale. De aceea, este recomandat pacienților cu diabet să consume alimente cu un conținut ridicat de fibre.

Cu toate acestea, există controverse în ceea ce privește dieta bogată în fibre și controlul DZ2. Acest aspect este cauzat de incertitudinea cu privire la doza și sursa exactă de fibre necesară pentru a îmbunătăți indicele glicemic în cazul acestora. În prezent recomandările ghidurilor ADA includ cel puțin 14 g/1.000 kcal.

Dietă bazată pe aport crescut de fibre alimentare
Dietă bazată pe aport crescut de fibre alimentare. Sursa foto: FamilyDoctor.org

Fibrele alimentare reprezintă carbohidrații pe bază de plante care, spre deosebire de alți carbohidrați (cum ar fi zaharurile și amidonul), nu sunt digerați în intestinul subțire și ajung astfel în colon.

Fibrele solubile sunt beta-glucanul, inulina și pectinele (care sunt regăsite în fructe, ovăz, fasole, mazăre, morcovi, conopidă). Acestea formează o masă gelatinoasă care încetinește digestia alimentară, ajută microbiomul intestinal și facilitează absorbția mineralelor esențiale.

Fibrele insolubile sunt cele cu conținut celulozic (cum sunt cereale integrale, porumbul, orezul brun). Acestea determină o senzație de sațietate postprandială și prin urmare pot ajuta la pierderea în greutate. Pe lângă acest aspect, acestea ajută în prevenirea și tratarea constipației sau ale altor patologii și complicații intestinale cum sunt hemoroizii.

Persoanele care au o dietă bogată în fibre sunt mai puțin susceptibile pentru a dezvolta boli cronice inclusiv bolile cardiovasculare, DZ2 și unele tipuri de cancer și de asemenea, prezintă valori ale IMC-ului (Indicelui de Masă Corporală) mai mici.

Citește și: