STUDIU. Dapaglifozin scade cu 26% riscul mortalității de cauză cardiovasculară, la pacienții cu insuficiența cardiacă

  • Cardiologie
  • Diabet



DAPA-HF este unul dintre cele mai importante studii terapeutice recente. În cadrul acestuia, dapagliflozin a devenit primul medicament din ultimii 5 ani care a redus mortalitatea în insuficiența cardiacă. Efectele pozitive cardiovasculare au fost observate indiferent de prezența sau absența diabetului, deși dapagliflozin a fost dezvoltat ca un medicament antidiabetic, făcând parte din clasa inhibitorilor SGLT-2. O noua analiză a datelor studiului, publicată în JAMA, sugerează o tranziție a clasei inhibitorilor SGLT2: de la terapie antidiabetică care oferă cardioprotecție, la cardioprotector care scade glicemia.

Abstract vizual al subanalizei DAHA-HF în diabet
Designul și rezultatele principale ale analizei nou publicate. Sursă JAMA.

Rezultatele principale ale DAPA-HF au fost publicate în 2019. Acesta este primul studiul care a urmărit efectele cardiovasculare ale dapagliflozin la pacienți cu insuficiență cardiacă, înrolând atât diabetici, cât și non-diabetici.

abonare

„Cel mai important rezultat al studiului este utilitatea și la pacienții non-diabetici. Este cu adevărat un tratament pentru insuficiență cardiacă, nu doar un tratament pentru diabet”- Prof. John McMurray, de la Universitatea Glasgow din Marea Britanie.

Studiul a inclus aproape 5.000 de participanți cu insuficiență cardiacă cu fracția de ejecție scăzută, din 20 de țări. Majoritatea participanților (55%) nu aveau diabet la începutul studiului. Toți au primit terapie cardiovasculară standard, adecvată stadiului bolii: 94% au primit inhibitor de enzimă de conversie sau inhibitor de receptor de angiotensină sau inhibitor de receptor angiotensinogen-inhibitor neprilysin; 96% au primit beta blocante; 71% au primit antagoniști de receptor de mineralocorticoizi. La această terapie a fost adăugat în mod aleator fie dapagliflozin (10mg), fie placebo.

Prezentarea profesorului McMurray în cadrul simpozionului organizat de AstraZeneca
În cadrul unui eveniment satelit ESC 2019, Prof. Dr. John McMurray, autorul principal al studiului, Director al Departamentului de Cardiologie în cadrul Universității din Glasgow, a discutat rezultatele studiului DAPA-HF, probabil cel mai așteptat studiu al anului în domeniu.

Participanții au fost urmăriți pe o perioadă mediană de 18 luni. La finalul acesteia s-a înregistrat:

  • reducere cu 26% a mortalității de cauză cardiovasculară și a spitalizării pentru insuficiență cardiacă;
  • Reducerea cu 18% a mortalității de cauză cardiovasculară;
  • Reducere cu 30% a spitalizării pentru insuficiență cardiacă;
  • Evenimente adverse renale la 4,8% dintre pacienții din grupul dapagliflozin și 6% din grupul placebo la non-diabetici și 8,5% (dapagliflozin) și 8,7% (placebo) la diabetici;
  • Ameliorarea simptomatologiei, conform scorurilor obținute de pacienți prin evaluarea cu ajutorul chestionarului KCCQ (Kansas City Cardiomyopathy Questionnaire).

„Un cardiolog are trei obiective atunci când tratează pacienții cu insuficiență cardiacă: ameliorarea simptomelor pacientului, reducerea ratelor de spitalizare și creșterea supraviețuirii. Dapagliflozin se adresează tuturor acestor obiective” – Prof. John McMurray.

Rezultatele studiului DAPA-HF dapagliflozin în insuficiența cardiacă
Comparație a mortalității generale în grupul de intervenție cu dapagliflozin (albastru) vs. placebo (roșu).

Rezultatele asupra mortalității, protecției cardiovasculare și renale s-au menținut atât la cei cu diabet, cât și la cei fără diabet.

Încă nu se cunoaște mecanismul prin care inhibitorii SGLT2 aduc beneficii cadio-renale, însă au fost propuse multiple ipoteze. Ceea ce se cunoaște însă, este că efectul hipoglicemiant nu este cel principal. Dapagliflozin nu a modificat semnificativ nivelul hemoglobinei glicozilate la pacienții non-diabetici (marker al nivelului mediu al glicemiei pe 3 luni), cu toate că a adus beneficii clinice complete cardiorenale.

Sunt în desfășurare 2 studii, pentru a vedea dacă beneficiile cardiovasculare din studiul DAPA-HF se mențin și la pacienții cu insuficiență cardiacă cu funcție de ejecție păstrată. Studiile DELIVER și EMPEROR-Preserved includ atât pacienți cu diabet, cât și pacienți fără.

Dacă acestea au rezultate pozitive, dapagliflozin ar putea fi primul medicament care demonstrează scăderea mortalității în insuficiența cardiacă cu funcție de ejecție păstrată. Acest subtip de insuficiență cardiacă este cel mai comun, dar există mult mai puține opțiuni terapeutice eficiente asupra simptomatologiei și calității vieții, și nici un medicament care a demonstrat scăderea mortalității.

Indicații în proces de aprobare

Adoptarea dapagliflozin în practica medicală cardiologică ar putea aduce o nouă eră terapeutică. Pe baza rezultatelor DAPA-HF, FDA (US Food and Drug Administration) a acceptat în ianuarie 2020 o aplicație suplimentară de medicament (supplemental New Drug Application) și a revizuit în mod prioritar aplicația (Priority Review) pentru Farxiga (dapagliflozin), datorită reducerii riscului de deces cardiovascular sau de agravare a insuficienței cardiace la adulții cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție scăzută, cu sau fără diabet zaharat de tip 2.

În august și septembrie 2019, dapagliflozin a intrat în procedura accelerată de aprobare a FDA (Fast Track) pentru:

  • încetinirea progresiei insuficienței renale și prevenirea decesului cardiovascular și renal la pacienții cu insuficiență renală cronică, cu sau fără diabet zaharat tip 2;
  • reducerea riscului de deces cardiovascular sau de progresie a insuficienței cardiace la adulții cu insuficiență cardiacă (cu fracție de ejecție păstrată sau scăzută).

Indicații aprobate

Dapagliflozin (Forxiga/Edistride) este aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului ca terapie adjuvantă insulinei la pacienții cu DZ1, cu indice de masă corporală ≥ 27 kg/m^2, atunci când monoterapia optimă cu insulină nu este suficientă pentru controlul glicemic și la pacienții cu DZ2 fie ca monoterapie, dacă metformin sau alte antidiabetice sunt contraindicate, fie ca terapie adjuvantă. În plus, EMA și FDA recunosc efectele pozitive cardiovasculare ale dapagliflozin în DZ.

Citește și: